Copiii sunt spontani, inocenti si curiosi, iar una dintre modalitatile prin care ei cunosc lumea este sa puna intrebari. Intrebari multe, uneori parca interminabile si care adesea te pun in dificultate ca parinte. Felul in care ii raspunzi celui mic atunci cand pune intrebari incomode este esential in dezvoltarea sa.
Atunci cand micutii vor sa afle ceva, se asteapta ca parintii lor sa le lamureasca toate curiozitatile. Doar ca uneori pun intrebari care ii pun in dificultate chiar si pe adulti si orice parinte care a trecut deja prin etapa "de ce?" (3-6 ani) poate confirma acest lucru.
Cum reactionam la intrebarile dificile ale celor mici
Curiozitatea copiilor este ceva perfect normal, asa ca trebuie sa va asteptati la intrebari complicate din partea lor. Chiar daca par indiscreti sau isi aleg momente neinspirate pentru a pune unele intrebari, nu ii judecati si nu reactionati ciudat.
Moduri in care poti sa raspunzi la intrebarile dificile
Curiozitatea copiilor este inocenta si dorinta de cunoastere este autentica, asa ca trebuie sa porniti de la premisa ca intrebarile, oricat de incuietoare ar fi, sunt naturale.
Nu evita raspunsul. Oricat de tare te-ar soca intrebarea copilului, trebuie sa stii ca el asteapta un raspuns, asa ca ar fi bine sa i-l dai. Sigur, pe intelesul lui. Chiar daca ti se pare o intrebare nepotrivita pentru varsta lui. Decat sa eviti raspunsul, este mai util sa incerci sa ii oferi unul adecvat pentru varsta lui sau, daca nu ai un raspuns, asigura copilul ca te vei documenta inainte de a-i raspunde.
Roaga-l sa repete intrebarea sau sa o reformuleze. Atunci cand primesti o intrebare incomoda, cere mai multe lamuriri si incearca sa aflati ce vrea sa afle copilul, de fapt. De multe ori se poate intampla ca noi sa ne gandim la lucruri mai complicate decat vor ei sa afle, de fapt.
Nu te lasa coplesit de emotii. Se poate intampla ca o intrebare a celui mic sa iti provoace tristete, furie sau nervi. Incearca sa depasesti momentul, trage aer in piept si nu reactiona la primul impuls; calmeaza-te si apoi ofera-i un raspuns.
Cautati informatii impreuna. Daca cel mic vrea sa afle de unde vin copiii, de exemplu, si nu aveti un raspuns potrivit pentru varsta lui, invitati-l sa va documentati impreuna. Exista o multime de carti si atlase care explica pe intelesul copiilor diverse subiecte, asa ca puteti sa cititi impreuna.
Redirectioneaza intrebarea daca nu stii sa raspunzi. Un truc pentru a evita intrebarile complicate este sa spuneti ca nu stiti raspunsul. Pentru ca micutul sa nu fie frustrat sau sa perceapa acest lucru ca pe un refuz, intrebati-l impreuna acelasi lucru pe celalalt parinte sau pe unul dintre bunici.
De ce sa tii cont cand primesti intrebari incomode de la copilul tau
Intrebarile incomode, chiar si cele pe care le consideri nepotrivite pentru a fi adresate de un copil trebuie gestionate cu deschidere si foarte mare atentie.
Limiteaza-te la a raspunde punctual. Nu spune nici mai mult, nici mai putin decat esti intrebat; daca intri prea mult in detalii acest lucru poate duce la alte si alte intrebari. Daca i-ai oferit deja raspunsul pe care il astepta, cel mic va fi multumit pentru ca i-a fost satisfacuta curiozitatea.
Spune mereu adevarul. Oricat de dificil ar fi sa ii explici pe intelesul lui, nu il minti niciodata pentru ca, atunci cand va intelege, isi va pierde increderea in tine.
Nu "inflori" raspunsurile. Spune-i scurt si la obiect ce vrea sa stie, fara eufemisme si metafore, deoarece acestea il pot bulversa si il pot face sa interpreteze gresit ceea ce tocmai a aflat.
Ambii parinti trebuie sa se puna de acord si sa nu se contrazica intre ei. Atunci cand un parinte ii spune ceva si celalalt altceva, copilul poate fi debusolat. Discutati despre raspunsurile pe care trebuie sa i le dati copilului, astfel incat explicatiile voastre sa nu se bata cap in cap.
In cele din urma, daca nu este vorba despre copilul vostru si primiti o intrebare la care nu va simtiti in masura sa raspundeti, spuneti-i frumos ca nu ii puteti da un raspuns si ca este mai bine sa isi intrebe parintii. Anuntati-i si pe ei, daca simtiti nevoia, iar ei vor sti sa se pregateasca pentru a-i oferi un raspuns celui mic.
Foto: Pexels.com