Copiii de astazi sunt intr-o stare de agitatie continua. Vin de la scoala fara nicio dorinta de a studia, sunt neatenti si nu au pic de rabdare. De ce? Exista multi factori in stilul nostru modern de viata care contribuie la acest lucru.
Dupa cum stim, creierul este maleabil. Prin intermediul lucrurilor care ne inconjoara putem avea un creier puternic sau unul slab.
In ciuda intentiilor noastre bune, putem sa ducem pe o cale gresita creierul copiilor nostri. Iata de ce:
Copiii primesc tot ce isi doresc atunci cand isi doresc
„Mi-e foame!!“ „Ok, imediat vom opri la un fast-food“ „Mi-e sete!“ „Uite un automat cu racoritoare, ia-ti o sticla cu suc.“ „M-am plictisit!“ „Ia telefonul meu si joaca-te!“ Sunt dialoguri copil-parinte in care garantat te regasesti. Capacitatea de a intarzia satisfacerea unei dorinte este unul dintre factorii-cheie pentru reusita viitoare.
Avem cele mai bune intentii - sa-l facem pe copilul nostru fericit. Din pacate, il multumim in acest moment. Sa fii capabil sa intarzii multumirea, rasplata inseamna sa poti functiona sub presiune. Copiii nostri devin insa tot mai putin capabili sa faca fata stresului, fapt care poate deveni un obstacol urias in calea succesului lor in viata.
Incapacitatea de a intarzia satisfacerea nevoilor este adesea vazuta in salile de clasa, la mall-uri, restaurante si magazine de jucarii. In momentul in care copilul aude "nu", reactioneaza nervos, deoarece parintii nu l-au invatat ce inseamna sa astepti, sa ai rabdare, sa iti infrangi dorinta de a obtine imediat un lucru.
Au o interactiune sociala limitata
Suntem cu totii ocupati, motiv pentru care le oferim copiilor nostri dispozitive digitale si ii facem si pe ei "ocupati". Cu ani in urma, ei obisnuiau sa se joace afara, in natura, unde isi exersau abilitatile sociale. Din nefericire, tehnologia a luat locul jocului in aer liber. De asemenea, tot tehnologia este cea care ii face pe parinti mai putin disponibili sa interactioneze cu copiii lor.
Evident, copiii ajung si ei sa se refugieze in spatele unui gadget, care insa nu este echipat asa intr-un fel incat sa ii ajute pe copii sa isi dezvolte abilitatile sociale. Insa cei mai de succes oameni sunt foarte sociabili. Iar acest lucru este o prioritate.
Se distreaza necontenit
Am creat o lume artificiala distractiva pentru copiii nostri. Pentru ei nu exista momente plictisitoare, insa noi practic nu ne facem datoria noastra parentala. Traim in doua lumi separate. Ei au lumea lor "distractiva" si noi avem lumea noastra "de munca". De ce nu ne ajuta in bucatarie? De ce nu-si fac ordine in jucarii? Creierul lor nu este antrenat pentru asta!
"Nu pot. Este prea greu. Prea plictisitor" De ce? Intrucat creierul nu este pregatit pentru asta printr-un divertisment necontenit, ci prin munca.
El face regulile
"Nu-i place sa se culce devreme." "Nu-i place sa manance micul dejun." "Nu mananca legume." Totusi, de cand ne dicteaza copiii cum sa ii crestem? Daca ii lasam sa faca ce vor, atunci vor manca doar chips-uri si pizza, vor sta la TV, se vor juca pe tableta si nu vor merge niciodata la culcare.
Ce facem pentru ei in acest caz? Fara o nutritie adecvata si fara un somn suficient, la scoala copiii se vor simti iritati, nelinistiti si vor fi neatenti.
Conceptul de "trebuie sa fac" lipseste. Din nefericire, pentru a ne atinge obiectivele in viata noastra, trebuie sa facem ceea ce avem nevoie, ceea ce nu este intotdeauna pe gustul nostru. Spre exemplu, daca un copil vrea sa fie un elev de nota 10, trebuie sa studieze din greu.
Daca vrea sa fie un jucator de fotbal de succes, trebuie sa se antreneze in fiecare zi. Copiii nostri stiu foarte bine ce vor, dar au dificultati in a face ceea ce este necesar pentru a-si atinge obiectivele.
Poti face diferenta in viata copilului tau. Iata cum:
- Nu iti fie teama sa setezi limitele. Copiii au nevoie de limite pentru a creste fericiti si sanatosi!
- Stabileste-i un program pentru orele de masa, pentru timpul de somn si pentru durata petrecuta pe telefon sau tableta.
- Gandeste-te la ceea ce este bun pentru el - nu ceea vrea sau nu vrea. Iti va multumi pentru asta mai tarziu in viata. Parentingul este o munca grea, trebuie sa fii creativ.
- Copiii au nevoie de hrana sanatoasa. Trebuie sa-si petreaca timpul in aer liber si sa mearga la culcare la un timp, pentru ca a doua zi sa fie odihniti si capabili sa invete.