Copiii ne dau uneori cele mai bune lectii de viata. Trebuie doar sa stim sa-i ascultam pentru a putea intelege cate ceva din intelepciunea lor nativa. Copiii nu au strategii; ei sunt sinceri si atunci cand poate ne scot din sarite, si atunci cand ne enerveaza de-a dreptul pentru ca se incapataneaza sa faca doar ce vor ei, si atunci cand fac crize de nervi din te miri ce. Chiar si in astfel de situatii, asculta-ti copilul si apoi asculta-ti inima.
De cate ori nu i-ai spus copilului "ma supar pe tine" atunci cand a fost neascultator? Stim, e greu sa numeri... De cate ori l-ai pedepsit cu aceasta suparare seara, cand plangea cu lacrimi de crocodi, cu muci si cu sughituri doar pentru ca nu voia sa mearga la culcare?
Copiii incearca sa-si afirme identitatea spunand lucruri urate, cum ar fi "cine esti tu sa ma obligi sa ma culc daca nu mi-e somn?" sau "esti cea mai rea mama" sau orice altceva ar putea declansa o cearta ce ii determina pe parinti sa scoata "artileria grea". Il "ameninti" cu consecinte, cu o suparare care chipurile nu o sa-ti treaca niciodata si in cele din urma cedeaza. Dar stii ce este in sufletul lui cand stie ca il trimiti la culcare fara sa il ierti?
Copiii, cu inteligenta lor emotionala, stiu bine un lucru: niciodata, dar NICIODATA, nu trebuie sa mergi la culcare suparat.
Ai observat ca de cele mai multe ori, inainte de a adormi, cei mici vor sa ceara iertare sau sa se asigure ca tu, mami, nu mai esti suparata pe ei? Ei cer iertare si in acelasi timp te iarta si pe tine, fara ca tu sa iti dai seama, pentru ca inimioara lor mica nu se simte bine la suparare.
Parintii nu trebuie sa "conserve" durerea sau furia in relatia cu cei mici
Sigur stii si tu ca nu trebuie sa mergi niciodata la somn certat cu partenerul sau cu oricine altcineva. Poate ca ti se pare un cliseu, dar este valabil si pentru copii sau in special pentru ei.
In timpul somnului, emotiile se atenueaza, informatiile acumulate peste zi sunt procesate si sedimentate in memorie. Iar daca ai amintiri negative va fi mai greu sa le stergi, daca nu o faci inainte de culcare, fie ca esti adult, fie ca esti copil. Iar cei mici nu merita asta.
Somnul este momentul in care copiii se dezvolta cel mai mult si pentru asta trebuie sa fie unul de calitate. Ei trebuie sa mearga la culcare relaxati, linistiti, siguri de iubirea parintilor.
Viata este prea scurta pentru a ne pierde timpul cu suparari inutile, asa ca arata-i copilului tau importanta iertarii la final de zi, trimite-l la culcare cu inima impacata si atunci va fi mult mai fericit si se va dezvolta intr-un adult care stie ca ranchiuna este ceva toxic, care nu trebuie lasat sa iti afecteze viata.
Supararea nu este toxica doar pentru psihic, ci si pentru corpul tau
Potrivit cercetatorilor, un nivel ridicat de stres duce la eliberarea de mai mult cortizol (hormonul stresului), care va interfera cu alti hormoni, printre care si cei ai somnului.
Persoanele care merg la culcare suparate, nervoase, cu gandul la lucruri negative au un risc mai mare sa devzolte tulburari de somn. In schimb, cei care reusesc sa ii ierte pe cei care le-au provocat neplaceri, sa se elibereze de toate sentimentele negative, adorm mai repede, se trezesc de mai putine ori in timpul noptii si sunt mai energici ziua.
Cand copiii te supara peste zi, nu uita ca macar seara, inainte de culcare, sa va impacati, sa va imbratisati, sa va sarutati si sa zambiti. Este un exercitiu dupa care toata lumea va fi mai fericita si va avea parte de un somn mult mai linistit!