Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca stima de sine este extrem de importanta in dezvoltarea personalitatii. Aceasta se construieste greu si poate fi distrusa usor, daca nu suntem atenti la mesajele pe care le transmitem copiilor nostri. Ni se pare firesc sa ii laudam atunci cand fac ceva bine, cand iau o nota mare, cand castiga o competitie sportiva sau cand fac un desen frumos, dar sunt aceste laude cu adevarat constructive sau le transmit copiilor mesajul ca sunt buni si apreciati doar daca fac ceva bine?
Laudele si incurajarile ii pot ajuta pe copii sa devina mai ambitiosi si mai motivati, insa nu trebuie sa uitam un aspect important: ele reprezinta o motivatie exterioara, nu una interioara. Totusi, atunci cand laudele se repeta si creeaza un model, copiii ajung sa se astepte sa primeasca felicitari de fiecare data cand indeplinesc o sarcina, iar daca acest lucru nu se intampla, sunt sanse mari sa fie dezamagiti. In plus, ei se vor astepta la acest tip de „recompensa” si vor face si lucruri care nu le fac placere, doar de dragul de a primi apreciere.
Complimentele pot avea efect invers
Complimentele si laudele pe care le aud copiii nostri pot fi ca niste sabii cu doua taisuri. Pe de-o parte, ii motiveaza sa faca un lucru, pe de alta, le transmit un mesaj gresit. Iata cateva exemple in acest sens!
1. Atunci cand laudati capacitatea, nu efortul. Copiii ar trebui sa primeasca mesajul ca important este sa incerci, sa te straduiesti din greu, nu rezultatul in sine. Inteligenta sau talentul fara munca nu valoreaza nimic. Sunt multi copii sclipitori, dar lenesi, iar din acest motiv nu au rezultate extraordinare la scoala, pentru ca nu profita de inteligenta lor, nu studiaza si nu muncesc pentru a se pune in valoare. Efortul trebuie laudat, pentru ca a lauda abilitatea nu aduce nimic in plus.
2. Laudele exagerate. A-i spune cupilului ca este genial, ca este cel mai bun si mai talentat poate avea un efect contraproductiv si, in loc sa ii intareasca stima de sine, rezultatul este contrar. Pentru ca atunci cand rezultatele lor nu vor fi pe masura laudelor si isi vor da singuri seama ca nu sunt cei mai buni, isi pot pierde increderea in ei. Limitati-va la complimente mai realiste, precum: „faci foarte bine asta”, „imi place cum ai desenat”, „te descurci de minune”.
3. Pui mai multa presiune decat ar trebui. A-i spune unui copil ca este cel mai talentat intr-un anumit domeniu ii transmite, subconstient, mesajul ca trebuie sa demonstreze ca este asa si sa se mentina acolo. Acest lucru creeaza o presiune inutila, pentru ca este important ca micutii sa se straduiasca sa isi depaseasca limitele, dar motivatia pentru a face acest lucru trebuie sa vina din interior. Presiunea poate duce la anxietate si dezamagiri profunde pentru copii atunci cand isi pierd statutul de cel mai bun, mai talentat etc.
Atunci cand incepi sa lauzi eforturile lor, nu calitatile, cand complimentele sunt realiste si nu arunci cu „bravo” si „felicitari” pentru gesturi absolut normale precum a-si face patul dimineata, atunci cand nu exagerezi cu recompensele, copilul va deveni cu adevarat constient de valoarea lui reala si va fi motivat sa faca lucrurile bine. Si nu uitati sa le spuneti cat de mult ii iubiti si apreciati si atunci cand nu fac nimic iesit din comun, sa le amintiti ca sunt unici si speciali doar pentru ca sunt si ca nu trebuie sa faca ceva deosebit pentru a va convinge de valoarea lor!
FOTO: Freepik