Ce simt copiii atunci cand se pierd de parinti si ce ii invatam sa faca in astfel de situatii

/ / Modificat: 2023-02-01
Ce simt copiii atunci cand se pierd de parinti si ce ii invatam sa faca in astfel de situatii

Momentele in care copiii se pierd de parinti sunt stresante atat pentru cei mari, cat mai ales pentru cei mici. Daca ai experimentat vreodata senzatia ca micutul sa dispara din raza ta vizuala, cu siguranta ai simtit cum iti fuge pamantul de sub picioare. Cateva clipe de neatentie, iar urmatorul lucru pe care il simti este o stare generala de panica. Cu siguranta pentru parinti este o situatie stresanta, insa pentru copii sentimentul este cu adevarat coplesitor. Ce simte un copil atunci cand se pierde?

Pentru unii micuti, pana si cateva minute petrecute departe de mama sau de tata pot fi o sursa de stres. Altii insa sunt independenti si pot sta fara probleme in grija altcuiva chiar si cateva ore, fara sa simta lipsa parintilor. Asa se face ca, atunci cand se pierd, copiii percep diferit absenta parintilor din peisaj.

In general, copiii de simt singuri, vulnerabili si anxiosi atunci cand se ratacesc de parinti. In functie de varsta, felul in care isi gestioneaza emotiile si ce sunt instruiti sa faca in astfel de situatii, copiii pot izbucni imediat in lacrimi sau, dimpotriva, pot astepta calmi ca parintii sa se intoarca dupa ei.

Ce trebuie sa faca parintii atunci cand copilul s-a ratacit

In primul rand, sa isi pastreze calmul. Apoi, daca sunt intr-un loc public precum mall, hypermarket etc sa anunte imediat personalul de la securitate cu privire la disparitia copilului. Trebuie sa ofere informatii precise despre semnalmentele micutului: varsta, nume, cu ce era imbracat etc.

Parintii trebuie sa isi caute copiii in locul in care i-au vazut ultima data si sa intrebe oamenii din jur daca i-au vazut. Dupa ce ati gasit copilul, incercati sa va stapaniti emotiile si sa nu il certati, chiar daca el s-a indepartat de langa voi.

Ce ii invatam pe copii sa faca in astfel de situatii

Niciun parinte nu isi doreste sa treaca prin asa ceva, insa expresia potrivit careia paza buna trece primejdia rea se aplica mai mult ca niciodata in aceasta situatie. Copiii trebuie sa fie pregatiti si pentru astfel de scenarii. Incepand cu varsta la care pot sa vorbeasca coerent, copiii ar trebui sa stie numele complet al lor, al parintilor, si adresa unde locuiesc. De asemenea, micutii ar trebui sa fie invatati sa ceara ajutorul unui adult sau al fortelor de ordine, in cazul in care se intampla sa se rataceasca de parinti.

Daca mergi cu copilul la un concert, spectacol in aer liber, intr-un parc sau pe o plaja aglomerata, scrie-i numarul tau de telefon pe un biletel pe care sa il aiba tot timpul in buzunar. In astfel de situatii, cele mai utile accesorii sunt bratarile cu GPS, cu ajutorul carora poti localiza copilul in timp real, indiferent unde s-ar afla.

FOTO: Freepik

Taguri Copil ratacit Copil pierdut

Articole recomandate

Citeste si despre