Copiii si tehnologia: cand sa o limitezi si cum

/ / Modificat: 2019-01-02
Copiii si tehnologia: cand sa o limitezi si cum

In zilele noastre copiii manevreaza dispozitivele electronice, de la o varsta foarte frageda. E suficient sa arunci o privire la orice loc de joaca si, probabil, vei vedea copii de 2 ani sau chiar mai mici, concentrati la un joc pe tableta sau urmarind clipuri video pe telefon. 

Atunci cand vine vorba de tehnologie, copiii nu numai ca incep sa o foloseasca de la o varsta tot mai mica, ci o folosesc si in mai multe situatii, atat acasa, cat si la scoala. Astazi, tehnologia pentru copii este o sursa de invatare si divertisment. Intr-o perioada aglomerata, cand parintii trebuie sa pregateasca masa sau sa aiba cateva minute de liniste pentru a raspunde la e-mailuri, tehnologia este o bona convenabila.

Partile bune si rele ale tehnologiei 

Pentru copiii de varsta scolara, tehnologia poate fi o sabie cu doua taisuri. Exista nenumarate beneficii care pot fi obtinute din utilizarea tehnologiei.

De exemplu, calculatoarele pot fi folosite pentru a face cercetari, pentru a juca online jocuri de matematica si pentru a imbunatati abilitatile lingvistice. Televiziunea poate oferi programe educationale, cum ar fi documentare si alte repotaje din care copiii pot invata. Chiar si jocurile video pot incuraja abilitatile de dezvoltare cum ar fi coordonarea ochi-maini. Unele jocuri active, controlate de miscare pot, de asemenea, promova activitatea fizica, cum ar fi dansul.

Cu toate acestea, toate aceste dispozitive electronice pot avea si unele dezavantaje distincte. Iata cateva motive pentru care este o idee buna sa limitezi timpul petrecut de copilul tau in fata ecranelor si cum sa faci acest lucru cu obiectii minime.

6 motive pentru a limita timpul petrecut de copilul tau in fata ecranelor

Poate interfera cu somnul. Este destul de dificil pentru copiii ocupati sa doarma atat cat au nevoie. De multe ori ei sunt sufocati de teme si after school in timpul saptamanii si activitati extracuriculare si sport in weekend. In plus, potrivit „Academiei Americane de Psihiatrie pentru copii si adolescenti”, copiii stau la TV in medie trei pana la patru ore pe zi.

Fa o suma la toate acestea si vei avea reteta pentru privarea de somn a copilului. Mai mult, s-a demonstrat ca stimularea electronica, cum ar fi aceea de a viziona televizorul sau de a folosi calculatorul, interfereaza cu somnul (atat in ceea ce priveste dificultatea de a adormi, cat si de a ramane in starea de somn).

Tehnologia poate lua din timpul petrecut cu familia sau din interactiunea personala. Cand folosim tehnologii cum ar fi calculatoare, jocuri video si televiziune, nu interactionam unul cu celalalt. Din moment ce timpul de calitate, petrecut cu familia este tot mai dificil de gasit pentru multe familii, nu este o idee buna ca parintii sa permita tehnologiei sa ia din acele momente. Dimpotriva este ceva ce parintii ar putea dori sa previna cat mai mult posibil.

In timp ce poate fi distractiv sa faceti o seara in familie, vizionand un film sau jucand un joc video impreuna, totusi timpul in fata ecranului inseamna mai putin timp de interactiune fata in fata.

Tehnologia poate sa incurajeze atentia de scurta durata. Studiile au aratat ca prea mult timp petrecut in fata ecranelor poate fi asociat cu probleme de atentie.

Un studiu efectuat la Universitatea de Stat din Iowa a constatat ca acest lucru este valabil in special pentru copiii care au deja dificultati in acordarea atentiei sau care tind sa actioneze impulsiv. Jocurile video au fost punctul central al studiului, desi cercetatorii afirma ca orice mediu electronic poate avea efecte similare.

Poate interfera cu scoala. Copiii care stau mult timp in fata televizorului au mai multe sanse sa aiba note mai mici si sa citeasca mai putine carti. Mai mult, cercetarea a aratat ca reducerea timpului petrecut de copii in fata ecranelor poate imbunatati sanatatea si notele copiilor.

Tehnologia poate duce la reducerea activitatii fizice. Mai mult timp in fata ecranelor a fost asociat cu o activitate fizica redusa si un risc mai mare de obezitate la copii.

Poate expune copiii la prea multa publicitate si continut inadecvat. Multe emisiuni de televiziune si reclame prezinta sexualitate si violenta, precum si stereotipuri sau consum de droguri si alcool. Multe reclame promoveaza, de asemenea, produse alimentare de tipul „junk food”. De asemenea sunt promovate jucarii intr-o modalitate  atragatoare si nerealista, tocmai pentru a-i determina pe copii sa-si doreasca acele produse.

5 modalitati de limitare a tehnologiei

Desigur, este simplu sa deschizi televizorul sau sa lasi copiii sa joace un joc video atunci cand se plang de plictiseala. Cu toate acestea, exista multe optiuni atunci cand vine vorba de gasirea unor forme alternative de divertisment. Poti sa limitezi utilizarea tehnologiei de catre copii, daca tii minte cateva dintre aceste sfaturi cheie.

Nu pune un televizor in camera copilului tau. Prezenta unui televizor in camera copilului a fost legata de o serie de probleme, inclusiv note scazute la teste, probleme de somn si obezitate.

Opreste televizorul. Cand copiii nu urmaresc un anumit program, opreste televizorul. Tine-l inchis in timpul orelor de masa si mai ales atunci cand studiaza sau isi fac temele.

Ajuta-ti copilul sa aleaga un joc video sau o emisiune. Cea mai buna modalitate de a sti ce vizioneaza sau joaca copilul tau este ajutandu-l sa aleaga o emisiune sau un joc. Cand alegeti un nou film sau un joc de familie, citeste recenziile, vizioneaza trailerul sau intreaba alti parinti. Mai presus de toate, este important sa-ti cunosti copilul si sa ai incredere in propriile tale instincte cu privire la ceea ce este potrivit sa vizioneze.

Limiteaza-i timpul in fata ecranelor. Indiferent ca este vorba de o ora pe zi de jocuri  video sau desene animate sau cateva ore pe saptamana, limiteaza timpul pe care copilul tau il petrece cu tehnologia. Mai important, sa fii consecvent si sa respecti acei timpi pe care i-ai stabilit.

Opteaza pentru alternative la activitatile bazate pe tehnologie. Gaseste modalitati excelente de a petrece timpul impreuna in familie, fara dispozitive tehnologice, cum ar fi jocurile de societate sau citirea unor carti bune.

Chiar daca tehnologia poate oferi copiilor nostri oportunitati minunate, ea poate avea si efecte negative asupra sanatatii si starii noastre. In timp ce iti incurajezi copilul sa mai lase telefonul, retine ca esti primul care trebuie sa dea un exemplu bun. Incearca sa-ti limitezi propriul timp petrecut pe telefon si sa faci tot ce poti pentru a crea activitati non-tech centrate pentru intreaga familie.

Taguri Copii Copii telefoane mobile

Articole recomandate

Citeste si despre