Copiii sunt fiinte adorabile, care ne ofera multa bucurie si carora le dedicam toata dragostea noastra. Cu cat au mai multa energie, insa, riscul sa ne epuizeze este din ce in ce mai mare. In astfel de momente, rabdarea este esentiala pentru educarea copiilor.
Cei mici traverseaza diferite etape pe parcursul vietii. Pana la 2 ani sunt total dependenti de parintii lor. Intre 2 si 6 ani incep sa isi dezvolte abilitati psihomotorii. De la 6 la 11 ani isi dezvolta gandirea abstracta si incep sa experimenteze relatiile sociale. Ultima etapa, de la 11 ani pana la adolescenta, este extrem de complexa, cu o multime de transformari fizice si psiho-sociale, care necesita o atentie aparte.
Toate aceste etape au un element comun: nevoia de rabdare din partea parintilor, a fratilor mai mari, a bunicilor, a educatorilor, a tuturor celor care contribuie la formarea lor. Intoleranta le afecteaza dezvoltarea psihologica si morala.
Importanta rabdarii in relatia cu copilul
Parintii si rudele care participa activ la cresterea si la educarea copilului reprezinta pilonul fundamental al vietii acestuia. Valori, sentimente, cultura, maniere, tot ceea ce ii va fi transmis de catre cei dragi, mai ales de catre parinti, va forma viitorul adult.
Rabdarea este fundamentala si contribuie la dezvoltarea copilului. Cand incepeti sa explorati impreuna lucruri noi, nu il certa, fiindca va asocia curiozitatea cunoasterii cu un concept negativ. Prin urmare, se pot ivi temeri in a cere informatii de la scoala sau de la orice alta persoana atunci cand nu cunoaste un anumit lucru. Toate acestea vor afecta negativ dezvoltarea sa, facandu-l un copil timid si inchis.
Pe de alta parte, daca ii raspunzi cu rabdare la toate intrebarile, copilul va interpreta pozitiv descoperirea unor lucruri noi. Mai mult, acest lucru ii va stimula abilitatile de invatare si capacitatea de a socializa cu altii. El nu va identifica lipsa de cunostinte cu ceva negativ.
La fel si la nivel emotional. Copilul este bine sa invete sa-si exprime si sa-si identifice emotiile. Nu este usor sa ii induri capriciile si comportamentul inadecvat. De aceea, rabdarea este importanta in tratarea acestor situatii. Asculta-l, discuta cu el, explica-i de ce simte anumite emotii si cum le poate gestiona. In acest fel vei stimula mai degraba toleranta decat frustrarea.
Este foarte important sa ii ascultam problemele cu rabdare si sa il ajutam sa descopere cai de rezolvare a conflictelor. Nu il ridiculiza niciodata si nu il trata ca si cum problemele lui nu ar fi importante. Pentru copii problemele nu sunt obstacole indiferente. Asigurarea suportului tau ii va stimula increderea in sine, respectul fata de parinti si empatia fata de ceilalti.
Se poate intampla ca la un moment dat sa fii ocupat cu altceva si sa nu raspunzi la intrebarile copilului. In astfel de momente, explica-i de ce nu ii poti raspunde si ca veti face acest lucru de indata ce ai terminat ceea ce ai de facut.
Toate aceste mici trucuri vor ajuta la cresterea unui copil sanatos, cu o stima de sine puternica, cu o dorinta mare de cunoastere si cu rabdare fata de ceilalti. Un beneficiu pe care si el il va folosi la randul sau.