Copilul poate rosti cuvinte urate, injuraturi pentru ca vrea sa imite, sau la nervi pentru ca a fost provocat. Aceste cuvinte fac parte din limbajul vorbit, astfel ca e inevitabil ca cel mic sa le invete. Trebuie insa sa il educam asa incat sa nu faca un obicei din rostirea acestora.
Una sunt cuvintele urate spuse la varsta de 3 ani, alta sunt cele spuse la varsta adolescentei. Folosirea lor este diferita si la fel si semnificatia care li se atribuie.
Tocmai de aceea iata ce trebuie “inteles” din aceste cuvinte urate si cum trebuie sa actionezi, in functie de varsta copilului:
La varsta de 3 ani
Interesul pentru cuvintele urate incepe in jurul varste de 3 ani cand, in timp ce isi dezvolta limbajul, copilul incepe sa repete toate sunetele pe care le aude in jurul sau. Nu cunoaste proprietatea termenilor si nu are nicio intentie ofensiva.
Totodata intelege ca acest cuvant, spre deosebire de toate celelalte, are un „plus“, intrucat atunci cand este rostit starneste din partea parintilor reactii particulare, de mirare, de amuzament, de jena. Prin urmare, cel mic va rosti in continuare aceste cuvinte in incercarea de a trezi din nou aceste reactii.
Cum trebuie sa actionezi: Intrucat copilul nu realizeaza amploarea ofensiva a anumitor cuvinte, cea mai buna atitudine din partea adultilor, cel putin initial, este de a se preface ca nu e nimic deosebit in ceea ce a rostit cel mic, intrucat la fel de repede cum au invatat acel cuvant il vor si uita, mai ales daca nu il vor mai auzi de la cei din jur. Este foarte important sa nu razi sau sa fii scandalizat in fata cuvantului murdar, intrucat altfel s-ar putea simti stimulat sa-l repete la infinit.
De la 4 la 6 ani
Pe masura ce creste, copilul simte ca vorbele urate pot fi un instrument foarte eficient pentru a atrage atentia, a provoca scandal sau doar a starni reactii. Chiar daca nu intelege inca sensul unui anumit termen, intelege ca este ca un cuvant magic, cu care poate obtine un efect foarte precis.
Cum trebuie sa actionezi: Cere-i sa inlocuiasca cuvantul folosit cu un altul, unul comic, pe care il ingaduie limbajul decent. In felul acesta, atentia ii este redirectionata, ii este indepartata de la injuratura.
In cazul in care copilul insista, ii subliniezi faptul ca anumite cuvinte nu trebuie rostite intrucat ii ranesc pe cei care le aud. Pentru a sublinia mai bine ceea ce spui te poti juca cu emoticoane: de exemplu, la cuvintele frumoase, care pot fi folosite, potrivesti o fata zambitoare, iar la cele urate, una trista. Daca metoda nu functioneaza, copilul trebuie oprit la fel cum o faci si atunci cand face alte lucruri urate, spunandu-i pe un ton ferm si decisiv ca anumite cuvinte nu trebuie rostite.
De la 6 ani
Odata ce incepe sa mearga la scoala, copilul va intelege ca un cuvant murdar poate fi folosit cu intentia precisa de a ofensa, de a jigni pe cineva, de a-si irita parintele sau de a-si exprima furia. Si, treptat, incepe sa inteleaga diferitele semnificatii.
Cum trebuie sa actionezi: Tocmai pentru ca a devenit constient de implicarea morala a cuvantului murdar, estte nevoie de o interventie mai precisa din partea parintilor, care au datoria de a-si exprima clar dezaprobarea.
Daca, spre exemplu, i-a adresat un cuvant urat unuia dintre prietenii sai, trebuie sa ii ceri sa se puna in pielea celuilalt, sa-l faci sa inteleaga cum se simte acel copil. Daca persista in comportamentul sau, poti recurge la mici sanctiuni, cum ar fi interzicerea vizionarii unui desen animat.
Regulile pentru toate varstele
Da un exemplu bun. Nu le putem cere copiilor sa nu injure cata vreme noi aruncam cuvinte urate in stanga si in dreapta: la volan, la masa, cand vorbim despre un coleg. Inclusiv fratilor mai mari, care sunt in general mai liberi in exprimare, trebuie sa le cerem sa fie atenti cand vorbesc in fata fratilor mai mici.
Cauta cuvinte alternative. Cand este suparat, cel mic vrea sa-si elibereze sentimentele verbal? Propune-i sa identificati cuvinte alternative si ne-ofensatoare pentru a exprima furia, tristetea. Puteti chiar inventa impreuna propriile cuvinte care vor fi folosite ca un cod lingvistic comun, lucru care creeaza un sentiment de complicitate.
Recompenseaza-l daca se poate opri. Daca dupa cateva incercari reuseste sa evite cuvintele urate pe care l-ai auzit ca le spunea, multumeste-i. Revenind la expedientul cu emoticon-urile, poti face un tabel cu zilele saptamanii pe care sa lipesti stickere cu fete zambitoare atunci care a vorbit frumos, politicos, si cu fete triste atunci cand a rostit cuvinte urate.
Invata-l sa isi ceara scuze. Daca i-a adresat cuiva cuvinte urate, invata-l sa isi ceara scuze. Poate ca nu si-a dat seama ce a spus, insa insulta este un lucru rau, asa ca trebuie sa ii ceara scuze celui ofensat.
Acorda atentie televizorului. Fii atent la programele tv pe care le urmaresti in prezenta copiilor, intrucat in unele dezbateri politice, spre exemplu, se foloseste un limbaj agresiv. Sau in unele reality-show-uri. Copiii ar trebui sa urmareasca numai programe potrivite varstei lor.