STUDIU! Care este varsta la care copiii inceteaza sa mai creada in Mos Craciun

/ / Modificat: 2021-12-22
STUDIU! Care este varsta la care copiii inceteaza sa mai creada in Mos Craciun

Mos Craciun are o singura misiune, dar una extrem de importanta. Acesta trebuie sa ajunga in fiecare an, in noaptea de 24 spre 25, in fiecare ccasa din lume si sa lase daruri micutilor. Pentru parinti, in fiecare an, apare aceeasi intrebare: “Exista o varsta definitiva la care copiii inceteaza sa mai creada in Mos Craciun?”.

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Exeter, majoritatea copiilor incep sa nu mai creada in Mos Craciun la varsta de opt ani.

Studiul intitulat “The Exeter Santa Survey", aceasta este prima cercetare academica internationala care studiaza credinta in Mos Craciun si istoria care il inconjoara. Intr-un comunicat de presa publicat pe site-ul web al Universitatii din Exeter, profesorul de psihologie Chris Boyle comenteaza studiul, care este inca in curs de desfasurare.

Scopul acestui proiect este de a intelege mai bine diferitele credinte legate de Mos Craciun si de sarbatoarea Craciunului si de a intelege cum se simt copiii cand afla ca Mos Craciun nu este real. Pana in prezent, la sondaj au raspuns 1.200 de persoane din intreaga lume si a oferit cateva rezultate interesante.

De exemplu, 34% dintre participanti au declarat ca si-ar fi dorit sa mai creada in Mos Craciun, in timp ce 50% dintre ei sunt multumiti ca nu mai cred in el. Aproximativ 34% dintre respondenti spun ca faptul ca au crezut in Mos Craciun in copilarie a contribuit la imbunatatirea comportamentului lor, in timp ce 47% nu cred acest lucru.

O constatare interesanta este ca 65% dintre participanti au marturisit ca au continuat sa se joace cu jocul si iluzia lui Mos Craciun in copilarie, chiar daca descoperisera deja ca acesta nu este real. Potrivit rezultatelor sondajului, majoritatea participantilor au incetat sa mai creada in Mos Craciun la varsta de 8 ani, iar in majoritatea cazurilor a fost o simpla coincidenta, cum ar fi neglijenta parintilor.

O treime dintre participanti spun ca s-au simtit suparati cand au descoperit ca Mos Craciun nu este real, in timp ce 15% s-au simtit tradati de parinti, iar 10% s-au suparat. Cu toate acestea, 56% dintre ei au declarat ca increderea lor in adulti nu a fost afectata atunci cand au descoperit ca totul a fost o fantezie.

Printre cei intervievati s-au numarat si multi parinti, care au raspuns la intrebari legate de abordarea problemei lui Mos Craciun in ceea ce-I priveste pe proprii lor copiii lor. 31% dintre ei au dezvaluit ca atunci cand copiii lor i-au intrebat direct daca Mos Craciun este real, au raspuns afirmativ, in timp ce 40% au spus adevarul.

72% dintre parinti sunt bucurosi sa le vorbeasca copiilor lor despre Mos Craciun si sa continue mitul, in timp ce restul participantilor au ales sa nu faca acest lucru.

De ce inceteaza sa mai creada

Pe masura ce cresc, copiii pot fi mai greu pacaliti de parinti. Prin urmare se prind mult mai usor cand acestia fac greseli. Unii respondenti au marturisit ca si-au surprins parintii mancand si band biscuitii si laptele lasate pentru Mos. Altii au fost treziti de zgomotul facut de parinti in timp ce puneau cadourile sub brad, iar lista poate continua. Iar cei care nu afla accidental, afla de la colegii de clasa, care deja au descoperit aceste lucruri.

Alti participanti au declarat ca au descoperit adevarul pe masura ce au crescut si au realizat ca este imposibil ca povestea lui Mos Craciun sa fie adevarata, deoarece este imporibil ca o persoana sa calatoreasca in toata lumea intr-o singura noapte.

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre