Tatal absent. Care sunt consecintele asupra copilului?

/ / Modificat: 2018-12-25
Tatal absent. Care sunt consecintele asupra copilului?

Te trezesti devreme, pregatesti micul dejun pentru copii, ii duci la scoala in graba, apoi fugi la serviciu. Te intorci de la serviciu, iei copiii, ii duci la diverse activitati extrascolare, profiti de timp pentru a face cateva cumparaturi. Ajungi acasa, pregatesti cina ... Asta e viata de zi cu zi a multor mame si tati, un vartej necontrolat si stresant in in care nu mai este timp pentru a fi cu copiii.

In cel mai bun caz, poti sa-ti intrebi copilul „ce ai facut azi la scoala”? Dar ce se intampla in cazul parintilor care pleaca la serviciu inainte ca cei mici sa se trezeasca si se intorc noaptea tarziu, cand ei deja dorm? Ce se intampla atunci cand copilul are sentimentul ca tatal sau (sau mama sa) este absent?

10 consecinte asupra copiilor cu tatal absent

Legatura dintre parinti si copii si contactul in primii ani de viata sunt esentiale, dar aceasta legatura trebuie mentinuta si dincolo de perioada dulce a bebelusiei. Copiii au nevoie de cineva la care sa se raporteze pentru a creste, o oglinda in care sa se priveasca si o persoana care sa ii insoteasca, sa ii asculte si sa fie cu ei atunci cand au nevoie. In cazul in care copiii au putin contact cu parintii lor sau simt ca mama sau tatal lor este absent, ei pot avea, in viitor, o serie intreaga de probleme:

1. O slaba incredere in ei. Fara indoiala, copilul va avea stima de sine scazuta si nu va putea sa creada in sine. Acesta va fi un obstacol major in luarea deciziilor importante.

2. Neincredere in alte persoane. Cum pot avea ei incredere in ceilalti, daca chiar parintii lor nu au fost acolo cand aveau nevoie de ei? Acest lucru va duce la probleme in relationarea cu alte persoane.

3. Probleme comportamentale. Multi copii cauta sa atraga atentia parintilor lor, si fac acest lucru devenind "micii razvratiti". Ei se comporta urat la scoala, sunt agresivi, incalca regulile. Tot ce este necesar. Este un semnal de alarma pentru parintii lor.

4. Probleme emotionale. Lipsa de afectiune din copilarie poate genera un adolescent cu probleme serioase in a-si controla emotiile. Nimeni nu l-a invatat cum sa o faca. In timpul adolescentei se confrunta cu numeroase sentimente care pot submina o personalitate fragila.

5. Indoieli constante. Daca nu au o raportare ferma in copilarie, inseamna ca atunci cand sunt mai in varsta, copiii nu au reguli clare. Deci, ei pot deveni adolescenti nesiguri pe ei, cu probleme in a lua decizii importante, si mai presus de toate, incapabili de a-si asuma ceva.

6. Comportamente compulsive. In viitor, copiii din familii cu parinti absenti tind sa fie mai putin rationali, sa fie condusi de impulsuri. Ei vor simti anxietate si stres si, deseori, vor avea comportamente agresive.

7. Depresie. Suferinta ca nu are un referent emotional alaturi de el, poate declansa in copil depresia.

8. Probleme mentale. In cazuri extreme, aceasta absenta paterna sau materna din nucleul familiei poate genera probleme serioase la nivel psihologic, cum ar fi tulburarile de personalitate.

9. Adulti dependenti in mod excesiv. Acesti copii vor ajunge la varsta adolescentei cu o dependenta excesiva in a gasi pe cineva care sa acopere decalajul pe care il simt. Acest lucru ii poate face sa para neputinciosi in fata persoanelor carora le pasa de ei. Se tem sa fie respinsi, sa fie abandonati. De aceea, e posibil sa se sacrifice in exces pentru a avea pe cineva de partea lor.

10. Un gol interior continuu. Este ca o gaura pe care nu o pot acoperi. Uneori, aceasta lipsa de afectiune din copilarie, din partea parintilor lor, ii insoteste pentru totdeauna.

Aminteste-ti, un copil nu este singur doar atunci cand parintii nu sunt acasa. Este singur cand parintii nu sunt cu el, chiar daca sunt acasa. Este singur atunci cand este desemnat sa se uite la televizor sau sa se joace pe tableta, astfel incat sa nu deranjeze. Daca doresti ca micutul tau sa fie un adult sanatos, petrece in fiecare zi putin timp pentru a fi cu el, pentru a-l asculta si, mai presus de toate, pentru a-l imbratisa.

Taguri Copii Tata Tata crestere copil Tata absent

Articole recomandate

Citeste si despre