Lucruri spuse copilului pentru a-si ridica stima de sine

/ / Modificat: 2023-04-28
Lucruri spuse copilului pentru a-si ridica stima de sine

Copiii au nevoie sa se simta dragostea si grija parintilor pentru a se dezvolta armonios. Au nevoie sa ii inveti tot ceea ce poti, sa le oferi o educatie solida, dar pe langa toate acestea au nevoie sa le cladesti increderea si stima in sine.

Ce este, mai exact, stima de sine? Inseamna felul in care te simti in pielea ta, este conceptul care te ajuta sa te raportezi la tine si la ceea ce te inconjoara. Stima de sine nu este ceva ce se invata, ci se construieste; daca am putea sa o desenam, ea ar fi sinuoasa, pentru ca depinde de provocarile pe care le intalnsti in viata, de presiunile cu care te confrunti. Iar suisurile si coborasurile nivelului de stima de sine pot fi foarte abrupte in copilarie si adolescenta.

Cand copilul incepe sa mearga la gradinita, cand intra la scoala, daca va mutati, daca au loc schimbari majore in familie respectul de sine al unui copil pot sa scada brusc odata cu iesirea din zona de confort cu care era obisnuit. Poti, insa, sa-l ajuti sa-si ridice stima de sine, daca stii sa folosesti cuvintele si atitudinile potrivite.

Cum evaluezi nivelul stimei de sine la un copil

Copiii si adolescentii cu stima de sine scazuta se incadreza in urmatorul tipar:

• au o imagine proasta despre ei insisi (spun ca sunt urati, ca nu ii place nimeni, ca sunt prosti)

• nu au incredere sa faca nimic si cauta mereu validare

• isi fac greu prieteni si se simt victimele altora

• se simt singuri si izolati

• nu tolereaza bine schimbarea si noutatile

• nu stiu sa gestioneze esecurile

• nu sunt niciodata mandri de ceva ce au realizat

• se compara mereu cu altii in mod negativ.

Copiii si adolescentii cu o stima de sine ridicata pot fi recunoscuti dupa urmatoarele:

• se simt bine cu ei insisi si au o imagine buna despre propria persoana

• sunt mereu increzatori

• isi fac cu usurinta prieteni si nu dau dovada de anxietate atunci cand cunosc oameni noi

• se integreaza bine in grupuri, dar stiu sa se joace si singuri

• incearca sa rezolve singuri problemele, dar stiu si sa ceara ajutor, la nevoie

• sunt mandri de realizarile lor

• stiu sa recunoasca atunci cand au facut o greseala si invata din ea

• se adapteaza usor la schimbari.

Ce sa spui unui copil pentru a-i ridica stima de sine

Stima de sine a unui copil se construieste in primul rand acasa, cu ajutorul parintilor si al altor adulti care sunt mereu in preajma lui. Nivelul respectului de sine poate inregistra suisuri si coborasuri si, atunci cand scade, tot parintii sunt cei care trebuie sa-i aminteasca unui copil care sunt motivele pentru care il iubesc si il apreciaza si pentru care ar trebui sa se simta bine in pielea lui.

Totul sta in alegerea cuvintelor potrivite, la momentul potrivit

Spune-i copilului ca-l iubesti neconditionat si arata-i asta de cateori ai ocazia. Asta nu inseamna sa ii validezi chiar si comportamentele gresite, ci sa il faci sa inteleaga de ce este special pentru tine si sa il ajuti sa cultive lucrurile pozitive si sa se autocorecteze atunci cand ceva nu este chiar cum ar trebui.

Spune-i ca-i apreciezi eforturile mai mult decat rezultatele. Il vei invata, astfel, sa gestioneze si victoriile, si esecurile, fara ca acestea din urma sa fie pentru el adevarate lovituri. Nu-l pedepsi atunci cand greseste cu ceva sau cand ia o nota mica la scoala, ci ajuta-l sa inteleaga ce ar fi putut face mai bine. Invata-l ca a gresi este omeneste si ca din greseli invatam mai multe decat din perfectiune.

Incurajeaza-l sa isi spuna mereu parerile, sa nu isi tina ideile pentru el. Chiar daca te contrazice, in loc sa-l pui la punct, accepta sa discutati pentru a ajunge la un numitor comun. Astfel isi va simti sentimentele luate in considerare, se va simti inteles, ascultat si nu se va teme niciodata sa si le exprime.

Spune-i copilului pentru ce il apreciezi. Autocritica poate fi uneori foarte dura, mai ales cand se compara cu alti copii la joaca sau la scoala. Atunci cand vine acasa suparat ca a luat o nota mai mica decat colegii lui, discutati despre asta in loc sa-i intaresti senzatia ca nu este suficient de bun. Ajuta-l sa se vada prin ochii tai, spune-i ca apreciezi faptul ca a invatat pentru un test, promite-i ca data viitoare il vei ajuta sa gaseasca o metoda mai buna pentru a retine materia. Daca face un sport si nu se considera suficient de bun, propune-i sa va pregatiti impreuna, iar atunci lauda-i abilitatile si spune-i unde crezi ca exista loc de imbunatatiri.

A creste stima de sine a unui copil nu inseamna doar sa-l ridici in slavi. Scoate in evidenta lucrurile bune pentru care il apreciezi si il iubesti si ajuta-l, cu blandete si dragoste, sa inteleaga cum poate lucra la a deveni mai bun la alte capitole. Ca parinte, trebuie sa fii pentru copilul tau ca o „oglinda”, sa-l ajuti sa se vada prin ochii tai si sa se iubeasca pe sine insusi, cu calitatile si imperfectiunile pe care le are.

Taguri Stima de sine Stima de sine copii Activitati stima de sine copii

Articole recomandate

Citeste si despre