Nu este ușor să știi cum să pedepsești un copil. Există anumite tipuri de pedepse pe care nu ar trebui să le dăm niciodată. Dar circumstanțele, atitudinea copilului, starea emoțională a acestuia etc. joacă și ele un rol... Psihologul María Luisa Ferrerós ne dă îndrumări cu privire la situațiile în care nu trebuie să pedepsim și care sunt pedepsele care nu sunt niciodată potrivite.
Educația implică învățarea copilului să reprime anumite comportamente, iar pentru a face acest lucru este uneori esențial să pedepsim. Scopul nu trebuie să fie niciodată răzbunător, cum ar fi "o să plătești pentru asta! Scopul este ca copilul să învețe să își reprime impulsurile și să evite comportamentele nedorite. Pentru a ne atinge obiectivul, este important să nu facem greșeli în ceea ce privește tipul de pedeapsă, care, pentru a fi eficientă, trebuie să fie puțin frecventă. Există situații care nu ar trebui să fie pedepsite pentru că, pe lângă faptul că ar fi ineficiente, ar fi și nedrepte.
Pedepse care trebuie evitate întotdeauna
Există mai multe tipuri de pedepse pentru a încerca să se repare comportamentul greșit al copiilor. Cu toate acestea, există trei care, potrivit psihologului pentru copii María Luisa Ferrerós, sunt total nerecomandate:
- Pedeapsa fizică, care este, de asemenea, pedepsită prin lege.
- Pedeapsa punitivă, care implică retragerea privilegiilor, cum ar fi lăsarea copilului fără desert sau mustrări, deoarece acestea dăunează stimei de sine și îi încurajează pe copii să mintă.
- Cele umilitoare, precum punerea la colt sau alte pedepse ce pot provoca daune emotionale copilului.
Situații ce nu ar trebui pedepsite
Există, de asemenea, anumite circumstanțe în care un copil nu ar trebui să fie pedepsit:
Dacă sunt bolnavi, pot fi deosebit de irascibili, ceea ce ar justifica comportamentul lor neadecvat. Fiți răbdător și conciliant.
Dacă nu are nicio intenție rea sau a făcut-o neintenționat. Cereți-i să își ceară scuze și să uite de asta.
Atunci când nu ești sigur că el este autorul răutății. În caz de îndoială, este mai bine să vă abțineți.
Atunci când există evenimente extraordinare în mediul lor, cum ar fi un divorț, o schimbare de adresă, moartea unei rude, nașterea unui frate sau a unei surori... Impactul emoțional pe care îl resimt este motivul comportamentului greșit. În loc să vă concentrați asupra lui, încercați să îl liniștiți vorbindu-i despre ceea ce simte în interior.
Când este foarte speriat și îi pare rău pentru ceea ce a făcut. Acceptă-i scuzele și mergi mai departe.
Dacă este obosit, flămând sau somnoros, nu va răspunde la avertismentele sau mustrările dumneavoastră.
Dacă nu ați fost acolo când a comis greseala. Este de datoria adulților care au fost cu el să facă acest lucru.