Rezilienta este capacitatea de a infrunta si depasi obstacolele, greselile si esecurile fara a renunta sau a persista. Invata sa priveasca dificultatile ca pe o parte a procesului si nu ca pe un motiv pentru a renunta. Pentru copii, dezvoltarea acestei abilitati inseamna ca vor fi capabili sa faca fata atat provocarilor mici, cum ar fi sa invete sa mearga pe bicicleta, cat si provocarilor mari, cum ar fi gestionarea provocarilor emotionale care apar pe masura ce cresc.
Legatura dintre rezilienta si stima de sine este clara: atunci cand un copil depaseste o dificultate, acesta experimenteaza un sentiment de realizare care ii sporeste increderea in sine. Ei stiu ca, desi lucrurile nu sunt intotdeauna usoare, au instrumentele interne necesare pentru a continua.
Acest lucru contrasteaza cu copiii care, atunci cand se confrunta cu o problema, devin repede frustrati si cred ca nu sunt capabili, ceea ce le poate submina stima de sine. A-i ajuta sa inteleaga ca efortul valoreaza mai mult decat perfectiunea este un pas important in cultivarea unei bune stime de sine.
1) Incurajeaza efortul si normalizeaza greselile
Copiii care invata ca se pot imbunatati cu efort sunt mai rezistenti. In loc sa se concentreze pe succesul imediat, este important ca ei sa invete sa aprecieze procesul. Daca copilul tau se confrunta cu o dificultate, cum ar fi faptul ca nu reuseste sa alcatuiasca un puzzle complicat, ii poti spune: „Este normal sa nu reusesti de prima data, dar cu cat exersezi mai mult, cu atat vei deveni mai bun”. In acest fel, ei se concentreaza mai degraba pe efort decat pe esec.
2) Invatarea de a gestiona frustrarea si de a pierde teama de „esec”
O parte din invatarea de a excela implica gestionarea frustrarii. Este firesc ca, copiii sa se simta frustrati atunci cand lucrurile nu merg cum vor ei, dar aici este locul in care parintii pot interveni pentru a naviga si a transforma acest sentiment. Atunci cand copilul tau se simte frustrat, este important sa il validezi: „Inteleg ca esti suparat pentru ca nu a iesit asa cum ai fi vrut”. Acest lucru il face sa se simta inteles. De aici, il poti indruma catre o solutie: „Ce-ar fi sa incerci o alta cale? Acest mesaj ii invata pe copii ca frustrarea nu este sfarsitul, ci inceputul cautarii unei solutii.
3) Normalizeaza faptul ca nu intotdeauna obtine totul
In legatura cu punctul anterior, este important sa iti amintesti ca este in regula sa nu realizezi intotdeauna totul. Copiii, la fel ca adultii, nu vor realiza tot ceea ce isi doresc sau isi propun sa realizeze in viata, iar acest lucru este in regula. Dar este important sa transmiti acest mesaj. Ca nu totul depinde de ei (acest lucru ii va ajuta sa isi gestioneze frustrarea), ca da, uneori nu vor reusi pentru ca nu s-au straduit suficient, dar de multe alte ori va fi pentru ca nu pot intotdeauna sa o faca (pentru ca exista o mie de alti factori implicati intr-o situatie), si asta este in regula. Acest lucru ii poate ajuta sa reduca autoexigenta si presiunile interne.
4) Lauda efortul si nu doar rezultatul
De multe ori, tindem sa-i laudam sau sa-i intarim pe copii atunci cand obtin sau fac ceva bine: o nota buna, o victorie intr-un meci. Cu toate acestea, este esential sa apreciem si efortul pe care il depun, indiferent de rezultat sau de obiectiv. Spunand lucruri precum „Imi place cat de mult ai muncit la acest proiect « sau »Am vazut cat de mult ai muncit” ii ajuta pe copii sa inteleaga ca nu este vorba despre a castiga sau a pierde, ci despre calatorie.
De exemplu, daca copilul tau participa la o cursa si nu castiga, in loc sa spui „Important este sa participi”, poti sublinia efortul sau: „Sunt atat de mandru de cat de bine ai alergat si ca nu ai renuntat - asta conteaza!
5) Puterea exemplului: si tu depasesti provocarile
In cele din urma, sa ne amintim ca copiii invata multe urmarindu-si parintii. Daca te vad infruntand provocari si mentinand o atitudine pozitiva, vor fi mai inclinati sa faca la fel. Impartasirea propriilor momente de succes este o modalitate puternica de a-i invata.
Imagineaza-ti ca incerci sa inveti ceva nou, cum ar fi sa canti la un instrument si faci greseli. In loc sa te frustrezi si sa te opresti (ceea ce, atentie, este de asemenea sanatos si natural sa te frustrezi!), poti spune cu voce tare: „Wow, nu a mers bine, dar voi incerca din nou intr-un alt mod”. In acest fel, le arati ca este natural sa faci greseli si ca important este sa continui (iar atunci cand nu poti sau nu vrei, insista, este in regula).
Sursa: bebesymas.com
Sursa foto: freepik