Cuvintele au o mare putere asupra oamenilor si pot rani foarte mult atunci cand sunt folosite gresit. De aceea, este important ca parintii sa stie sa aleaga bine cuvintele pe care doresc sa le transmita copiilor lor. Dar mai ales pe cele pe care nu ar trebui sa le spuna.
Fraze care provoaca nesiguranta si furie copiilor
1. Trebuie sa iti spun de 100 de ori?
Acesta este o fraza clasica, folosita de toti parintii. Cand le-o spui celor mici, practic, te plangi ca trebuie sa le spui de multe ori acelasi lucru, ca si cum nu te-ar asculta. Dar poti incerca asa: "V-am mai spus asta inainte, puteti, va rog, sa ...?" In acest fel, ii vei face sa simta ca trebuie sa se conformeze. De asemenea, asigura-te ca micutii te asculta cu adevarat atunci cand vorbesti cu ei.
2. Copiii mari nu fac asta
Un exemplu foarte frecvent in acest sens este "copiii mari nu plang," urmat, de obicei, de "plansul este doar pentru bebelusi." Indiferent daca plang sau fac altceva, lasa copiii sa fie copii. Daca exista ceva de care nu esti multumit, nu folosi niciodata varsta ca scuza. In schimb, incearca sa spui: "Nu cred ca este o idee buna sa faceti asta pentru ca ..."
3. Asta e doar pentru baieti (sau fete)
Limitarea baietilor si fetelor la ceea ce pot si nu pot face, in functie de sexul lor, le spune ca exista anumite moduri prin care baietii ar trebui sa se comporte si anumite moduri in care fetele ar trebui sa se comporte. Iar daca nu se conformeaza, este gresit. Astfel, copii cresc crezand in rolurile toxice de gen social. Cel mai bine ar fi sa spui: "Nu este o idee buna sa faci tu asta."
4. Sunt dezamagit de tine
Cand le spui copiilor asa ceva, le poti provoca o cicatrice emotionala. Multi micuti cresc crezand ca sunt o dezamagire pentru familiile lor, deoarece parintii le spun acest lucru de-a lungul vietii, fara sa se gandeasca la repercursiuni. Poti inlocui aceasta fraza cu ceva de genul: "Nu sunt multumit de actiunile tale. Te rog sa eviti sa mai faci "asta" in viitor."
5. Ori ma asculti, ori ...
Acest lucru suna mai mult ca o amenintare decat orice altceva. Folosirea fricii pentru disciplinarea copiilor nu reprezinta o alegere sanatoasa si, in general, este contraproductiva. Explica-i de ce doresti sa faca ceva anume si va fi mai usor sa se conformeze. Cel mai bine este sa-i spui: "Te rog sa faci asta, pentru ca ce vrei tu nu este ceea ce trebuie."
6. Pentru ca asa spun eu
Abordarea de genul "asa cum zic eu sau nimic" sau "pentru ca eu sunt adult si tu un copil" nu reprezinta modalitatea corecta de a-i disciplina pe micuti. Ii face sa simta ca opiniile lor nu conteaza doar pentru ca sunt mici. Poti sa le explici ce trebuie sa faca intr-un alt fel.
7. Locuiesti sub acoperisul meu, asa ca imi urmezi regulile
Este o alta fraza pe care multi parinti o folosesc in disputele cu copiii. Cand le spui asa ceva ii faci sa se simta inconfortabil in propria casa si le provoaca anxietate. In locul acestei fraze, poti folosi: "Stii regulile acestei familii, nu uita sa le urmezi."
8. Asa am crescut si eu
Nu este bine sa respingi cererea unui copil sau sa condamni actiunile lui spunand "asa am fost crescut eu." Ii poti explica celui mic de ce nu vrei sa faca un lucru anume, in loc sa te grabesti sa "il opresti" cu aceasta fraza. I-ai putea spune ceva de genul: "Nu cred ca este o idee buna sa o faci. Parintii mei imi spuneau sa astept ca adultii sa se linisteasca inainte de a vorbi."