Raportul de putere dintre parinti si copii este clar, cel putin in teorie. Cei mici trebuie sa stie ca adultii sunt cei care iau deciziile si cei care fac regulile. Cu toate acestea, nu de putine ori se intampla sa avem de-a face cu un comportament rezistent din partea copiilor. Micutii vor sa se impuna, sa faca lucrurile dupa regulile lor si sa preia puterea in anumite contexte. Unii psihologi au descris acest fenomen drept „complexul alfa”, adica o dinamica in care raportul de forte dintre parinti si copii se inverseaza.
Specialistii spun ca, in realitate, acesti copii nu vor sa fie la conducere. Ei sunt, de fapt, frustrati si au anumite anxietati, sunt nesiguri si de aceea incearca sa le arate parintilor cum ar vrea sa fie ingrijiti. Jennifer Kolari, terapeut si autoare a cartii „Connected Parenting: How to raise a great kid” ii descrie pe acesti copii ca pe niste gladiatori si explica si de unde vine acest comportament: „In ultimii 25-30 de ani, a existat o schimbare catre o educatie mult mai permisiva - parintii se dau peste cap incercand sa-si multumeasca copiii. Cei mici nu au nicio problema sa raspunda adultilor sau chiar profesorilor.” Specialista vine si cu o serie de solutii pentru parintii care vor sa se impuna in continuare, fara a apela la metodele invechite. Iata care sunt pasii esentiali!
1. Consolideaza-ti pozitia de conducere. Nu te teme sa iei decizii legate de copil si sa le pui in aplicare, chiar daca acesta protesteaza. Pastreaza-ti calmul chiar si atunci cand lucrurile degenereaza si arata-i copilului ca esti in control in orice situatie.
2. Alege-ti bataliile. Cu copiii alfa, trebuie sa fii dispus sa negociezi. Stabileste un set de reguli care nu sunt negociabile, in timp ce pentru celelalte lucruri ramai flexibil si deschis la compromisuri.
3. Nu te certa cu copilul. Atunci cand copiii preiau controlul si ajungi sa tipi sau sa te contrazici cu ei, nu faci decat sa le dai satisfactie, spun specialistii. Ramai neutru, pastreaza-ti calmul si nu ceda emotiilor si nervilor in fata copilului.
4. Conecteaza-te cu copilul, apoi impune-te. Atunci cand copilul nu vrea sa faca un lucru, valideaza-i emotiile, abia apoi incearca sa il convingi. Spune-i ca il intelegi ca nu vrea sa plece din parc, dar a venit momentul sa mergeti acasa.
5. Ofera-i optiuni, dar controleaza-le. Copilul trebuie sa aiba senzatia ca alege el, insa optiunile pe care i le dai trebuie sa fie alese de tine. Poate fi vorba despre haine, mancare sau petrecerea timpului liber.
6. Nu il supraestima. Oricat de important ar fi sa ii lasam libertatea sa aleaga unele lucruri, un copil de cativa ani nu poate decide singur la ce gradinita sa mearga sau ce va face de ziua lui.
7. Stabileste asteptari. Poti preveni consecintele neplacute, explicandu-i copilului ce asteptari ai de la el. De exemplu, ii poti spune: „vom merge la cumparaturi, ma astept sa te comporti frumos”.
8. Satisface nevoile, nu cerintele. Este important sa le indeplinim copiilor anumite asteptari inainte ca ei sa le verbalizeze. Stii care este mancarea preferata a copilului, gateste-o fara ca el sa iti ceara. In acest fel, spun specialistii, ne conectam mai bine cu ei.
FOTO: Freepik