Educatia autoritara a fost foarte populara in deceniile trecute si disciplina era insotita de frica, amestecata cu putina afectiune. In schimb, caldura si dragostea lipseau din arsenalul parintilor.
Un parinte cu autoritate poate fi ferm, cald si plin de iubire. Un "NU" spus celui mic nu ar trebui sa fie insotit de frica sau de severitate.
Psihopedagogul Maria Jose Rolda spune ca un parinte cu autoritate il va asculta pe copil, va stabili limite si va fi consecvent cu regulile pe care le stabileste. Parintii care sunt autoritari vor sti, de asemenea, sa spuna "NU" ori de cate ori este necesar.
Acest tip de parinti pot recunoaste atunci cand gresesc si gasesc cele mai bune solutii, astfel incat cel mic sa aiba un model de comportament, in care apar si erorile, dar asa poate invata.
Un parinte permisiv care nu poate spune "NU" copilului sau este cald si iubitor, dar nu-i ofera elementele esentiale, pentru a avea o copilarie sanatoasa, cu limite si rutine atat de necesare pentru ca el sa-si formeze personalitatea.
De ce este atat de greu sa spui "NU" copilului?
Accesul la informatii si diferite stiluri de a educa un copil pot determina parintii sa inteleaga ca disciplina poate fi transmisa fara a insufla teama si fara a fi atat de negativi.
Dar cuvantul "NU" trebuie sa fie prezent in educatia micutului, trebuie sa existe o disciplina flexibila in care parintii sa invete sa stabileasca limitele in mod corespunzator.
In multe ocazii, parintii ar trebui sa stabileasca limite in ceea ce priveste cumpararea de jucarii sau cererile copiilor, deoarece campaniile de publicitate sunt destul de agresive si cei mici doresc tot ceea ce vad si asa se ajunge, de multe ori, la conflicte in familie.
Cum sa inveti sa spui "NU" copilului
Nu este intotdeauna usor sa-i spui "NU" unui copil, mai ales cand stie sa te santajeze emotional pentru a-si atinge scopurile, dar trebuie sa stapanesti arta negocierii si sa crezi ca indiferent de intentia ta, trebuie sa evaluezi daca merita sa lupti pentru ea.
Nu ar trebui sa creezi obiceiul de a face o prioritate din dorintele celui mic, de aceea este nevoie sa se stabileasca o lista de prioritati.
Copilul va cere intotdeauna maximul pentru a afla cat de departe poate merge, motiv pentru care este necesar sa fii consecvent si sa inveti sa stabilesti limite clare.
O solutie este sa-l implici pe cel mic in luarea deciziilor inainte de a accepta si a cauta cele mai bune optiuni, adica unde vointa parintilor este respectata, iar copilul accepta masurile fiind convins ca este bine pentru el.
De exemplu, daca copilul nu doreste sa mearga la culcare, il mai poti lasa 10 minute in plus pentru a se uita la desenele preferate, dar daca nu respecta regula a doua zi va trebuie sa accepte consecintele. Adica va merge sa doarma mai devreme cu 10 minute.
Este foarte important sa fii constient de faptul ca nu trebuie sa spui "DA" doar pentru a evita confruntarile, pentru ca aceasta cale usoara, pe termen lung, poate provoca probleme serioase de comportament copilului.
Daca spui "Da" tot timpul, copilul tau va crede ca are dreptul sa ceara tot ce isi doreste si daca nu-i satisfaci dorintele va face o criza de nervi. Un "NU" spus la momentul potrivit este cea mai buna optiune de a stabili limite.
Spunand "NU" copilului, il va ajuta sa-si promoveze valorile si sa invete lectii de viata minunate si noi competente pentru a functiona in societate, deoarece nu tot timpul va primi pe tava tot ce isi doreste, ci va trebui sa depuna eforturi pentru a-si atinge scopurile.
Nu te simti vinovat cand ii spui "NU" copilului tau, pentru ca doar asa va descoperi valoarea lucrurilor.