Când copiii mici "nu ascultă", nu înseamnă că sunt sfidători sau nepăsători, ei încă exersează o mulțime de lucruri, inclusiv ascultarea", spune psihiatrul pentru copii, Helen Egger, M.D, pentru Romper.com. Specialistul mai explică faptul că nu numai că micuții încă învață și se dezvoltă, dar sunt și oameni, la fel ca oricine altcineva. "Copiii mici sunt ființe umane care vor simți sentimente complexe și vor fi afectați de cât de obosiți sunt, dacă le este foame etc., la fel ca și copiii mai mari și adulții."
Nu înțeleg ceea ce vrei să facă
Ceea ce poate intensifica acest lucru, totuși, se reduce probabil la comunicare.
Egger este de acord că, de multe ori, comunicarea este de vină în aceste situații. De exemplu, dacă directiva ta este prea complexă, s-ar putea să nu fie vorba de faptul că cel mic nu vă ascultă, ci mai degrabă de faptul că acesta pur și simplu nu este capabil să țină pasul cu ea. O altă posibilitate este că nu aveți toată atenția lui pentru că este distras de ceva, ceea ce înseamnă că nu aude tot ce spuneți.
Tranzițiile sunt un moment dificil
Tranzițiile sunt foarte dificile pentru copiii mici, așa că, dacă aștepți un răspuns imediat din partea lor, probabil că nu îl vei obține. În mod similar, Merz notează că, dacă un copil mic este implicat într-o "activitate preferată" și îi cereți să facă ceva ce nu vrea să facă, nu numai că solicitați o tranziție de la el, dar îi cereți să treacă de la ceva distractiv la ceva plictisitor, așa că este sigur să presupunem că nu se va grăbi prea mult înainte de a urma instrucțiunile (sau va face o criză de nervi).
Nu au motivația potrivită
Egger sugerează că s-ar putea să nu fie motivați să facă ceea ce li se spune dacă nu le oferiți o întărire pozitivă atunci când urmează instrucțiunile, cum ar fi: "Îmi place cum ți-ai pus pantofii în dulap când te-am rugat".
Ce trebuie să faceți atunci când copilul mic nu vă ascultă
Deoarece comunicarea este cel mai probabil motivul pentru care copilul tău mic nu te ascultă, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te asiguri că comunici într-un mod pe care el îl poate înțelege. Iată câteva sfaturi de la Egger și Merz despre cum să faci acest lucru:
Combinați indicațiile cu gesturi
Când îi transmiteți cererea copilului mic, gândiți-vă la o modalitate de a gesticula și directiva. De exemplu, dacă îi cereți să își pună haina, imitați punerea și închiderea fermoarului propriei jachete, pentru a face ca directiva să fie clară.
Dați avertismente verbale
Deoarece tranzițiile sunt atât de dificile pentru copiii mici, este util să îi avertizați când urmează una. "Dacă copilul se uită la un spectacol sau se joacă cu jucăriile lor și ați dori să se oprească sau să facă altceva și să vă asculte, dați-i un avertisment verbal pentru momentul în care activitatea lor se va încheia", spune Egger, "Acest lucru va ajuta la pregătirea lor emoțională și le va da timp să își întoarcă atenția înapoi la dvs.".
Evitați să deveniți prea colorat cu limbajul. Atunci când dati directiva, mergeți direct la subiect și folosiți un limbaj pe care copilul îl poate înțelege. "În loc să spui doar "fă curat în camera ta", încearcă să spui ceva specific, cum ar fi "pune blocurile în cufărul cu jucării", spune Merz.
Asigurați contactul vizual
Este destul de greu să ignori pe cineva atunci când te uiți direct la el, nu-i așa? Acesta este motivul pentru care atât Merz, cât și Egger sugerează să vă coborâți la nivelul copilului mic și să stabiliți contactul vizual atunci când transmiteți mesajul pentru a vă asigura că primiți toată atenția lui.
Adăugați puțină distracție
"Dacă observați un tipar în care copilul mic refuză să asculte în legătură cu anumite rutine, adăugați un aspect distractiv la activitate", spune Egger, "De exemplu, dacă copilul refuză să asculte în jurul orei de culcare, puteți stabili un sistem de recompensă sau puteți transforma activitatea într-o cursă între dvs. și copilul dvs.".