Copilul tau te minte? Iata ce greseli sa nu mai faci in relatia cu el

/ / Modificat: 2023-09-19
Copilul tau te minte? Iata ce greseli sa nu mai faci in relatia cu el

Copiii spun, de multe ori, minciuni. Fie pentru a se proteja, fie pentru a testa reactia celorlalti, fie pentru ca au o imaginatie foarte bogata. In primii ani de viata, cei mici nu au formate notiunile de adevar si minciuna. Ulterior, acestia stiu sa diferentieze cele doua lucruri, insa continua sa spuna minciuni, din diverse motive. Pentru copii, minciuna poate fi un instrument de aparare in relatia cu adultii. Copiii mint pentru a se proteja sau pentru ca noi reactionam gresit atunci cand e vorba despre o greseala a lor.

Daca al tau copil obisnuieste sa te minta adesea, inainte de a-l certa sau de a-i pune eticheta de „mincinos”, analizeaza mai intai comportamentul tau.

Greselile parintilor pot duce la minciuni din partea copiilor

Te-ai gandit ca minciunile copiilor tai ar putea fi provocate de greseli pe care chiar tu, parintele, le-ai facut fara sa iti dai seama? Iata care sunt acestea, potrivit specialistilor:

1. Te enervezi prea tare din cauza greselilor copiilor. Atunci cand parintii isi ies din fire cand copiii gresesc, cei mici incep sa minta si sa ascunda greselile, pentru a nu mai provoca reactia aceea din partea parintilor.

2. Le faci morala prea multa. Daca ii tii prelegeri de zeci de minute unui copil de cativa ani, sunt sanse mari ca el sa ajunga sa te minta. Incearca sa ii explici pe intelesul lui, cat mai clar si mai concis, ce a gresit. Copilul va intelege si va fi sincer data viitoare.

3. Iti pierzi usor cumpatul. Reactiile exagerate ale parintilor, anxietatea, panica de care pot da dovada in unele situatii ii pot face pe copii sa minta, pentru a minimiza impactul unei greseli. Indiferent ce ar face un copil, parintele ar trebui sa ramana calm, sigur pe el si sa ii dea celui mic senzatia ca detine controlul. In acest fel, copilul nu va ascunde de parinte anumite detalii sau greseli pe viitor.

4. Ii pedepsesti. Atunci cand un copil greseste si stie ca urmeaza sa fie pedepsit, va face orice sa acopere urmele greselii si, astfel, va ajunge sa ascunda adevarul. Cand copilul are incredere ca ii poate spune orice parintelui, fara sa existe consecinte sub forma de pedeapsa, va inceta sa mai minta.

Asadar, reactia noastra ii poate inhiba pe copii si ii poate determina sa nu fie sinceri. Atunci cand ii prindem cu minciuna, nu ar trebui sa ne grabim sa le punem eticheta de „mincinosi”, ci sa le explicam, cu rabdare si calm, ca nu este in regula sa ne ascunda adevarul, ca ne pot spune orice si ca nu ar trebui sa existe secrete sau minciuni intre noi si ei.

FOTO: Freepik

Taguri Greseli de educare Parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre