Cum cresti un copil politicos? 14 lectii importante pe care trebuie sa i le predai pana la varsta de 10 ani

/ / Modificat: 2022-03-01
Cum cresti un copil politicos? 14 lectii importante pe care trebuie sa i le predai pana la varsta de 10 ani

Auzim zilnic vorbindu-se despre copii bine crescuti, cei 7 ani de acasa, cum sa crestem copii educati si politicosi. Intr-o lume tot mai grabita sa se modernizeze, unele valori ar trebui pastrate ca atare si transmise mai departe generatiilor care vin din urma. Desi unii ar fi tentati sa creada ca astfel de lucruri sunt de moda veche, a-i oferi copilului o educatie bazata pe bun-simt si politete ii va fi de ajutor si mai tarziu in viata.

Maniere pe care copilul trebuie sa le invete de mic

Bunele maniere trebuie predate si incurajate inca de la varste fragede, astfel incat copiii sa le invete firesc si natural. Este mai usor sa modelezi un comportament inca de la inceput decat sa-l corectezi pe parcurs, asa ca noi, parintii, trebuie sa ne asumam responsabilitatea pentru educatia copiilor nostri. Iata 14 obiceiuri pe care este important sa le predam copiilor inca dinainte de a implini 10 ani.

1. „Te rog” si „multumesc”. Doua cuvinte-reper in vocabularul nostru care, din pacate, sunt folosite din ce in ce mai rar in ziua de astazi. Le putem preda copiilor aceasta lectie inca de cand incep sa vorbeasca si ii putem invata sa spuna „te rog” atunci cand vor ceva si „multumesc” atunci cand primesc un lucru.

2. Priveste in ochi cand cineva iti vorbeste. Contactul vizual arata ca suntem atenti, implicati si conectati, iar atunci cand interactionam cu cineva este important sa il privim.

3. Mesteca cu gura inchisa. Atunci cand ii invatam pe copii sa manance, este important sa le spunem sa mestece cu gura inchisa, pentru a evita zgomotele si caderea alimentelor din gura.

4. Nu intrerupe. Copiii trebuie sa invete sa aiba rabdare si sa respecte atunci cand cineva are o conversatie importanta. Cu exceptia situatiilor cand este ceva urgent, invatati-i sa isi astepte randul la dialog.

5. Fara telefoane in timpul mesei. Multi adulti verifica telefonul atunci cand sunt la masa, iar copiii ar putea prelua acest comportament mai tarziu. Sau ar putea cere sa se uite la desene in timp ce mananca. Regula trebuie sa fie clara: la masa nu verificam telefoanele.

6. Nu verificam telefonul in timpul conversatiei. Atunci cand discuti cu cineva, este de prost gust sa te uiti la telefon din 5 in 5 minute. Ar trebui sa le dam un exemplu copiilor si sa ne abtinem de la a ne verifica telefoanele atunci cand vorbim sau ne jucam cu ei.

7. Spune „pardon” atunci cand scoti anumite zgomote. Nu este nevoie sa dam exemple, nu-i asa? Copiii trebuie sa stie ca anumite gesturi nu se cade sa fie facute in public, iar atunci cand se intampla, trebuie sa spuna „pardon”.

8. Invata sa-ti ceri iertare. Cand lovesti din greseala pe cineva, cand gresesti sau pur si simplu ai un comportament necuvenit, trebuie sa inveti sa iti ceri scuze.

9. Nu deranja atunci cand te afli in spatii publice. Copiii isi pierd repede rabdarea, insa trebuie sa ii invatam ca atunci cand se afla in locuri publice (institutii, mijloace de transport), trebuie sa fie linistiti, pentru a nu-i deranja pe cei din jur.

10. Asteapta-ti randul. Inca o lectie despre rabdare pe care copiii trebuie sa o invete. Atunci cand se afla la coada, in parc, la locul de joaca, vor sa vorbeasca si sunt mai multe persoane in jur etc, trebuie sa astepte sa le vina randul.

11. Invata sa imparti. Generozitatea este o valoare pe care ar trebui sa le-o predam copiilor de mici. Ei trebuie sa invete sa ofere, nu numai atunci cand se joaca, ci si sa dea celor mai putin norocosi din lucrurile lor.

12. Saluta atunci cand intalnesti pe cineva cunoscut. Cand vad pe strada un vecin, un profesor sau pe cineva cunoscut, copiii trebuie sa invete sa salute si sa nu treaca nepasatori mai departe.

13. Mananca pe indelete. Copiii se grabesc de multe ori sa termine de mancat, pentru a merge la joaca. Atunci ajung sa dea pe ei mancare, in graba de a termina mai repede. Invata-i sa respecte timpul petrecut la masa si sa manance pe indelete.

14. Fii atent la cei din jurul tau. Copiii trebuie sa invete sa respecte nevoile celor din jur. Daca cineva se odihneste in casa, ii vom ruga sa faca liniste, daca ne aflam in sala de asteptare la medic le vom cere, de asemenea, sa stea linistiti pana le vine randul.

FOTO: Freepik.com

Articole recomandate

Citeste si despre