Se vorbeste mult despre abuzul parintilor fata de copii, dar mai rar este este abordata problema atunci cand se intampla invers. Cand cei mici sunt cei care agreseaza fizic sau verbal parintii.
In astfel de cazuri, victima este de obicei mama. Si totusi, ce determina un copil sa-si agreseze si sa-si insulte parintii?
De ce unii copii isi bat si isi insulta parintii
Cu totii am vazut un copil care, din cauza unei nemultumiri, a incercat sa-si lovesca parintii sau sa-i insulte. Sunt situatii delicate, in fata carora multi parinti se blocheaza sau altii reactioneaza cu violenta, dar, mai ales, nu inteleg de ce micutii lor au reactii atat de agresive.
In afara de cazurile in care motivul este asociat cu o tulburare, statisticile arata ca acesti copii nu au parinti foarte autoritari si nici nu provin din familii separate sau din cei cu un nivel socioeconomic scazut.
Problema principala este lipsa de reguli si limite in educatie. Sunt copii care primesc o educatie excesiv de permisiva in care mentin o ierarhie de la egal la egal cu parintii. Sunt copii tiranici si sefi, cu o toleranta scazuta la frustrare, care nu accepta "NU" ca raspuns, sunt impulsivi si arata putin atasament fata de ceilalti.
Ce trebuie sa faci daca copilul isi agreseaza si insulta parintii
Studiile dezvaluie ca micutii care dezvolta un comportament agresiv la o varsta frageda au tendinta de a continua acest comportament atunci cand sunt mai mari. Ce pot face parintii pentru a-i opri?
Stabileste reguli si limite: lasa obisnuitul "comporta-te bine" si explica-i ce asteptari ai de la ei si cum ar trebui sa se comporte. Nu este necesar sa-l incarci cu reguli, ci sa le stabilesti pe cele de baza pe care le intelege si le respecta.
Nu exista motive cand este in plina criza: in acele momente de furie nu trebuie sa dialoghezi cu el. Trebuie doar sa incerci sa-l opresti sa nu isi faca singur rau sau altor copii, si sa astepti pana ii trece furia pentru a-l face sa inteleaga ca ce a facut nu a fost corect.
Nu reactiona cu violenta: daca tipi la copil, il lovesti sau il insulti, el va imita aceste comportamente violente. El va considera abuzul ceva normal.
Stimuleaza relatia: spune-i cat de mult il iubiesti, participa la hobby-urile lui, vorbeste cu el, arata-i afectiune, pe scurt, favorizeaza si inteligenta emotionala, pentru ca atasamentul este esential.
Controleaza-i impulsivitatea: trebuie sa fii un exemplu in acest sens, trebuie sa stabilesti si consecinte pentru ca cel mic sa inteleaga atunci cand nu a actionat bine sau chiar il poti invata sa urmeze instructiuni pas cu pas, sa facă jocuri sau retete de gatit, astfel incat sa invete sa se controleze.
Educatie in empatie: invatandu-l sa sa puna in locul celuilalt este esential pentru a controla acea agresivitate si a persista in atitudinea lui daunatoare fata de ceilalti.