Cum le predam copiilor bunele maniere fara sa ii stresam

/ / Modificat: 2022-03-26
Cum le predam copiilor bunele maniere fara sa ii stresam

Educatia timpurie, cunoscuta si drept „cei 7 ani de acasa”, este extrem de importanta pentru orice copil. A-i preda la timp lectii despre salut, cuvinte magice precum „te rog”, „multumesc” sau „iarta-ma”, a-l invata sa manance frumos si sa se poarte cuviincios in orice situatie sunt mici lucruri care pun bazele unei educatii sanatoase pe viitor, fundatia pe care se construieste comportamentul.

Totusi, a avea un copil educat in zilele noastre poate fi o provocare. Cu atat mai mult cu cat lumea in care traim este din ce in ce mai grabita, iar exemplele pe care le vede in jurul lui s-ar putea sa nu fie intotdeauna cele mai bune. Insa daca educatia de acasa se concentreaza asupra acestor lectii simple, dar foarte importante, copilul le va naturaliza fara sa faca eforturi. Iata cateva lucruri care va pot ajuta sa puneti baze solide pentru un comportament frumos.

1. Laudati copilul atunci cand face ceva bine

Gesturi precum a multumi, a saluta sau a-si respecta randul par firesti pentru noi, insa pentru ca micutii sa inteleaga importanta lor, este bine sa ii laudam de fiecare data cand aplica ce ii invatam. Replici precum „ai facut o treaba buna”, „sunt mandru de tine ca ai facut asta” sau „multumesc pentru ca ai aplicat ce te-am rugat” ii confirma copilului importanta acestor gesturi si ii arata ca le pretuim. In schimb, atunci cand nu aplica regulile de buna purtare, evitati sa il criticati de fata cu alte persoane si pastrati remarcile pentru cand sunteti doar voi doi.

2. Fiti un exemplu pentru copiii vostri

Cea mai buna modalitate de a-i invata pe copii sa aiba un comportament corespunzator este sa le dam exemplu. Atunci cand noi salutam, multumim, raspundem politicos sau ne cerem scuze pentru greseli, copiii vor prelua din comportamentul nostru. Chiar si in confortul propriei case aceste gesturi ar trebui sa se regaseasca. In schimb, fiti atenti si cand este o situatie tensionata si incercati sa va pastrati calmul si sa nu va iesiti din fire. Daca ridicati tonul si reactionati impulsiv la nervi, s-ar putea ca si copilul sa preia acest tip de comportament.

3. Jocurile de rol pot fi utile

Copiii se intalnesc asedea cu situatii in care nu au mai fost pusi, iar noi trebuie sa ii invatam cum sa le gestioneze. Din acest motiv, jocurile de rol pot fi foarte utile. Simulati diverse situatii pentru a vedea cum ar reactiona copilul, iar la final explicati-i ce a fost bine si ce ar putea fi imbunatatit pe viitor.

4. Oferiti explicatii scurte si pe intelesul lor

Copiii au nevoie sa le explicam pe limba lor anumite lucruri, clar si concis. Daca le tinem prelegeri minute in sir, sunt mari sanse sa le pierdem interesul si mesajul sa nu ajunga la ei asa cum ne-am dori. De exemplu, este suficient sa le spunem „incearca sa mesteci cu gura inchisa, oamenii nu vor sa vada ce ai tu in gura”. Sunt mai multe sanse sa tina minte si sa aplice, decat daca le-am face morala pe subiect sau i-am critica minute in sir.

5. Asteptarile trebuie sa fie realiste

Nu in ultimul rand, trebuie sa aveti asteptari realiste de la copii, in functie de varsta lor. De exemplu, in primii ani de viata ne vom astepta ca micutii sa invete sa salute, sa multumeasca, sa isi ceara scuze. Pe masura ce cresc, ii putem invata reguli de eticheta mai avansate, cum ar fi cele legate de vorbitul la telefon, de comunicare in general sau cele legate de masa.

Toate comportamentele pe care le modelam ulterior trebuie sa aiba o baza solida. Predarea bunelor maniere incepe timpuriu, chiar de cand copiii incep sa inteleaga mesajele noastre. Atunci cand ne jucam cu ei si le cerem o jucarie, iar ei ne-o dau, le vom multumi de fiecare data si, in acest fel, vor invata si ei sa multumeasca atunci cand vor incepe sa vorbeasca.

FOTO: Freepik

Articole recomandate

Citeste si despre