Te voi invata sa te apreciezi, copile, pentru ca esti cel mai frumos lucru din lumea asta

/ / Modificat: 2019-04-25
Te voi invata sa te apreciezi, copile, pentru ca esti cel mai frumos lucru din lumea asta

Te voi invata sa te apreciezi, copilul meu, te voi face sa vezi ca esti vrednic de aceasta lume, ca sa-ti poti implini visele, pentru ca picioarele tale puternice si mintea ta libera sa poata urca pe orice varf, sa atingi orice stea cu degetele tale.

Te voi invata umilinta, copilul meu, dar si maretia acelor inimi care stiu sa se respecte.

Acest mesaj este ceva ce toti, mame, tati si dascali, il au in minte. Dar, asa cum a explicat Wayne Dyer in cartea "Your Erroneous Zones", cand te iubesti suficient, dezaprobarea cuiva nu este ceva care sa te ingrijoreze sau de care sa te temi. Insa, nu este acelasi lucru in cazul copiilor.

Modul de educarea al unui copil in care dezaprobarea si critica sunt prezente, pentru ca in acest fel "il invatam cum merge viata", poate da rezultate pe termen scurt. Dar pe termen lung duce la o stima de sine scazuta, o perceptie despre sine insuficient alimentata emotional si atunci cand acel copil va fi adult, se va ghida dupa tot ceea ce spun sau fac altii.

Nu este usor sa promovezi un concept de sine sau o autoevaluare puternica si sanatoasa, incat fiecare copil sa inceapa sa se modeleze foarte devreme. Si asta se intampla dintr-un motiv foarte simplu: daca mama si tata nu il apreciaza, vor semana in inima copilului slabiciuni si nesiguranta.

Daca esti fericit, vei oferi fericire. Daca stii cum sa dai fericire, vei creste copii puternici. Sarcina si sacrificiile merita efortul. De aceea, ar fi bine sa iei in calcul urmatoarele idei.

Te voi invata sa te apreciezi prin joc

Jocul simbolic este o strategie minunata prin care poti sa introduci valori si strategii psihologice adecvate copilului. Astfel, un mod jucaus si simplu de a realiza acest lucru se poate face cu ajutorul papusilor, animalelor sau figurinelor Lego.

Poti sa recreezi povesti: "Lui X i s-a spus la scoala ca este urat si stangaci" "Ce-ai spune sa-l ajuti?", "Si daca tu erai X? Ce crezi tu? Cum ai reactiona? Chiar crezi ca esti nefericit doar pentru ca ti-a spus ceva un alt copil?"

Corecteaza prin "efortul" pozitiv

Sa stii cum sa corectezi copilul este o arta pe care nu o au toti parintii. Nu ar trebui niciodata sa i te adresezi astefel: "iar ai spart ceva, esti cel mai prost copil din lume", "nu ai reusit la examen, pentru ca e clar, nu esti bun la matematica, fratele tau se descurca mult mai bine decat tine."

- "Efortul" pozitiv in corectie se bazeaza pe stiinta de a-i spune copilului ce a facut gresit si cum poate sa-si indrepte greseala.

- In "efortul" pozitiv, nu se fac niciodata comparatii.

- Se bazeaza si pe cunoasterea modului de a transmite celui mic increderea in el: "Stiu ca ai gresit, dar mama are incredere in tine si stie ca data viitoare vei face corect".

Evita linguseala, care il ajuta foarte putin

Ceea ce ar trebui sa stii este ca, in multe ocazii, anumite cuvinte si expresii, in principiu pozitive, nu sunt utile atunci cand lucrezi la respectul de sine.

Expresii precum "esti cel mai frumos", "esti cel mai destept din lume" sau modul de a lauda desenul copilului - "e foarte frumos", in realitate nu il ajuta.

Ceea ce ajuta stima de sine si il ajuta si pe copil sa se aprecieze, necesita sinceritate din partea ta. Din acest motiv, este esential sa-i transmiti clar: "esti un copil responsabil si stiu ca vei obtine ceea ce iti propui pentru ca te straduiesti si, desi uneori faci greseli, mama va fi acolo pentru a te ajuta".

Fii obiectiva in evaluari: "Imi place desenul, desi cred ca aceasta culoare ar fi fost mai buna, ce crezi?"

Te voi invata sa te apreciezi prin autonomie si responsabilitate

Pentru a-si forma stima de sine, este vital ca cel mic sa aiba responsabilita si si sa invete putin cate putin sa fie autonom, astfel incat sa se simta mandru de realizarile sale, de abilitatile sale.

Autonomia va fi intotdeauna in functie de abilitatile lui si de modul in care iti arata ca este capabil sa-si asume cu succes anumite responsabilitati.

Taguri Parenting Dezvoltare emotionala copii

Articole recomandate

Citeste si despre