Potrivit statisticilor Consiliului Europei, unul din cinci copii sub 18 ani este victima violentei sexuale cu sau fara contact fizic. Este o realitate socanta careia parintii nu trebuie sa-i intoarca spatele. Este de asemena, extrem de important ca parintii sa nu se gandeasca “copiilor nostri nu li se poate intampla asta”.
Copiii merg la gradinita, la scoala, la liceu. Nu putem fi in permanenta cu ei pentru a-i apara. Prin urmare este important sa le oferim copiilor nostri toate instrumentele necesare pentru a invata cum sa se protejeze atunci cand noi nu suntem langa ei.
Unde se ascund pradatorii sexuali?
Tinand cont de faptul ca statisticile arata ca in 80-90% din cazuri agresorii sexuali fac parte din anturajul copilului, este vorba de persoane cu care copilul imparte o mare parte din viata de zi cu zi si care au o anumita autoritate asupra lui.
Rude, profesori, ingrijitori, antrenori, vecini si chiar prieteni sau colegi de clasa sau de scoala ai copilului, pot fi pradatori sexuali. Mai mult de o treime dintre cei care abuzeaza sexual un copul au varsta sub 18 ani.
Robin Sax, autorul cartii Predators and Child Molesters (Pradatori si molestatori de copii) si fost procuror din Los Angeles, specializat in infractiuni sexuale asupra copiilor, spune ca "pradatorii de copii par adesea a fi persoane calde, grijulii, iubitoare si respectuoase", motiv pentru care nu trezesc suspiciuni in randul celor apropiati.
De aceea, este foarte important ca parintii sa cunoasca persoanele care fac parte din cercul de incredere al copiilor lor si cu care acestia petrec cel mai mult timp. Cunoasterea mediului in care se misca si intrebarea frecventa despre aceste persoane este unul dintre principalele lucruri pe care parintii trebuie sa le faca.
Tipuri de agresiune sexuala
Abuzul sexual asupra copiilor consta in fortarea sau ademenirea unui copil sa participe la acte sexuale, chiar daca acesta nu este constient de ceea ce se intampla. Exista doua tipuri de abuz sexual:
1. Cele in care exista un contact fizic, cum ar fi violul, prostitutia infantila, sodomia, atingerile, stimularea sexuala, etc.
2. Cele in care nu exista contact fizic, cum ar fi hartuirea sexuala verbala, obligarea unui copil sa priveasca imagini de abuz sau materiale pornografice, efectuarea actului sexual sau masturbarea in prezenta copilului, aratarea organelor sexuale unui copil, incurajarea copilului sa se comporte intr-un mod nepotrivit din punct de vedere sexual, realizarea de fotografii sexuale, etc.
Oricare dintre aceste agresiuni este inacceptabila si lasa o amprenta fizica si emotionala profunda asupra copilului.
Cum ne putem invata copiii sa se protejeze?
Cea mai buna preventie pe care o putem face in calitate de parinti este sa fim atenti la mediul in care traiesc copiii nostri, dar mai ales sa-i informam despre acest subiect, dandu-le indrumari in functie de varsta lor, sa avem incredere deplina in ei si in cuvantul lor si sa-i facem sa vada ca si ei pot avea incredere in noi ori de cate ori au nevoie.
Iata cum poti actiona in functie de varsta copilului:
Copii de 2-4 ani
Sa-i invatam pe copiii nostri ca trupul lor este al lor si le apartine in exclusivitate si sa le oferim libertatea de a stabili limite si de a exprima tot ceea ce nu le place.
Sa le respectam decizia atunci cand nu doresc sa fie mangaiati, imbratisati sau sarutati de noi, parintii, sau de oricine altcineva.
Sa le vorbim copiilor nostri despre sexualitate intr-un mod natural, fara a folosi eufemisme. Informatiile trebuie sa fie adaptate varstei si intelegerii lor.
Explicandu-le ca nimeni nu trebuie sa le atinga vreodata organele genitale, cu exceptia mamei, a tatalui sau ingrijitorilor care trebuie sa-i schimbe scutecul sau sa-I faca baie, si in care tu, ca parinte, ai incredere deplina.
De asemenea, ar trebui sa-i explicam copilului ca nu ar trebui sa existe secrete intre el si mama, tata sau orice alt adult cu care copilul are o relatie apropiata si in care are incredere, chiar daca alte persoane insista sa-i spuna sa nu spuna nimanui despre ceva ce se intampla.
Este important pentru copilul nostru sa stie ca noi suntem un refugiu sigur pentru el si ca poate veni la noi ori de cate ori se simte confuz, nesigur sau speriat, pentru ca mama si tata il vor ajuta si il vor intelege, indiferent ce s-a intamplat.
Copii de 5-8 ani
Aminteste-i copilului mereu conceptele anterioare si sustine-ti copilul atunci cand spune NU unei imbratisari sau unui sarut, chiar daca este vorba de cunostinte sau de membri ai familiei.
Profita de ora baii, de exemplu, pentru a vorbi cu copilul despre corpul sau si limitele acestuia sau, daca aude o stire la televizor, nu-i ascunde aceasta trista realitate. Explica-i ca exista intr-adevar oameni rai carora le place sa faca lucruri nepotrivite cu copiii si ca acesti oameni rai pot fi chiar din mediul lor.
Repeta-i constant copilului ca trupul lor este al lor si ca nimeni nu ar trebui sa-i vada goi, cu exceptia mamei, a tatalui sau a oricarei alte persoane in care avem incredere. Sa le aratam importanta intimitatii atunci cand merg la toaleta la scoala, de exemplu, sau cand se schimba in cabina de piscina ori sala de sport.
Sa nu-i lasam niciodata singuri cu persoane in care nu avem incredere, sa ne interesam de orice nou prieten sau persoana care intra in cercul lor (noi antrenori, profesori, etc).
Sa-I invatam ca nu trebuie sa mearga niciodata cu persoane straine, oricat de tentant le-ar parea ceea ce le propun aceste persoane.
Copii de peste 9 ani
Incepand de la aceasta varsta este important sa-I invatam pe copii despre siguranta pe internet si sa monitorizam activitatea acestora. De asemenea, este important sa instalam sisteme de control parental pe dispozitivele pe care acestia le folosesc.
De asemenea, este important sa-I invatam pe copii sa nu dea niciodata informatii persoanelor de pe internet, precum nume, fotografii, scoala, varsta, etc. chiar daca copilul nostru crede ca este vorba de un alt copil, deoarece, dupa cum stim, pedofilii folosesc retelele de socializare pentru a contacta minori.
Pe masura ce copiii cresc si intra in adolescenta, este important sa continuam sa le intarim aceste ideile prezentate anterior. De asemenea, este important sa le spunem ca nu trebuie sa se simta niciodata vinovati pentru ceea ce li se intampla, deoarece nu este vina lor.
Adolescenti
Atunci cand copiii nostri incep sa isi foloseasca propriile telefoane mobile, ar trebui sa le fie foarte clar care sunt regulile de baza privind siguranta pe internet, publicarea fotografiilor si utilizarea corecta a retelelor sociale. Din acest motiv, este foarte important ca parintii sa constientizeze si sa isi educe copiii in prealabil.
Sursa foto: pexels.com