Intreaba orice parinte despre secretul lor pentru cresterea copiilor cuminti si iti vor spune un milion de povesti care pot fi rezumate intr-un singur lucru: nimeni nu le-a inteles exact pe toate. Stilurile parentale care functioneaza pentru o familie ar putea sa nu functioneze pentru alta. In plus, aparitia in umbra parintilor nostri poate prezenta propriul set de provocari care te fac sa te intrebi daca iti cresti copiii in mod corect.
Dar, cu cat intelegi mai mult despre dezvoltarea copilariei timpurii si a adolescentei, psihologii si profesionistii din domeniul sanatatii pediatrice sunt de acord ca o abordare parentala blanda sau parentala pozitiva pentru cresterea copiilor este una dintre cele mai benefice strategii parentale. Nu numai ca are un impact pozitiv asupra sanatatii mentale si emotionale a copilului tau, dar ar putea avea si efecte de durata, pe termen lung, asupra relatiei pe care o construiesti cu el. Medicul pediatru Karen Estrella explica modul in care educatia blanda este diferita de stilurile parentale mai traditionale si cum ar putea avea un impact pozitiv asupra viitorului copilului tau.
Ce este stilul parental bland?
Scopul educatiei cu blandete este de a creste copii increzatori, independenti si fericiti prin empatie, respect si intelegere si stabilirea unor limite sanatoase. Acest stil parental se concentreaza in mare masura pe dezvoltarea adecvata varstei. Stilurile parentale traditionale se concentreaza pe pedeapsa si recompensa. Cand copilul tau face ceva bun sau arata un comportament bun, il rasplatesti cu activitati distractive, rasfaturi si feedback pozitiv. Daca copilul tau face ceva rau, totusi, acesta ar putea fi oprit, de exemplu, sau ai putea sa-l lovesti (o decizie pe care medicii spun ca nu ar trebui sa o faci).
„Ideea este sa fii mai degraba un antrenor pentru copilul tau decat un pedepsitor”, spune dr. Estrella.
„Copiii nu inteleg intotdeauna ca ceea ce fac este gresit. Ei isi opresc pur si simplu comportamentul pentru ca le este frica. Nu inteleg cu adevarat de ce ar trebui sa opreasca acest comportament decat daca le explici de ce”, explica dr. Estrella.
Avantaje si dezavantaje ale educatiei parentale blande
Parentingul bland prezinta un set unic de provocari care iti cer sa reconectezi modul in care te gandesti la cresterea copiilor si modul in care gestionezi conflictele si asteptarile. Iata cateva argumente pro si dezavantaje pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand adopti abordarea parentala blanda.
Parentingul bland ii ajuta pe copii sa invete cum sa empatizeze
Cu educatia blanda, concentrezi modul in care actiunile lor influenteaza direct modul in care te simti. Acest lucru ii invata aceleasi lectii despre consecintele pe care le au stilurile parentale traditionale, cu exceptia unui accent pe sentiment. Pe masura ce copilul tau invata cum te face sa te simti, el vede si cum ii reactionezi.
Aceasta abordare parentala necesita timp
Parentingul bland necesita doua lucruri:
- Copilul tau trebuie sa fie constient de sine pentru a-si procesa emotiile si comportamentul.
- Trebuie sa ai suficienta rabdare pentru a dedica timp pentru a-ti intelege copilul si a-l cunoaste mai bine.
„Acest lucru este putin greu, deoarece parintii ar putea lucra mult sau copiii lor sunt la gradinita sau la scoala sau la bunici, asa ca poate exista o legatura mai puternica cu alti ingrijitori”, spune dr. Estrella.
Sfaturi pentru un parenting bland de succes
Iata cateva sfaturi pentru a te ajuta sa incepi drumul catre o educatie parentala blanda:
- Stabileste asteptari cu familia, prietenii, membrii scolii si colegii
- Ramai calm si pozitiv
- Stabileste din timp ce se intampla in cazul comportamentului negativ
- Fii consecvent cu stabilirea limitelor
- Lucrati impreuna ca o echipa
De unde stii daca parentingul bland este potrivit pentru tine?
Nu vei avea intotdeauna succes imediat la o abordare parentala blanda. Va fi nevoie de timp si rabdare pentru a imbratisa acest stil de parenting si pentru a culege beneficiile - pentru tine si copilul tau. In parte, parentingul bland necesita un nivel de parenting constient sau abilitatea de a verifica cu tine insuti si de a evalua ce fel de parinte vrei sa fii si cum vrei sa fii primit. Daca esti angajat in aceasta strategie parentala sau esti curios despre cum sa incepi, poti oricand sa te consulti cu medicul pediatru pentru sfaturi.
https://health.clevelandclinic.org/what-is-gentle-parenting
Sursa foto: freepik