Cum gestionezi un copil obraznic, fara sa ii afectezi personalitatea

/ / Modificat: 2021-06-18
Cum gestionezi un copil obraznic, fara sa ii afectezi personalitatea

Copiii care raspund nepoliticos, care cred ca stiu mai multe decat un adult, care sunt obraznici si sfidatori sunt destul de greu de gestionat atat in privat, cat si in public. Pentru a reusi sa ii controleze si sa evite situatii delicate, parintii sunt pusi in fata unor alegeri destul de grele, uneori. Cum faci copilul obraznic sa te asculte fara sa ii "zdrobesti" personalitatea si spiritul?

Ca parinte al unui copil obraznic poti fi deseori pus in incurcatura si nevoit sa le explici celor din jur ca nu asa l-ai crescut. Copilul obraznic nu este neaparat un copil rasfatat sau prost crescut, chiar daca multora le vine greu sa creada asta.

De ce sunt copiii obraznici

Obraznicia nu are mereu legatura cu rasfatul, cu tendinta parintilor de a accepta orice din partea celor mici sau de a le gasi mereu scuze pentru comportamente nepotrivite. Un copil care raspunde urat la scoala nu o face pentru ca i se permite, ci pentru ca asa functioneaza personalitatea sa; in general acest gen de copii au o problema cu autoritatea indiferent de forma pe care o imbraca si, in acelasi timp, au tendinta sa se considere nedreptatiti atunci cand cineva incearca sa le corecteze comportamentul.

Din cate stie un copil obraznic, el nu face altceva decat sa isi sustina parerea. Cand un profesor le cere sa se linisteasca si sa nu mai raspunda, ei se vor simti ignorati. Cand il certi pentru ca este nepoliticos sau pentru ca vorbeste neintrebat - la fel. 

Copilul obraznic trebuie invatat ce inseamna respectul si empatia

Educarea unui copil nu ar trebui sa presupuna folosirea unor metode care ii submineaza personalitatea sau spiritul independent. Poti, in schimb, sa il inveti sa priveasca lucrurile in perspectiva, ceva ce el nu stie sa faca.

Copilul nu se poate pune in locul invatatoarei careia ii deranjeaza ora, in locul bunicilor care se simt jigniti sau nerespectati de anumite lucruri pe care le spune sau in locul copilului cu care s-a purtat urat in parc.

Trei metode de a te intelege cu un copil obraznic

Desi creeaza situatii neplacute, copilul nu are intentii rele si nu poate intelege de ce, conventional, ele sunt nepotrivite; el nu vrea sa fie rau sau insensibil, chiar daca uneori iti vine greu sa crezi asta. Iata ce poti face pentru a te intelege cu el atunci cand are o "criza de personalitate":

Pune intrebari deschise

Intrebarile deschise sunt cele la care copilul poate raspunde altfel decat cu "da" sau "nu". Ele sunt oricand de preferat in locul unor "ordine" ce pot genera tensiune suplimentara si inutila.

Spre exemplu, in loc sa ii spui "Nu ii mai raspunde urat educatoarei la gradinita", il poti intreba cum crede ca se simte doamna atunci cand el vorbeste neintrebat sau i se adreseaza nepoliticos. Intreaba-l, spre exemplu, ce a a vrut sa arate sau ce impresie a vrut sa faca printr-un anumit comportament si incurajeaza-l sa gaseasca o forma de a spune ce are de spus fara sa para ca se cearta.

Pare complicat? Nu este, iar cu exercitiu lucrurile vor incepe sa functioneze. Copilul va avea, astfel, ocazia sa se gandeasca la cum se simt sau ce gandesc altii si la cum ii afecteaza comportamentul sau, in bine sau in rau.

Jucati-va de-a "spionul" social

Regulile jocului sunt simple. Mergeti impreuna intr-un loc public (parc, mall etc.), alegeti un punct de observare si analizati impreuna comportamentul celorlalti: volumul vocii, tonul, contactul vizual, tendinta de a intrerupe sau de a se certa, geturile ce tradeaza incapatanare etc.

Discutati despre ceea ce observati si incercati sa creati un tablou pozitiv pentru fiecare comportament nepotrivit pe care il remarcati. Joaca de-a spionul va fi cu siguranta pe placul copiilor, chiar si al celor mai obraznici dintre ei.

Jucati-va de-a politetea

Copiii se plictisesc repede si este posibil sa nu le placa deloc lectiile. Insa, daca transformi invataturile despre politete si respect intr-un joc, vei avea mai multe sanse sa le captezi atentia. In plus, uneori politetea poate fi pentru ei un rol in situatii in care in mod obisnuit ar raspunde obraznic sau ar fi neastamparat.

In loc sa ii impui copilului sa fie politicos atunci cand se plictiseste sau nu se simte bine, poate ar fi mai bine sa il inveti sa se prefaca in mod politicos si sa ia totul ca pe o joaca, in timp ce pastreaza un ton neutru, care sa nu para sfidator.

Taguri Copii obraznici

Articole recomandate

Citeste si despre