5 sfaturi pentru a face fata in mod inteligent crizelor de furie ale copiilor

/ / Modificat: 2024-05-13
5 sfaturi pentru a face fata in mod inteligent crizelor de furie ale copiilor

 

Una dintre marile probleme cu care se confrunta parintii este reprezentata de crizele de furie ale copiilor lor. Acest comportament este destul de frecvent in jurul varstei de doi ani si se poate extinde pana in jurul varstei de 3 si 4 ani si, in unele cazuri, chiar pana la sapte ani. 

Fara indoiala, aceasta este o etapa complexa a dezvoltarii copilului care este destul de dificil de gestionat, mai ales atunci cand este combinata cu alti factori. Cu toate acestea, a invata cum sa gestionezi crizele de furie ale copiilor este esential nu doar pentru a limita acest comportament, ci mai ales pentru a-i invata sa-si controleze si sa-si exprime emotiile.

1. Inarmeaza-te cu rabdare

Sa te confrunti cu o criza de furie a unui copil poate fi stresant. Cu toate acestea, este important sa va pastrati calmul si rabdarea inainte de a va apropia de copil. Daca este necesar, mergeti in alta camera sau intoarceti-va daca nu puteti sa va indepartati si faceti cateva exercitii de respiratie pentru a va ajuta sa va recastigati controlul asupra emotiilor. 

Acest lucru nu numai ca va va ajuta sa gestionati mai bine situatia, dar il va invata si pe copilul dumneavoastra o lectie importanta de autocontrol.

2. Asculta-l

Exista multe motive care stau la baza unui acces de furie. Prin urmare, este esential sa ascultati mai intai ceea ce are de spus copilul dumneavoastra si sa-l lasati sa explice ce se intampla. Nu le ignorati tantrul. 

In caz contrar, ati putea lua o decizie nedreapta si ati putea face mai mult rau decat bine. Rugati-l sa se calmeze putin pentru a-l putea intelege si intrebati-l ce i-a motivat comportamentul. In acest fel, nu numai ca il veti ajuta sa se calmeze putin, dar il veti face sa reflecteze asupra motivului real al reactiei sale, primul pas pentru a invata cum sa se descurce mai tarziu.

3. Ofera-i o alternativa

Cele mai multe crize de furie izbucnesc deoarece copiii nu obtin ceea ce isi doresc si sunt frustrati de acest lucru. Prin urmare, o modalitate buna de a-i face sa se calmeze este sa le oferiti alternative care sa compenseze situatia si sa le satisfaca nevoile.

De exemplu, daca tantrumul copilului este motivat de faptul ca nu va putea merge in parc sa se joace, sugerati-i alte optiuni la fel de amuzante.

4. Ceea ce nu este negociabil, nu este dezbatut

Nu este un secret pentru niciun parinte faptul ca uneori copiii folosesc tantrumurile ca o modalitate de a obtine ceea ce vor, mai ales daca stiu ca este ceva nenegociabil. Din acest motiv, este important ca atunci cand tantrumul este legat de o problema nenegociabila sa fii categoric si sa nu cedezi. 

Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa raspundeti tipand, dar trebuie sa fiti suficient de clar pentru ca ei sa inteleaga ca nu vor obtine ceea ce vor. Exista limite care nu sunt negociabile, asa cum nu ati negocia sa il lasati sa atinga focul, oricat de mult ar insista.

5. Stabileste reguli clare

Copiii au nevoie de reguli in viata lor. Regulile ii ajuta sa stie ce pot si ce nu pot face si le dau un anumit sens existentei lor. De aceea, este important ca, inca de cand sunt mici, sa le precizati clar care sunt regulile de acasa. 

Acestea nu ar trebui sa fie prea multe, altfel ar putea sa-i faca pe copii sa simta ca libertatea lor este limitata, dar trebuie sa fie clare, astfel incat copiii sa le poata intelege. Cu reguli corecte acasa, copiii vor avea limite mai clare si vor sti cand pot si cand nu pot sa le depaseasca.

Taguri Accese furie copii Furie copil Crize furie

Articole recomandate

Citeste si despre