Obiceiul gresit al parintilor de a speria copilul ca sa fie ascultator

/ / Modificat: 2019-09-20
Obiceiul gresit al parintilor de a speria copilul ca sa fie ascultator

Parintii sau adultii, in general, au prostul obicei de a speria copiii mici, cu scopul de a fi mai cuminti.

Aproape intotdeauna auzi fraze precum: "Eu plec si va veni politia sa te ia" sau "Hai sa mergem acum, pentru ca vor stinge toate luminile" sau "Te voi duce in camera cu sobolani." Si multe astfel de fraze, pentru ca parintii au imaginatie.

Si cel mai rau este ca aceste mesaje nu ajuta la dezvoltarea educationala a celui mic.

De fapt, este chiar invers. Consecintele utilizarii acestei strategii in educatia copilului pot fi daunatoare. Vei crea un micut temator, nesigur, cu o stima de sine scazuta si o mica acceptare de sine.

Sa sperii copilul ca sa fie ascultator nu este o metoda buna

Pedagogul Andrés París da exemplul unui baietel care nu voia sa merga la scoala pentru ca ii era frica. "Parintii lui m-au sunat ingrijorati si l-au adus sa vad despre ce este vorba. Ingrijorarea parintilor a aparut inca din etapa de educatie timpurie, de la gradinita, pentru ca Pablo isi dezvoltase o frica si plangea de fiecare data cand mergea la scoala.

Baiatul mi-a spus cu cuvintele sale ca a fost foarte nervos cand a mers la scoala. Am vorbit cu parintii pentru a afla daca exista simptome care sa conduca la ideea ca cel mic sufera de un tip de hartuire sau de un soc. Insa, dupa cum mi-au spus, nu au existat astfel de referinte, dar trebuiau descoperite motivele care ii provoaca aceasta teama," povesteste pedagogul.

El a precizat ca urmatorul pas a fost sa vorbesca mai calm cu Pablo. A inceput sa-l intrebe si a aflat o parte din frica pe care o avea. El este singurul copil la parinti si singurul nepot, si primeste in permanenta atentia celor din jur.

Insa, la doua luni de la terminarea gradinitei, parintii si bunicii au decis sa discute cu Pablo despre urmatoarea etapa, intrarea la scoala. Cel mai repetat sfat a fost cel legat de ce va gasi acolo si i-au spus fraze de genul: "Ai grija ca mergi la scoala si acolo sunt copii mai mari," "Atentie la cei mai mari care sunt rai," "Nu te incurca cu nimeni din curte," "Va trebui sa te aperi de cei care te lovesc," "Trebuie sa fii bun," etc.

Evident ca aceste mesaje l-au speriat pe baiat si nu a mai vrut sa mearga la scoala. Era ingrozit. Dupa cele aflate, am lucrat cu parintii pentru a schimba discursul si asa a inceput Pablo sa scape de frici si sa mearga la scoala fericit ca orice copil.

Ce poti invata din aceasta mica experienta?

Punerea unui copil in garda pentru orice situatie nu se face prin teama, nu trebuie sa bagi frica in el. Consecintele in acest sens pot avea ca rezultat:

  • Copilul dezvolta nesiguranta si nu mai are incredere in sine.
  • Va avea o stima de sine scazuta.
  • Dezvolta temeri (si chiar fobii in anumite cazuri) care il fac sa sufere atat inainte, cat si in momentul in care trebuie sa infrunte situatia in cauza care il deranjeaza.

Prin urmare, trebuie sa fii foarte atent la comentariile pe care le faci in fata copilului (de multe ori nici nu iti dai seama de repercusiunile pe care le pot avea asupra lui). Cel mai bun mod de a actiona este de a-l ajuta pe micut sa dobandeasca unele resurse care sa ii permita sa se confrunte cu situatia respectiva. Chiar si in unele cazuri, cand este posibil, vizualizarea a ceea ce vei gasi poate fi o idee buna.

Taguri Copii speriati Copil ascultator Educatie gresita copii

Articole recomandate

Citeste si despre