Cand un copil are un coportament nepotrivit ne grabim sa il acuzam ca este rau, obraznic, rasfatat... Dar reprosurile ar trebui sa fie mai degraba indreptate catre parinti, nu catre copil, pentru ca ei sunt cei care ar trebui sa corecteze comportamentul urat al celui mic.
A educa si a creste un copil este probabil cea mai grea "meserie" din lume, una care iti scoate in cale provocari peste provocari.
Niciun parinte nu s-a nascut invatat, prin urmare nu exista parinte care sa nu faca si greseli in cresterea celor mici; dar important este sa iti dai seama unde te poti corecta si pe tine, ca adult responsabil, si pe copilul tau, care este, pana la urma, "oglinda" ta.
Comportamentul si atitudinea unui copil sunt legate in mod direct de ceea ce invata de la parinti. Noi, adultii, suntem responsabili de tot ce fac copiii nostri, iar daca recunosti aceste 10 semne de proasta crestere, inseamna ca o sa ai serios de lucru atat la propria atitudine, cat si la cea a micutului tau.
1. Copilul minte? Poate esti prea strict, iar din cauza severitatii tale copilul simte nevoia sa remodeleze adevarul, astfel incat sa nu te supere. Expertii sustin ca un model de educatie autoritar poate face un copil sa minta si sa pacaleasca pentru a iesi basma curata din anumite situatii, pentru a evita pedepsele si furia parintilor.
2. Copilul are un respect de sine scazut, se crede inferior celorlalti si spune mereu ca nu poate sa faca ceva? Este foarte posibil sa nu se rasfete, ci sa fie un copil prea putin incurajat. Incearca sa nu mai subliniezi greselile pe care le face, ci sa-l stimulezi laudand ceea ce face bine.
3. Copilul este lenes, incearca mereu sa te convinga sa faci lucrurile pentru el, fie ca vorbim despre o joaca sau despre indatoririle scolare? Nu este decat rezultatul faptului ca tu, ca parinte, l-ai invatat sa lupti tot timpul pentru el, in loc sa il indemni sa faca singur lucrurile potrivite pentru varsta lui.
4. Copilul este suparacios, nu stie sa accepte un "nu" si vrea mereu ca lucrurile sa iasa asa cum isi doreste? Cu siguranta face si crize de nervi din cand in cand, cu batut din picior si plans necontrolat, nu? Este foarte posibil ca parintii sa fie ultraprotectori si sa-l fi invatat ca i se fac toate poftele doar pentru a se evita un asemenea scenariu.
5. Copilul este gelos si invidios pe frati/prieteni? Inseamna ca, fara sa iti dai seama, ai tendinta sa il compari prea mult cu alti copii, ceea ce il face sa se simta neapreciat.
6. Daca esti un parinte super vigilent, care este mereu atent la copil sa nu cada, sa nu se loveasca, sa nu se impiedice si ai tendinta sa il opresti mereu din a face lucruri care pot fi periculoase in viziunea ta, vei avea un copil fricos si retras.
7. Copilul tipa la alti copii si chiar incearca sa-i loveasca? Ei bine, comportamentul agresiv nu exista pentru un copil decat daca il vede la altii, implicit la adultii in preajma carora se afla in cea mai mare parte a timpului. Deci, daca vezi aceste semne, incearca sa te analizezi si sa iti dai seama daca nu cumva de la tine a invatat sa tipe sau sa ridice mana la altcineva.
8. Copilul este prea impulsiv sau emotiv, reuseste cu greu sa-si exprime sentimentele si pare mereu neincrezator in ceilalti? Poate fi o consecinta a faptului ca parintii nu ii ofera suficiente dovezi de afectiune si de sprijin, de care cel mic are nevoie foarte mare in aceasta etapa in care i se formeaza personalitatea si caracterul.
9. Copilul este neascultator si indisciplinat? Inseamna ca nu i-ai impus destule reguli si limite dupa care sa isi ghideze comportamentul.
10. Copilul se poarta urat in general (te intrerupe cand vorbesti, plange mult si uneori fara motiv, tipa, face crize de nervi)? S-ar putea sa fie vorba despre o dezvoltare intarziata cauzata de faptul ca parintii nu ii acorda atentia si ingrijirea adecvate.
Daca recunosti aceste semen, analizeaza-te si corecteaza-te acolo unde este cazul, inainte de a-i impune copilului o schimbare. Nu uita: el se poarta asa cum crede ca te-ar multumi pe tine sa o faca.