„Atat de tineri si atat de responsabili, atat de maturi pentru varsta lor, se comporta deja ca niste adulti”. Acestea pot parea complimente pentru un copil sau un parinte. Cu toate acestea, realitatea acestor fraze indica de obicei un copil care a fost impins intr-un rol parental.
Iata 5 semne ale unui copil parentificat emotional:
1. Se maturizeaza prea devreme
Acesta este copilul care se confrunta cu responsabilitatea tot mai mare de a prelua sarcinile zilnice intr-o familie. Acestea sunt adesea responsabilitatile care in alte familii sunt indeplinite de parinti, de unde si termenul de copil „parentificat”. Acest lucru depaseste cu mult sarcinile casnice de rutina, care pot fi utile copilului in crearea unui sentiment de eficacitate.
Acesta este un nivel de responsabilitate care se simte coplesitor, deoarece copilul simte ca nu are de ales, fiindu-i cerut sa faca lucruri care sunt adesea dincolo de abilitatile sale de a le face cu succes. Astfel, aceste responsabilitati creeaza tulburari interioare si stres in copil, ceea ce duce la resentimente in adult, care continua acest tipar in relatiile sale, facandu-le mult mai putin satisfacatoare.
2. Functioneaza ca sistem de sprijin al gospodariei
De obicei, copilul se simte responsabil pentru bunastarea emotionala a parintilor sai si va face orice pentru a evita ranirea sentimentelor parintilor. Ei functioneaza ca un sistem de sprijin in gospodarie. Se poate astepta de la ei sa fie parintii fratilor lor mai mici sau sa isi asume rolul de ingrijitor si confident al parintilor. Este o povara psihologica care ii antreneaza sa creada ca trebuie sa puna fericirea tuturor mai presus de a lor si sa-si reprime adevaratele dorinte, dupa cum intareste un studiu din 2022.
3. Si-au impus prematur responsabilitatea pentru sine
Copiii devin parentificati atunci cand parintii lor se lupta cu obstacolele vietii fara un sentiment matur si sigur de sine. De exemplu, sa spunem ca un parinte este incapabil sa faca fata anxietatii#mce_temp_url#, stresului posttraumatic sau depresiei in moduri sanatoase si, in schimb, bea in mod obisnuit pentru a „scapa de stres noaptea”. Acest lucru va duce la o mai mare dereglare a dispozitiei parintelui, la o mai mica disponibilitate emotionala, la uitarea unor lucruri, la impartasirea excesiva cu copilul etc. Acest lucru il pune pe copil in situatia de a trebui sa renunte la nevoia sa naturala de a se baza pe acest parinte, ceea ce il pune pe copil in situatia de a fi singur parinte.
4. Cresc cu superputeri
Empatia bine exersata le permite copiilor parentificati sa fie foarte atenti la emotiile si nevoile celorlalti - inclusiv la cele ale copiilor lor. Ei exceleaza la hranire pentru ca au facut-o toata viata. De asemenea, acesti parinti au invatat arta sacrificiului, a responsabilitatii si a ingeniozitatii. Multi imbratiseaza meseria de parinte cu bratele deschise pentru ca este un rol cu care sunt obisnuiti. Sunt parintii care pun instinctiv nevoile copiilor lor pe primul plan si care rareori ezita atunci cand vine vorba de a oferi dragoste, confort si ingrijire. Copiii parentificati ar putea avea, de asemenea, o dorinta puternica de a rupe ciclul si de a le oferi copiilor lor copilariile care nu le-au fost niciodata oferite.
5. Satisfac nevoia parintelui de iubire sau companie
Aceasta nu este treaba copilului - ar trebui sa fie invers. Cercetarile evidentiaza faptul ca multi copii parentificati ajung sa ofere prea mult si sa aiba limite slabe in relatii din aceasta cauza, reducandu-si propriile nevoi pentru a le face pe plac partenerilor sau prietenilor lor.
Ai putea considera ca un copil este laudabil pentru rolul sau de parinte, iar copilul ar putea demonstra mandrie si incredere in acest rol. De asemenea, pot exista momente in care responsabilitatea temporara de parinte este incredintata unui copil din cauza unor urgente. Acest lucru face parte din viata de familie. Totusi, in unele familii, rolul de responsabilitate devine o stare permanenta pentru copil. Atunci cand plasam prematur un copil in rolul de responsabil pentru sine sau pentru parintele sau, il lipsim de experienta copilariei.
https://www.yourtango.com/family/signs-emotionally-parentified-child-according-family-therapists
Sursa foto: freepik