Este un exercitiu cunoscut. I-ai cerut copilului sa indeplineasca o sarcina simpla si el a refuzat categoric. Ai incercat toate trucurile: Ti-ai folosit „vocea de parinte”, ai numarat pana la trei si ti-ai dat toata silinta, dar copilul inca te sfideaza. Este suficient pentru a face pe oricine frustrat!
Cand este timpul sa devii serios si sa disciplinezi copilul, cum stii daca il disciplinezi corect? Cum poti fi sigur ca faci alegerile corecte? Unde tragi linie? Medicul pediatru Edward Gaydos are cateva reguli de urmat atunci cand vine vorba de disciplinarea micutului tau.
Provocari si strategii disciplinare in functie de varsta
Copilul tau invata si creste in fiecare zi. Este un lucru minunat, dar poate fi si dificil sa stii care este cea mai buna strategie disciplinara. Dr. Gaydos explica provocarile si oportunitatile unice pe care le vei intalni pe masura ce micutul tau se dezvolta.
Pe masura ce citesti, tine minte:
-
Nu toti copiii se dezvolta in acelasi mod sau in acelasi timp - si asta este in regula. Ia ceea ce functioneaza din acest cadru si lasa ceea ce nu functioneaza.
-
Creierul nostru nu isi termina dezvoltarea pana la varsta adulta. Asadar, nu te astepta ca cel mic sa aiba aceleasi abilitati de rationament sau aceeasi viziune asupra lumii pe care le ai tu. Chiar si pentru adolescenti, acest lucru este inca departe!
Bebelusii (0-12 luni)
Disciplina nu este o preocupare majora in cazul bebelusilor, deoarece ei nu pot face prea multe. Asta nu inseamna ca bebelusii nu va vor pune rabdarea la incercare. O vor face. Dar nu sunt suficient de mari pentru a corecta intr-un mod semnificativ sau durabil. Ei inca invata despre mediul lor, asa ca multe dintre experientele lor zilnice sunt noi.
Cu nou-nascutii si sugarii, trebuie sa te concentrezi pe protejarea lor de pericole. De exemplu, daca micutul incearca sa apuce ceasca de cafea fierbinte, ai putea spune „Fierbinte! Au!” sau da-i ceva sigur cu care sa se joace. Dr. Gaydos recomanda, de asemenea, modelarea comportamentelor bune, cum ar fi mangaierea blanda a pisicii.
Copii mici (1-3 ani)
Copiii mici testeaza limitele. Ei inca doresc si au nevoie de atentie, dar procedeaza usor diferit decat inainte. Dr. Gaydos spune ca toate acestea fac parte dintr-un efort mai amplu de a-si construi o identitate si de a-si revendica independenta: vorbesc de la spate, spun nu, au pretentii si chiar musca.
Copiii mici au idei mari si sentimente si mai mari. Dar le lipsesc cuvintele si abilitatile de reglare emotionala necesare pentru a comunica clar. Aceasta frustrare duce la tantrumuri si agresivitate. Sa fii parinte pentru un copil mic poate fi dificil. Dar pastrarea calmului, ajutandu-l sa se exprime, distragerea atentiei si utilizarea strategica a pauzelor pot ajuta la gestionarea haosului.
Prescolari (3-5 ani)
Odata ajuns la varsta prescolara, copilul tau poate intelege mai bine cauza si efectul si poate comunica mai eficient gandurile si sentimentele. Si la fel fac si prietenii lor! Este de asteptat sa apara conflicte pe masura ce copiii de varsta prescolara invata cum sa interactioneze, sa urmeze indicatii si sa fie atenti. Desi abilitatile lor de reglare emotionala s-au imbunatatit de la varsta copilariei, prescolarii nu sunt maestri ai exprimarii de sine. Si inca lucreaza la concentrare si autocontrol. Anticipeaza multe plangeri si frustrari la aceasta varsta. De asemenea, te poti astepta la o multime de povesti pline de imaginatie si, deoarece nu inteleg pe deplin diferenta dintre bine si rau, la minciuni fatise.
Potrivit Dr. Gaydos, acesta este un moment excelent pentru a crea rutine, a stabili asteptari, a recompensa comportamentele pozitive si a stabili consecinte pentru comportamentele gresite. Dar copilul tau este inca mic. Va trebui sa ii arati, sa ii reamintesti si sa ii explici in mod repetat. Si va avea in continuare probleme ocazionale in a se comporta sau in a se tine de cuvant.
Copii de varsta scolara (5-12 ani)
Odata ce ai un copil de varsta scolara, disciplina poate fi o activitate mai co-creativa. Aceasta inseamna conversatii semnificative cu copilul despre bine si rau, ce inseamna sa faci parte dintr-o familie, care sunt privilegiile si responsabilitatile, cum fiecare actiune are consecinte - toate aceste lucruri bune. Dar nu sunt numai curcubee si trandafiri. Cu cat copiii cresc, cu atat devin mai individualisti si mai independenti, ceea ce poate duce la lupte pentru putere si neascultare.
Copilul face inca munca grea de a-si da seama cine este si ce inseamna sa fii o persoana responsabila si etica. Dr. Gaydos recomanda sa ii oferi numeroase ocazii de a reflecta si sa ii dai posibilitatea de a „reveni” ori de cate ori este posibil:
“Lasati-i sa ia decizii, sa-si asume noi responsabilitati si sa se confrunte cu noi provocari”, sfatuieste el. “Greselile sunt modul in care ei invata”.
Adolescenti (12-18 ani)
Oh, adolescenta. Nu a fost distractiv? Hormonii furiosi, emotiile exagerate, presiunea colegilor si solicitarile asupra sanatatii tale mintale. Nu ti-ar placea sa te intorci si sa faci totul din nou?
A fi parinte pentru un adolescent inseamna a impinge si a trage. Copilul tau trebuie sa ia decizii, sa fie independent si sa incerce lucruri noi. Dar are nevoie si de atentie, limite clare, sprijin neconditionat si indrumare. Niciunul dintre voi nu va gasi echilibrul perfect tot timpul. De aceea, Dr. Gaydos spune ca ascultarea activa si comunicarea clara si respectuoasa sunt cruciale.
Majoritatea adolescentilor incalca ocazional regulile, sfideaza autoritatea si iau decizii impulsive. Minimizati daunele prin construirea unei relatii bazate pe respect si incredere reciproca. Adolescentii care simt ca se pot confesa unui parinte si i se pot confesa acestuia continua sa faca o multime de greseli - este practic treaba lor. Dar este mai putin probabil sa isi amplifice problemele ascunzandu-le.
Nu uita sa ai grija de tine
Predarea disciplinei copilului tau este dificila in cele mai bune circumstante. Asadar, este normal sa te simti frustrat, nerabdator, descurajat - sau chiar de-a dreptul furios - din cand in cand. Si indiferent cat de mult incerci, in cele din urma vei canta o nota gresita. Dr. Gaydos te indeamna sa arati aceeasi gratie si compasiune pe care le arati copilului tau atunci cand nu reuseste. De asemenea, fii sincer cu tine insuti si acorda prioritate lucrurilor de care ai nevoie pentru a fi un parinte bun. Asta poate insemna sa iti faci mai mult timp pentru ingrijirea de sine. Cu siguranta inseamna sa stii cand sa ceri ajutor.
https://health.clevelandclinic.org/discipline-top-dos-and-donts-when-your-kids-wont-listen
Sursa foto: freepik