Niciun parinte nu isi doreste ca al sau copil sa sufere, sa aiba parte de pierderi, de nedreptati, de experiente negative, in general. Din pacate insa, viata este facuta si din astfel de momente si, oricat ne-am dori sa ne protejam copiii si sa afle cat mai tarziu despre aceste lucruri, nu ii putem creste sub un clopot de cristal. Ce putem face insa este sa le oferim instrumentele pentru a invata lectii din lucrurile negative care li se intampla, sa fim alaturi de ei si sa ii pregatim cat mai bine pentru lumea in care vor creste.
Misiunea noastra de parinti este sa crestem adulti responsabili, adulti care pot trece peste o pierdere fara sa fie daramati, care au puterea sa ramana motivati si sa o ia de la capat chiar daca au luat o nota proasta sau au picat un examen.
Copiii au nevoie de sprijinul nostru, au nevoie sa stie ca suntem acolo cand se intampla ceva, dar, in acelasi timp, au nevoie sa fie independenti, responsabili, sa ia propriile decizii si sa isi asume consecintele pentru ele, indiferent care ar fi acestea. Daca la 3 ani copilul da fuga la noi in parc pentru ca un alt copil i-a smuls jucaria din mana sau l-a impins de pe leagan si se asteapta ca noi sa ii rezolvam problema sau sa ii dam instrumentele pentru a o rezolva singur, este ceva firesc. Daca la 17 ani un copil asteapta ca parintii sa ia decizii in locul lui sau sa ii rezolve problemele, nu mai este deloc ceva firesc.
Lythcott-Haims a fost decan pentru generatiile de boboci de la universitatea Stanford timp de 10 ani si i-au trecut prin mana sute de studenti. Ea a povestit ca a fost uimita sa constate ca o multime de studenti inteligenti nu puteau lua o decizie fara sa le dea mesaj parintilor. Haims argumenteaza ca a lasa copiii sa greseasca este fundamental pentru a-i ajuta sa fie independenti si sa faca fata dezamagirilor care sunt inevitabile in viata.
Lucruri aparent rele, care ii „calesc” pe copii nemaipomenit de bine
A pierde la un meci, a lua o nota mica sau a-si pierde animalul de companie pot parea adevarate tragedii pentru copii atunci cand se intampla, insa pe termen lung sunt lectii importante care ii ajuta sa inteleaga ca in viata uneori castigi, alteori pierzi, ca sunt oameni care sunt mai pregatiti decat tine, ca poti avea zile bune si zile proaste si ca vei pierde de-a lungul anilor lucruri si oameni dragi si este ceva firesc. Iata care sunt cele 20 de lucruri pe care copiii ar trebui sa le experimenteze pentru a deveni puternici si independenti!
1. Sa nu fie invitat la o petrecere aniversara.
2. Moartea unui animal de companie.
3. Spargerea unui lucru valoros.
4. Sa lucreze din greu la un proiect si sa nu primeasca nota maxima.
5. Sa se strice masina departe de casa.
6. Sa vada ca pomul pe care l-au plantat s-a uscat.
7. Sa nu fie primiti intr-o tabara sau o clasa pentru ca locurile sunt ocupate.
8. Sa faca munca in folosul comunitatii.
9. Sa piarda un show tv preferat pentru a ajuta un membru al familiei in gospodarie.
10. Sa aiba o altercatie cu cineva.
11. Sa fie invinuit pentru ceva ce nu a facut.
12. Sa se anuleze un eveniment din cauza ca altcineva a facut ceva gresit.
13. Sa fie dat afara dintr-un grup cu care se identifica.
14. Sa nu faca parte dintr-un anumit grup in care isi doreste sa fie.
15. Sa fie ultimul la ceva.
16. Sa fie lovit de un alt copil.
17. Sa respinga ceva ce fusese invatat sa faca.
18. Sa regrete ceva ce a spus.
19. Sa nu fie invitat atunci cand prietenii lui ies in oras.
20. Sa fie ultimul ales in echipa de fotbal.
Sigur ca, privind aceasta lista, am putea crede ca toate aceste lucruri pot fi traumatizante pentru copii. Nu spune nimeni ca ele trebuie sa se intample unul dupa altul, ci sunt lucruri pe care, inevitabil, copiii le vor experimenta pana in adolescenta sau pana la varsta adulta, pe unele de mai multe ori, pe altele mai rar. Ce putem noi face pentru a le face experientele mai usoare este sa fim alaturi de ei, sa le validam sentimentele atunci cand sufera, dar sa ii ajutam sa isi dea seama ca sunt capabili sa faca fata disconfortului, sa gaseasca solutii si sa mearga mai departe. Chiar daca primul impuls ar fi sa ii protejam de toate aceste lucruri, unele dintre ele pur si simplu nu stau in puterea noastra si, in plus, este mai sanatos sa fie traite la timpul lor. Un copil care isi invata lectiile la timp este un copil care va fi pregatit pentru viata si va putea face fata oricarei situatii fara sa se piarda.
FOTO: Freepik