Tipetele ranesc sufletul. Cum vindeci ranile emotionale ale copilului dupa ce ai tipat la el

/ / Modificat: 2020-05-07
Tipetele ranesc sufletul. Cum vindeci ranile emotionale ale copilului dupa ce ai tipat la el

Niciun parinte nu este perfect, de aceea este necesar sa fim blanzi cu noi insine. Daca ai tipat la copiii tai pentru ca te-ai simtit coplesit in anumite momente, nu este o drama. Se intampla tuturor, la un moment dat. Dar ceea ce conteaza cu adevarat este ce se intampla dupa ce ai tipat.

Tipetele ranesc sufletul

Plansul provoaca un prejudiciu emotional sever copiilor si poate fi condsiderat un abuz. Este important sa te gandesti de ce tipi la copil si in final sa cauti solutii pentru a nu mai face acest lucru. Urlatul arata doar frustrare si incapacitatea parintelul de a gestiona o astfel de situatie. Daca ai tipat la copilul tau, este esential sa remediezi si daunele pe care i le-ai provocat.

Nimanui nu-i place sa se tipe la el, dar daca ai procedat asa cu micutul tau, pune-te in locul lui si vei intelege cu adevarat cum se simte: umilit si atacat de persoana pe care o iubeste cel mai mult in viata lui. Este trist, dar se intampla in multe case. Cel mai bine ar fi sa cauti modalitati prin care sa eviti sa tipi la cel mic. 

Cum vindeci ranile emotionale ale copilului dupa ce ai tipat la el

Admite ca ai gresit

Admitand ca esti de vina si ca ai facut o greseala cand ai tipat la el nu inseamna ca iti va stirbi autoritatea  in fata copilului. Din contra, te va face puternic si ii vei preda o lectie foarte valoroasa:  fiecare este responsabil pentru propriile actiuni. Cuvintele il dor foarte mult pe cel mic si are nevoie ca tu sa fii sincer. Daca ai tipat, admite ca ceea ce ai facut nu este bine si ca ai gresit. Aminteste-ti ca din greseli invata orice om.

Cere iertare

Cand cineva greseste fata de tine, iti place sa-ti ceara iertare, nu? Este o dovada reala ca regreta si vrea sa-si repare greseala. Cand gresesti fata de  copil, ar trebui sa-ti ceri scuze  din toata inima. 

Nu este suficient sa spui doar "scuze." Trebuie sa-i ceri iertare si sa fii foarte clar, pentru ca el sa inteleaga cu adevarat ce spui si ca ai gresit cand l-ai ranit emotional. De exemplu, poti spune ceva de genul: "Iarta-ma ca am tipat mai devreme. Am fost nervos pentru ca m-am saturat toata ziua, dar nu este un motiv ca sa urlu la tine.Scuze."

Nu renunta daca nu vrea sa te ierte

Este posibil ca micutul tau sa nu vrea sa te ierte pentru ca se simte ranit. Daca nu doreste sa-ti accepte scuzele, nu te supara, respecta-i durerea. Dupa cateva zile intreaba-l din nou, ca sa vada ca iti pare rau si ca ceea ce ai facut nu este corect. El are nevoie doar de timp pentru a se reface emotional.

Daca tipi  la copil frecvent, este posibil sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a te ierta. Va trebui sa aiba din nou incredere in tine si in sinceritatea ta, nu numai prin cuvinte, ci si prin fapte. Trebuie sa aiba incredere ca nu il vei mai rani.

Schimba-te si nu mai tipa

Cu totii suntem capabili sa ne schimbam si sa ne imbunatatim comportamentul, asa ca trebuie sa-ti iei angajamentul in fata copilului tau ca lucrezi ca sa scapi de mania excesiva si sa nu mai tipi. Lucrurile se pot rezolva in multe moduri, fara a folosi violenta (nici fizica, nici verbala). Vorbeste cu copilul si spune-i ca atunci cand te vei mai enerva, el sa-ti atraga atentia ca sa-ti corectezi comportamentul.

Daca este necesar, solicita ajutorul unui profesionist

Daca esti iute la manie, copilul va prelua de la tine acest comportament, care ii va provoca probleme cu stima de sine si increderea. De aceea, este necesar sa soliciti ajutor daca vezi ca nu esti capabil sa gasesti singur solutii.

Taguri Tipete copil Rani emotionale Parinte

Articole recomandate

Citeste si despre