Cum sa reactionezi in mod corect cand copilul tau nu isi doreste responsabilitati

/ / Modificat: 2024-09-24
Cum sa reactionezi in mod corect cand copilul tau nu isi doreste responsabilitati

Multi parinti se plang ca ai lor copii sunt lenesi. Acestia nu coopereaza la treburile casnice si uneori nici nu isi indeplinesc obligatiile scolare. Astfel de atitudini sunt ingrijoratoare, deoarece copilaria este o etapa de pregatire pentru viata de adult. Daca copilul tau nu vrea responsabilitate acum, nu va sti sa si-o asume cand va veni momentul. Ce poti face pentru a inversa aceasta situatie? 

Responsabilitatea este legata de parinti

Este necesar sa subliniem faptul ca responsabilitatea este o valoare fundamentala pentru a trai in societate si ca aceasta ar trebui insuflata inca din primii ani de viata. Este adevarat ca unii copii sunt in mod natural mai organizati si mai ordonati decat altii. Cu toate acestea, educatia parentala permisiva este adesea baza pe care se dezvolta iresponsabilitatea copiilor.

Daca intotdeauna ai facut treburile copilului in locul lui, nu te poti astepta ca acesta sa inceapa sa le faca peste noapte fara rezistenta, nu-i asa? Totusi, nu este niciodata prea tarziu pentru a face o schimbare.

Ce trebuie sa faci daca copilul tau nu doreste responsabilitati?

Masurile care trebuie puse in aplicare depind de varsta si nivelul de maturitate al copilului. De exemplu, cu copiii mai mici este necesar sa se exercite o supraveghere mai mare si sa se opteze pentru actiuni distractive si jucause. Cu copiii mai mari, pe de alta parte, este necesar sa se puna accentul pe responsabilitatea personala.

Iata cateva sugestii care iti pot fi de mare ajutor:

1. Spune-le clar ce astepti de la ei

Copiii trebuie sa stie ce se asteapta de la ei pentru a atinge aceste obiective. Fraze precum „tu nu faci nimic” sau „tu nu cooperezi” sunt instructiuni ambigue. In schimb, stabileste clar o lista de lucruri de care ar trebui sa se ocupe fiecare. Aceasta poate include ingrijirea, temele, curatenia in casa sau pregatirea meselor. Aminteste-ti ca totul depinde de varsta si nivelul de maturitate al fiecarui copil.

2. Implica-i in luarea deciziilor

Toti oamenii suntem mult mai dispusi sa cooperam daca suntem tratati cu respect si inclusi in echipa. In acest sens, in loc sa dai ordine copiilor si sa le atribuiti responsabilitati in mod unilateral, va puteti reuni in familie si sa conveniti cine se va ocupa de fiecare sarcina. Acest lucru permite, de asemenea, fiecarui membru al familiei sa o aleaga pe cea care ii place cel mai mult sau pe cea la care se pricepe cel mai bine.

3. Nu mitui copiii

Intarirea comportamentului adecvat la copii este intotdeauna benefica, la fel ca in cazul adultilor. Dar acest lucru este foarte diferit de mita. Daca copiii sunt mici, pot primi un abtibild pentru fiecare sarcina indeplinita pentru a-i motiva. Daca sunt mai mari, simplul fapt de a iti auzi multumirile ii face sa se simta validati si mandri.

4. Ajuta-i sa adopte anumite obiceiuri

Stabilirea unor obiceiuri acasa inseamna ca ceea ce trebuie facut se face, fara a fi nevoie sa alergi dupa copii pentru a le reaminti de treburile lor. Daca copiii interiorizeaza faptul ca martea trebuie sa duca gunoiul si sa spele vasele seara sau ca dupa gustare trebuie sa isi faca temele, vor include aceste activitati ca parte a rutinei lor.

5. Lasa-i sa experimenteze consecintele actiunilor lor

Responsabilitatea nu este o valoare pe care parintii doresc sa o impuna din capriciu, ci este o parte fundamentala a vietii. Prin urmare, cel mai bun mod pentru copii de a o dobandi este intr-un mediu real. Evita sa faci pentru copiii tai lucruri pe care ar trebui sa le faca pentru ei insisi: daca nu isi ordoneaza si nu isi curata camera, vor trai intr-un mediu haotic si neplacut. Daca nu isi fac temele la scoala, vor primi note proaste si vor fi trasi la raspundere la ore.

6. Invata-i ca drepturile merg mana in mana cu indatoririle (si ca privilegiile se castiga)

In cele din urma, reaminteste-le copiilor ca drepturile merg intotdeauna mana in mana cu indatoririle. Cu alte cuvinte, prin simplul fapt de a trai intr-o casa si de a face parte dintr-o familie, toti membrii trebuie sa colaboreze pentru a asigura buna functionare a acesteia. 

Daca copilul nu vrea responsabilitate, actioneaza rapid!

Daca esti un parinte permisiv, este posibil sa nu fi acordat suficienta importanta faptului ca, copilul nu doreste sa isi asume responsabilitati. Cu toate acestea, acesta este un semn de avertizare important ca nu iti pregatesti bine copilul pentru viata. Incurajarea autonomiei si cresterea unor indivizi autonomi si increzatori in ei insisi este unul dintre pilonii homeschooling-ului. Asa ca fa o schimbare astazi!

 https://eresmama.com/hijo-no-quiere-responsabilidades/

Sursa foto: freepik

Taguri Refuz copii

Articole recomandate

Citeste si despre