Valorile si moralitatea sunt nepretuite in societatea in care traim; fara ele comunitatile nu pot trai in armonie. Din pacate, insa, uitam tot mai des de ele si uitam sa ii invatam pe copiii nostri cat sunt de importante.
Poate stresul cotidian, poate oboseala acumulata de parinti ne fac sa uitam sa le insuflam celor mici valori morale sau ajungem sa ne gandim ca ei se nasc cu ele. Nimic mai departe de realitate! Copiii au nevoie sa invete despre valori de la parinti, sa vada la ei exemple de moralitate si doar asa vor reusi sa se dezvolte moral.
Adultii din jurul unui copil au un rol esential in dezvoltarea morala a celui mic. De ei depinde ca piciul sa invete despre empatie, etica si cum se aplica acestea in viata. Copilul are nevoie de instrumente care sa-l invete ce inseamna responsabilitatea si cum sa se comporte in societate.
Dezvoltarea morala va influenta felul in care un copil vede lumea si in care se va comporta cu adultii si cu cei de varsta lui. Poate ti se pare imposibil sa ii explici unui copil ce inseamna cinstea sau compasiunea, insa ii poti arata; copilul invata de la parinti despre maniere, despre felul in care acestea se reflecta in relatia cu alte persoane, despre felul in care comportamentul si gandirea lor ii poate afecta pe altii. Ca parinte trebuie sa iti ajuti copilul sa isi dezvolte moralitatea, pentru ca doar asa va ajunge un adult de succes.
Cum iti ajuti copilul sa fie o persoana morala
Stabileste ce valori sunt importante in viziunea ta pentru a i le putea insufla copilului. Compasiunea, cinstea, amabilitatea, respectul, responsabilitatea, modestia, generozitatea sunt concepte greu de inteles pentru copii, dar un parinte trebuie sa lucreze la asta zi de zi, sa-i ofere mereu exemple si sa fie un exemplu pentru cel mic.
Priviti regulie ca pe oportunitati! Regulile intr-o casa nu inseamna doar interdictii, sanctiuni sau pedepse. Regulile pot fi privite ca oportunitati de invatare pentru cei mici, in functie de valorile pe care le vizeaza. Ii poti explica foarte usor copilului ca in spatele regulilor pe care trebuie sa le respecte se afla adevarate lectii despre respect, minciuna, hotie, violenta etc.
Invata copilul ce sunt consecintele. Atunci cand trasezi reguli pentru cel mic, trebuie sa stie si ca incalcarea lor atrage consecinte (atentie, nu pedepse!). Cand copilul are un comportament neadecvat, trebuie sa ii explici cu calm si dragoste de ce este incorect si sa-i explici care sunt consecintele. De exemplu, cand un copil isi loveste fratele nu trebuie sa-l pedepsesti, ci sa il faci sa inteleaga cum se simte cel lovit, sa ii explici ca o astfel de actiune provoaca durere.
Nu ezita sa lauzi copilul. Nu va fi un rasfatat, ci va invata ca eforturile pozitive sunt mereu rasplatite. Va retine, astfel, mai usor care sunt comportamentele corecte si, pas cu pas, va invata sa ia decizii corecte. Asa cum il inveti despre consecintele incalcarii regulilor, trebuie sa-l inveti si despre cele ale urmarii lor. Cand ii arati copilului ca un anumit comportament al sau te-a multumit (de exemplu ca a impartit jucariile cu fratele sau cu un alt copil sau ca te-a ajutat la ceva), cand ii arati avantajele (ca a avut un partener de joaca, respectiv ca treaba a fost mai usoara in doi), cel mic va "inregistra" aspectele pozitive si va fi mai usor sa faca la fel si alta data. Indiferent de varsta copilului, nu uita ca un comportament corect trebuie apreciat!