8 mesaje pe care copilul tau nu le intelege asa cum ti-ai dori

/ / Modificat: 2019-04-10
8 mesaje pe care copilul tau nu le intelege asa cum ti-ai dori

"Parca vorbesc la pereti" este o propozitie pe care orice parinte o rosteste macar o data in viata atunci cand i-a spus ceva copilului si pe o ureche i-a intrat, pe alta i-a iesit.

Inainte de a te enerva, gandeste-te daca mesajul tau chiar a ajuns cum trebuie la cel mic. Daca esti sincer, s-ar putea sa iti dai seama ca ar fi bine sa schimbi ceva in felul in care i te adresezi copilului.

Comunicarea este baza oricarei relatii, atat intre adulti, cat si intre adulti si copii. Mesajele structurate gresit pot duce la conflicte si asta pentru ca de obicei ceea ce vrei tu sa spui este interpretat gresit de cel care le receptioneaza. Pentru a evita mesajele confuze, mai ales atunci cand stai de vorba cu un copil, ar trebui sa fii foarte atent, ca parinte, la exprimare.

Mamele, in special, se adreseaza copiilor cu propozitii scurte, pentru a se asigura ca ei inteleg repede ceea ce trebuie sa le spui.

8 mesaje care pot fi confuze pentru cei mici

"Ai grija!"

Este probabil sintagma spusa cel mai des de toate mamele din lume. "Ai grija sa nu te lovesti", "Ai grija sa nu cazi", "Ai grija sa nu te frigi", "Ai grija sa nu te murdaresti". Repetam acest "ai grija!" de mii de ori in viata pentru a avertiza copiii asupra pericolelor. Ei, insa, nu inteleg esenta si importanta acestor cuvinte, mai ales cand le aud la tot pasul. Ideal ar fi sa schimbi formula. Cateva idei: "Daca te lovesti, crezi ca o sa te doara?", "Daca o sa cazi, o sa te julesti", "Ce crezi ca se va intampla daca mananci de pe jos?". Asemenea fraze ii vor pune pe copii pe ganduri si vor fi mult mai receptivi la ele.

"Taci din gura!"

Fie ca vrei pur si simplu un motiv de liniste, fie ca sunteti in sala de asteptare la medic, fie ca mergeti la un film sau la un spectacol unde trebuie sa pastreze linistea, copilul va gasi mereu ceva de spus si te va provoca sa ii ceri sa taca. In loc sa i te adresezi sec si pe un ton sever, ii poti explica in soapta ca sunt momente si locuri in care trebuie pastrata linistea.

"NU!"

Stii deja ca atunci cand un copil aude "nu", pentru el parca e o provocare. In limita posibilitatilor, evita acest cuvant si inlocuieste-l cu constructii pozitive. De exemplu, in loc sa ii spui "nu pune picioarele pe scaun", ii poti spune "te rog sa stai frumos pe scaun". Sau in loc de "nu imprastia jucariile prin casa", ii poti spune sa se joace doar cu unele dintre ele.

"Dormi odata!"

Oricat de obosit ar fi, copilul refuza de multe ori sa inchida ochii si sa se lase purtat in lumea viselor, iar atunci, ca parinte, iti poti pierde rabdarea. Daca i te adresezi pe un ton sever si chiar rastit, copilul il va interpreta ca pe o lipsa de dragoste. Poti sa-i spui mai bine "Este timpul sa ne odihnim si sa visam" sau "Amandoi avem nevoie acum sa dormim" sau "Hai la culcare ca sa iti reincarci bateriile pentru ziua de maine".

"Pe cine iubesti mai mult, pe mama sau pe tata?"

Parintii sunt de multe ori intr-un fel de concurs pentru dragostea copilului, dar a-i cere sa aleaga intre mama si tata poate sa ii creeze o stare de confuzie si de neliniste.

"Imparte jucariile si cu alti copii"

Copiii dezvolta la un moment dat un simt al proprietatii si nu ar trebui sa fie obligati sa isi imparta jucariile cu altii doar din politete. Cel putin sa nu il faci sa se simta obligat. Iar asta se poate obtine cu formulari mai suave, dar cu acelasi scop: "Jocul e mai placut cand ai companie" sau "O sa fie mai distractiv daca imparti si cu ceilalti.

"Trebuie sa fii bun"

Acesta este un mesaj corect, dar incomplet. Copiii trebuie sa stie ce este bunatatea, dar trebuie invatati si sa nu ii lase pe altii sa profite de ea.

"Nu avem bani pentru jucaria asta"

Copilul nu cunoaste valoarea banilor si a muncii. El doar stie ca vrea sa aiba o anumita jucarie sau sa primeasca ceva anume, iar cand tu ii spui ca nu ai bani nu va intelege exact mesajul, ci il va percepe ca pe un refuz, pur si simplu. Sau, daca e suficent de marisor, ar putea sa intre intr-o stare de panica generata de posibilitatea de a fi privat si de alte lucruri.

Taguri Comunicare copii Comunicare parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre