"Sharenting" - distractie inofensiva sau invazie a vietii private
Iti place sau nu, parintii si-au facut drumul lor spre retelele de socializare si par a ramane acolo.
Este o modalitate excelenta de a fi in contact - si este intotdeauna amuzanta vizionarea parintilor incercand sa faca selfies sau sa utilizeze emojis.
Dar ce se intampla atunci cand posteaza pozele fara acordul copiilor, sau fara a utiliza nici un fel de setari de confidentialitate - intrec in asa momente limitele?
Si daca nu iti mai vrei pozele pe internet, cum iti convingi parintii sa le scoata de acolo?
Potrivit unor surse, parintii nu mai pot poza copilul, asta devenind o problema a majoritatii adolescentilor si preadolescentilor care refuza sa zambeasca in fata camerei din frica ca pozele lor o sa apara online. Si asta se intampla azi, cand parintii au o sumedenie de modalitati de a-si incarca nivelul de adrenalina prin a citi mii de articole gratuite pe care le poti gasi pe internet, carti care nu mai au preturi atat de costisitoare, sau, de ce nu, joaca la casino online.
Ce este “sharenting-ul”?
Cat de mult din viata copiilor dvs. impartasiti pe retelele de socializare? Cat de mult din viata copiilor sau familiilor copiilor dvs. doriti sa vedeti pe retelele de socializare?
"Sharenting" - folosind retelele de socializare pentru a documenta primii pasi, primele cuvinte si zambetele adorabile ale copiilor tai - a fost adaugat in dictionarul englez Collins.
Si toti am vazut fotografiile. Sharenting-ul le permite oamenilor sa isi arate copiii cu mandrie prietenilor si familiei lor din intreaga lume. Dar nicio generatie anterioara de copii nu a avut atat de public o copilarie si nu toti sunt fericiti despre asta atunci cand sunt mai in varsta.
De ce oamenii cred ca ¨sharenting-ul¨ este suparator?
In mod ironic, copiii nu au permisiunea tehnica de a se inregistra pe cele mai multe retele de socializare pana la varsta de 13 ani - ceea ce inseamna ca unii adolescenti care respecta regulile au un soc atunci cand ajung online, din cauza continutului.
Mai mult, una din cele mai comune probleme este cyberbullying-ul sau hartuirea online, este atunci cand diverse filmulete sau poze sunt postate in mediul online cu rea credinta.
In plus, lumea virtuala in care navigheaza copiii este aceeasi in care pedofilii isi cauta victimele.
In lume, peste 700 de mii de minori au fost abordati cel putin o data in scopuri sexuale. Cunoscand pasiunile copilului dvs., rauvoitorii pot castiga mai usor increderea acestuia. Daca fiul sau fiica are profil pe retelele de socializare, sansele ca rauvoitorii sa intre in discutii cu ei sunt foarte mari. Copiii pot fi maltratati psihologic si sexual pe internet. Vedeti filmul „Trust” din 2010 ca sa fim mai convingatori pentru dvs. O minora de 14 ani discuta frecvent pe internet cu un necunoscut care pretindea ca are 16 ani. Fetita se lasa ademenita si accepta sa il intalneasca fata in fata. S-a adeverit ca e un barbat de 40 ani, obsedat sexual, care isi vaneaza victimele pe retelele de socializare.
Este foarte important sa realizam faptul ca siguranta online a copiilor depinde de modul in care ei sunt pregatiti sa plonjeze in mediul online si de cat de bine sunt echipati cu instrumente si tehnici care ii vor tine departe de pericole.
Indiferenta ta, teama sau dezaprobarea il pot face pe copilul tau sa creada ca nu intelegi ce este social media, fiind mai putin probabil sa-ti ia in seama sfaturile sau avertismentele. Pe de alta parte, fascinatia si entuziasmul excesiv pentru retelele sociale i-ar putea lasa impresia ca poate folosi internetul fara retineri, iar asta l-ar expune riscurilor. Cel mic trebuie ghidat, asa ca, fa-ti timp, intereseaza-te de activitatea lui online si vorbeste cu el despre riscuri online si modalitati de protectie.