Capcanele abuzului de smartphone in educatia copilului. De ce sa renunti la "bona digitala"

/ / Modificat: 2019-07-24
Capcanele abuzului de smartphone in educatia copilului. De ce sa renunti la

De cate ori pe zi vedem copii mici cu telefoane mobile in mana pentru ca parintii sa poata face ceva, orice, linistiti?

De cate ori ti se intampla si tie, mami, sa lasi copilul "putin" cu smartphone-ul, uitandu-se la desene, sau la vreun vlog, sau ascultand muzica, doar pentru ca tu sa poti gati, sa poti face cumparaturi fara sa trebuiasca sa stai cu ochii in patru dupa el, sa poti conduce fara sa iti distraga atentia?

In ultimii ani gadgeturile s-au transformat in "bone digitale” pentru copiii nostri si, desi pare ceva inofensiv, nu este deloc cea mai buna solutie pentru a-l calma atunci cand este agitat sau nervos sau, mai rau, cand pur si simplu nu vrea sa faca ce i se spune daca nu ii dai telefonul sau tableta.

Smartphone-ul nu este o bagheta magica menita sa linisteasca un copil care face o criza de plans sau de furie, care nu vrea sa stea la locul lui pe scaun sau alearga in jurul mesei la restaurant. Stim ca iti ofera uneori o pauza bine meritata si ca tu crezi ca il ajuta sa se linisteasca, insa expertii avertizeaza ca nu este deloc o solutie potrivita.

O echipa de cercetatori de la Spitalul de Pediatrie C.S Mott, de la Universitatea din Michigan, a realizat un studiu pe un esantion de 150 de familii si a descoperit ca parintii apeleaza ingrijorator de mult la tehnologie ca metoda rapida si eficienta pentru a linisti copiii. Totodata, studiul arata ca telefonul mobil este folosit ca "bona" in special in cazul copiilor cu probleme de comportament. Doar ca ceea ce pare o solutie rapida si eficienta are si efecte secundare.

Abuzul de dispozitive mobile la copii nu este deloc indicat. Acestea nu sunt jucarii pentru copii si cei mici nu ar trebui sa le foloseasca mai mult de 30 de minute pe zi, in medie.

Folosirea telefonului mobil pentru a calma copilul este o capcana in care orice parinte cade mai devreme sau mai tarziu, fara sa realizeze ca nu rezolva problema de fond, ci doar o baga putin sub pres, distragandu-i atentia celui mic.

Copiii carora le pui telefonul in mana de cate ori au un comportament neadecvat nu vor invata sa se poarte corect.

Copilul care primeste un gadget pentru divertisment ori de cate ori nu se poarta corespunzator nu va invata sa tolereze frustrarea si nu va intelege ca uneori lucrurile nu pot fi fix asa cum isi doreste el.

Un copil care este calmat cu ajutorul "bonelor" digitale nu va invata sa isi controleze furia si nu va putea invata tehnici de autocontrol.

Cand ii pui copilului mobilul in mana pentru a evita o criza de personalitate care ar putea genera o situatie jenanta ai toate "sansele" sa il transformi intr-un copil tiran care se va folosi de tantrumuri de fiecare data cand va vrea sa obtina ceva.

Daca folosesti telefonul pe post de calmant, in locul unor metode educative, problemele de comportament vor fi tot acolo cand ii iei smartphone-ul din mana.

Telefonul mobil nu te ajuta sa educi copilul, ci doar amana rezolvarea unor probleme de comportament pe care mai devreme sau mai tarziu tot va trebui sa le corectezi. Si in aceasta situatie “mai devreme” este varianta ideala. In caz contrar te vei regasi in situatia de a incerca sa dezveti un copil “tiran” de comportamente pe care chiar tu i le-ai cultivat atunci cand te-ai abatut “doar putin” de la reguli, gandindu-te ca nu se poate intampla nimic rau, pe termen lung.

Expertii sunt de parere ca folosirea indelungata a gadgeturilor de catre copii si transformarea lor in "dadace" pentru ei nu este deloc potrivita.

Un studiu realizat de Academia Americana de Pediatrie si de Societatea Canadiana de Pediatrie arata caun copil mai mic de 2 ani nu ar trebui sa aiba deloc contact cu tehnologia, in timp ce cei cu varste cuprinse intre 3 si 5 ani pot folosi gadgeturile o ora pe zi, in total, iar la cei intre 6 si 18 ani accesul la smartphone/tableta ar trebui sa fie restrictionat la 2 ore pe zi.

Taguri Smartphone Smartphone copii Dependenta smartphone

Articole recomandate

Citeste si despre