De cand e lumea si pamantul fetele au fost invatate de parinti ca trebuie sa fie delicate, dragastoase, sentimentale, iar baietii au fost crescuti sa fie puternici ca niste stanci, sa nu planga, sa nu isi tradeze emotiile si sentimentele. Nu credeti ca ar fi timpul ca acest lucru sa inceteze?
Baietii se simt si ei tristi, frustrati, singuri. Baietii ar vrea sa auda si ei o vorba frumoasa, sa fie alintati si mangaiati. Baietii simt si ei nevoia sa planga. Dar, de secole, sunt invatati ca pentru a deveni barbati adevarati trebuie sa isi suprime emotiile, ca nu este barbatesc sa plangi, sa fii trist sau sa oferi dovezi de afectiune fata de ceilalti. Multi parinti cred si in ziua de azi ca doar asa baietii lor vor creste puternici, insa studiile arata ca efectul suprimarii emotiilor este exact invers decat s-a crezut pana acum.
Iata cateva motive pentru care este important ca baietii sa fie educati astfel incat sa stie sa isi gestioneze si sa isi exprime sentimentele:
Baietii si barbatii au si ei emotii
In general se crede ca fetele sunt persoane mai emotionale. In realitate, baietii au sentimente la fel de multe si de intens. Din pacate, insa, ei sunt educati de cele mai multe in spiritul in care singurele sentimente "masculine" adecvate sunt furia, nevoia de a fi mereu primul si altele din aceasta gama. Din pacate, aceste idei preconcepute fac ca sentimentele sa fie suprimate sau ascunse, ceea ce in loc sa intareasca un copil, il va face mai vulnerabil la emotii precum tristetea sau sentimentul de excludere.
Suprimarea sentimentelor poate conduce la comportamente neadecvate
Cercetatorii sustin ca barbatii care isi ascund sentimentele si emotiile au tendinta de a se angaja in comportamente precum abuzul de substante si violenta. Cauza este incapacitatea lor de a-si gestiona emotiile sau pur si simplu interzicerea exteriorizarii lor, ceea ce provoaca frustrare.
Suprimarea emotiilor poate provoca probleme de sanatate mentala
Dr. James O'Neil, profesor de psihologie, sustine ca restrictiile emotionale pot avea multipe rezultate nesanatoase, cum ar fi stresul, respectul de sine scazut, depresia, anxietatea si reticenta la a cauta sau a primi ajutor din partea altora.
Acceptarea si exprimarea sentimentelor sunt premise pentru o capacitate de adaptare mai dezvoltata
Psihologul Deborah MacNamara arata ca a permite unui copil sa isi analizeze si sa isi consume emotiile puternice sau pe cele suparatoare inseamna sa-l ajuti sa fie mai adaptabil.