"Sa vedem cum te comporti, uite spiridusii", "Daca esti cuminte, Mos Craciun iti va aduce darurile dorite". Aceste fraze sunt foarte des folosite de parinti, bunici, matusi si chiar profesori, pentru a determina copiii sa se comporte frumos.
Prin aceste enunturi, parintii incearca sa obtina o schimbare in comportamentul copiilor, dar este o eroare educationala. Iti lipseste credibilitatea, educi bazele pedepsei si dezvolti sentimentul de vinovatie. Iata ce spun expertii despre aceste tipuri de santaj.
Alberto Soler, psiholog, este total impotriva acestor tipuri de fraze.
"Este un santaj, o amenintare si s-a demonstrat ca pedepsele nu sunt eficiente in modificarea comportamentului pe termen mediu sau lung. Are rezolvare doar pe termen scurt, dar cel mai important este sa indrepte greseala pentru care a fost pedepsit. Adica, pentru a evita pedepsirea, mai degraba decat sa inteleaga motivul dezaprobarii din partea parintilor", a explicat acesta.
In plus, psihologul Alberto Soler avertizeaza ca folosirea acestor santaje "face ca amenintarile lor sa fie mai putin eficiente in viitor", desi, subliniaza ca nu ar trebui folosite niciodata.
Mercedes Bermejo Boixareu, directorul psihologilor Pozuelo, explica faptul ca aceste fraze "sunt, de obicei, amenintari pe care adultii nu le indeplinesc, ceea ce duce la pierderea credibilitatii si, prin urmare, a autoritatii adultului care o spune.“
Bermejo sustine ca "niciun copil, intre 3 si 10 ani, nu ar trebui privat de magia Craciunului, deoarece aceste sarbatori ajuta la stimularea imaginatiei, entuziasmului, promovand atitudini pozitive necesare pentru o dezvoltare emotionala satisfacatoare. De aceea, este important sa existe un mediu familial placut si confortabil, in care domnesc armonia si linistea," a spus acesta.
Lasand un copil fara un cadou de ziua sa sau de Craciun este crud
"Este o pedeapsa atat de dura, dar nu-i permite copilului sa proceseze in mod corespunzator ce a gresit, sa nu mai vorbim de atingerea obiectivului pe care il putea avea pedeapsa. Exista momente in care copilul are nevoie de adult pentru a-l ajuta sa se gandeasca la ceea ce s-a intamplat, astfel incat sa poata explica motivele comportamentelor necorespunzatoare, printr-o imitatie a ceea ce face adultul sau dintr-o nevoie de "a atrage atentia" sau pur si simplu nu stie cum sa se manifeste," sustine Mercedes Bermejo.
Prin urmare, expertul recomanda ca inainte de a folosi aceste fraze amenintatoare, adultul sa ajute copilul sa gaseasca comportamente alternative sanatoase. Sa nu uiti ca sunt situatii pe care nici adultii nu stiu sa le gestioneze cum trebuie.
Alternative utile pentru a scapa de aceste fraze de santaj
Bermejo incurajeaza parintii sa gaseasca alta metoda, mai eficienta, pentru a schimba comportamentul copilului.
„Este adevarat ca parintii se simt, adesea, neajutorati in procesul de educare a copilului. Dar, de fapt, au o putere enorma, precum si resurse si instrumente pentru a sprijini si educa micutii lor in diferite stadii de crestere. Atunci cand consecintele greselii sunt grave, este foarte important ca micutii sa-si anunte parintii pentru a-l ajuta sa-si modifice comportamentul.
Dar cel mai important este ca aceste consecinte sa nu afecteze niciodata aspectele sociale, culturale, familiale sau sportive, deoarece specialistii considera ca socializarea, sportul si familia presupun medii sanatoase si necesare, care contribuie la cresterea emotionala a copilului", sugereaza Bermejo.