Cum inveti copilul sa-si ceara scuze

/ / Modificat: 2019-05-16
Cum inveti copilul sa-si ceara scuze

Sa-ti inveti copilul sa ceara iertare este una dintre cele mai complexe sarcini pentru parinti, pentru ca uneori este greu si pentru ei.

Copiii sunt empatici prin natura lor. De cate ori ti-ai vazut copilul cu lacrimi in ochi cand se uita la un desen animat unde se petrecea ceva trist? Sunt fiinte pline de dragoste si compasiune, dar nu se comporta ca adultii si nu respecta regulile stipulate social.

Ca parinte, una dintre obligatii este de a invata copilul sa se comporte conform normelor sociale si de a-l invata sa-si ceara scuze.

Invata-l sa-si ceara iertare

Pentru a cere iertare, copilul trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile lui si sa inteleaga emotiile celorlalti.

Uneori, cuvintele iti ies din gura fara sa gandesti si crezi ca daca il fortezi sa-si ceara scuze, l-ai invatat cum sa faca acest lucru. Fals! Realitatea este alta. Un "iarta-ma" murmurat fortat nu-l invata pe cel mic decat sa-i asculte pe parinti.

Iar scopul nu este nu este acela de a determina pe cel mic sa spuna niste cuvinte asteptate, ci sa-si asume responsabilitatea pentru greseala, dar pentru asta este necesar sa intelega ce a facut gresit.

1. Ajuta copilul sa se calmeze

De cele mai multe ori, situatiile pentru care este necesar sa se ceara iertare nu pot fi controlate, deoarece copilul se supara. Si sa-l pui in acel moment sa-si ceara iertare poate fi contraproductiv din mai multe motive:

- Copilul nu va intelege de ce ar trebui sa-si ceara scuze.

- Este posibil ca furia ta sa creasca si mai mult.

- Nu va invata nimic din ceea ce s-a intamplat.

Tot ce ar trebui sa faci in acel moment este sa tragi aer adanc in piept si sa-l duci pe cel mic departe de locul unde a avut loc conflictul. Permite-i sa se distanteze de situatie si sa se calmeze. Il poti ajuta vorbind cu el, cu rabdare si fara sa-l obligi sa-si ceara iertare.

2. Analizeaza situatia impreuna cu copilul

Dupa ce micutul se calmeaza, este timpul sa analizati impreuna ce s-a intamplat. Lasa-l pe cel mic sa-ti povesteasca versiunea lui si sa spuna cum se simte. In timpul conflictelor, emotiile sunt foarte importante si, de fapt, acestea sunt declansatorul actiunilor copilului.

3. Incurajeaza-l sa empatizeze cu ceilalti

Pentru ca stii ce s-a intamplat si de ce copilul tau a reactionat in acest fel, intreba-l cum crede ca s-a simtit celalalt copil. Ii poti aminti chiar de o situatie similara pe care a experimentat-o. Ideea este ca micutul tau sa se pune in locul prietenului, astfel incat sa inteleaga care a fost greseala lui.

4. Intreaba-l ce ar schimba, daca ar putea

Adreseaza-i copilului urmatoarea intrebare: "Daca ai putea da timpul inapoi, ce ai schimba in aceasta situatie?" Acest exercitiu ii va permite sa se gandeasca la alte modalitati de a rezolva conflictul. Este adevarat ca aceast brainstorming nu va mai rezolva conflictul, dar este o modalitate buna de a invata sa gestioneze emotiile pentru viitor.

5. Lasa-l sa-si ceara iertare cum vrea el

Lasa-ti copilul sa aleaga cum sa ceara iertare. Spunand ca "imi pare rau" uneori nu este ceea ce micutii au nevoie sau doresc. Poate copilul tau prefera sa-i dea o imbratisare, sa-l invite sa se joace cu el sau sa-i ofere un desen. Important este ca cel mic invata sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile lor.

Cel mai bine copilul invata prin puterea exemplului! Si de fiecare data cand faci greseli sau reactionezi urat este OBLIGATORIU sa ceri iertare. Scuza nu este o slabiciune, ci o forta. Ca parinte trebuie sa fii un exemplu, deoarece copilul invata pe baza a ceea ce faci tu.

Taguri Scuze copii Beneficii scuze Cum inveti copilul sa-si ceara scuze

Articole recomandate

Citeste si despre