Se intampla adesea sa ne dam seama ca suntem mintiti de copiii nostri. Cei mici fac acest lucru din diverse motive, tocmai de aceea este important sa le insuflam inca de mici valori precum sinceritatea si corectitudinea.
Onestitatea este una dintre cele mai importante virtuti, atat in relatie cu ceilalti, cat si in relatie cu noi insine. Este important sa fim sinceri cu noi si cu cei din jur, pentru a crea relatii sociale bazate pe incredere. Acest lucru ar trebui sa le fie insuflat si copiilor, inca de mici. Bazele primelor lor relatii sociale se pun in familie, nu la scoala, de aceea parintii au un rol major in a-i invata pe copii despre valorile umane.
De ce este important sa-i invatam pe copii sa fie sinceri
Toti copiii mint si poate unii parinti au tendinta sa creada ca nu este ceva ce trebuie corectat, ca obiceiul va disparea de la sine pe masura ce copilul creste. Adevarul este ca, daca nu este corectat la timp, va deveni obisnuinta si se va inradacina.
Mincinile ii ajuta pe copii sa se dezvolte, le provoaca imaginatia, dar este important sa stim cand sa trasam o limita si sa ii invatam despre adevar si minciuna. Iata cateva motive pentru care este important sa il invatam pe copil sa fie sincer:
- Poti avea incredere in el. Acest lucru va face ca relatia dintre tine si copil sa fie puternica si sanatoasa si sa nu te indoiesti niciodata ca spune adevarul.
- Va avea constiinta curata. Atunci cand mintim, ne simtim vinovati si suntem constienti de inconsecventa dintre realitate si minciuna. Acest lucru se numeste disonanta cognitiva si provoaca o stare de neliniste interna, chiar si in cazul copiilor.
- Il inveti sa fie responsabil. Un copil sincer va invata sa infrunte consecintele actiunilor sale, nu sa evite responsabilitatile. Acest lucru ii va da incredere ca poate sa faca fata in orice situatie.
- Va invata ce este asumarea. In loc sa apeleze la minciuni pentru a iesi dintr-o situatie, va invata cum sa o infrunte.
- Va fi o persoana de incredere, iar acest lucru il va ajuta sa creeze relatii sociale sanatoase, bazate pe sinceritate.
Cum ii invatam pe copii sa fie sinceri
Sigur ca toata lumea cunoaste avantajele sinceritatii, insa cum le insuflam copiilor acest obicei, inca de cand sunt mici? Iata cateva trucuri care sa va ajute!
Lauda-l cand e sincer
Parintii au tendinta de a sanctiona comportamentele negative ale copiilor, dar nu si de a le recompensa pe cele pozitive. Ii certam atunci cand spun o minciuna, poate ii si pedepsim, insa nu ii felicitam atunci cand spun adevarul. Acest lucru ar trebui sa se schimbe, pentru ca ei sa inteleaga cat este de importanta sinceritatea si ce beneficii le aduce.
Fii tu un exemplu
Parintii sunt model pentru fiecare copil, asa ca nu ar strica sa te gandesti de cate ori il minti pe copilul tau intr-o zi, pentru a-l convinge sa faca un anumit lucru. Chiar si acele minciuni aparent nevinovate te pot costa scump. Nu poti avea pretentia ca el sa fie sincer cand tu il minti.
Consecinte in loc de pedepse
De cele mai multe ori, copiii mint pentru ca le este teama ca vor fi certati sau pedepsiti daca spun adevarul. Incercati sa va controlati reactia si sa ii faceti sa inteleaga ca actiunile lor au consecinte pe care trebuie sa si le asume, nu sa fuga de responsabilitate pentru a evita o pedeapsa.
Pastrati-va calmul si aratati-le ce au gresit, iar ei vor intelege ca pot veni sa va spuna orice, chiar si atunci cand au gresit, pentru ca familia este un spatiu sigur pentru a face acest lucru.
Arata-i alternativele
Copiii mint uneori pentru a evita responsabilitatile. Explicati-le ca, atunci cand au gresit, este important sa isi asume, sa ceara iertare si sa incerce sa repare dauna provocata. Ei vor invata ca minciuna poate strica relatiile, in timp ce adevarul le poate consolida si ca solutia nu este sa fuga de responsabilitate, ci sa repare ce au stricat.
Nu ii pune sinceritatea la indoiala
De multe ori, parintii au tendinta de a-i testa pe copii si de a-i verifica atunci cand ii intreaba ceva. Acest lucru le transmite celor mici ca nu ai incredere in ei si ca trebuie sa te convingi de anumite lucruri.
In concluzie, un copil care invata sa fie sincer va fi un adult cu integritate si valori umane profunde. Prin propriul exemplu, le puteti insufla copiilor sinceritate, corectitudine, onestitate si ii puteti invata sa creeze relatii bazate pe aceste valori cu alti oameni si sa fie adulti responsabili.
FOTO: Freepik.com