Cum invatam copiii sa aiba rabdare!

/ / Modificat: 2020-12-15
Cum invatam copiii sa aiba rabdare!

"Am ajuns deja?",  "Mai avem mult?", "Vreau sa ajung acum!". Cu siguranta aceste cuvinte suna familiar tuturor parintilor, nu? Rabdarea face parte din invatarea si gestionarea emotionala a copiilor si este necesar sa se evite frustrarea. 

Copiii mici nu inteleg conceptul de timp, nu pot stii daca 5 minute sunt prea lungi sau prea putin, nu se pot obisnui cu ideea daca vor trebui sa astepte putin sau o eternitate. Copiii traiesc aici si acum si incetul cu incetul au capacitati care le permit sa proiecteze mai mult pe termen mediu-lung.Deci, pentru inceput, avand in vedere acest lucru, primul lucru este sa ne ajustam asteptarile. A pretinde ca sunt linistiti, ca nu intreaba, ca nu se plictisesc sau ca nu se incurca in anumite ocazii este o cerinta mult prea mare pentru ei. In ciuda acestui fapt, este adevarat ca putem face cateva lucruri mici, astfel incat sa invete sa limiteze timpul si sa isi dezvolte rabdarea.

Cum sa-mi ajut copilul sa invete sa aiba rabdare?

Prin exemplu

Dupa cum stim deja, copiii invata, printre altele, din ceea ce ne vad facand, suntem modelul lor, asa ca, daca vrem ca micutul nostru sa aiba rabdare, ceea ce nu trebuie sa facem este sa ne pierdem noi, parintii rabdarea, si sa incepem sa tipam la ei.

Nu intariti nerabdarea

Daca un copil este nerabdator, cel mai rau lucru pe care il poti face este ii indeplinesti imediat dorinta, chiar daca tu esti intr-o situatie dificila si trebuie sa faci eforturi uriase pentru a-i indeplini cerinta. Cu „a avea lucruri de indata ce le cer”, ii incurajam doar sa nu invete sa astepte si ca tocmai acea asteptare, care este ceva ce va intalni in viata, duce la o frustrare imensa. Nu este vorba de enervarea copilului sau de a-i refuza ceea ce cere, ci de a-l face sa inteleaga ca sistemul nu functioneaza cu formula "Cer-Primesc".

Fii consecvent si respecta promisiunile

Tocmai pentru a-i ajuta sa stabileasca concepte temporale si relatii cauza-efect, este important sa indeplinim ceea ce promitem. Daca i-ai promis ca dupa masa de pranz mergeti in parc, atunci trebuie sa mergi. Altfel, copilul isi va pierde increderea in tine. Stabileste limite de timp foarte scurte si concrete intrucat nu au capacitatea de a sti cat inseamna 5 minute, in schimb este recomandat sa stabilim limite de timp cu actiuni si evenimente concrete: „Vom merge la casa bunicilor dupa ce il luam pe tata de la serviciu”. In acest mod vizual ii ajutam sa stabileasca limite ale timpului. 

Rabdarea este ceva care trebuie invatat si se dezvolta in timp. Deci, in calitate de copii, vor exista momente cand se plictisesc si isi pierd rabdarea si va fi normal. Pentru asta sunt parintii si jucariile, nu? Pentru a face asteptarea mai putin plictisitoare! 

Sursa: bebesymas.com 

Taguri Rabdare copii Rabdare copii

Articole recomandate

Citeste si despre