Daca iti iubesti cu adevarat copilul nu trebuie sa-i dai niciodata totul! Explicatiile psihologului

/ / Modificat: 2021-10-26
Daca iti iubesti cu adevarat copilul nu trebuie sa-i dai niciodata totul! Explicatiile psihologului

Un psiholog explica de ce nu ar trebui sa ii dai copilului tau totul daca il iubesti cu adevarat. Poate parea de neconceput, deoarece cu cat iti iubeti copilul mai mult cu atat vrei sa-i oferi tot ce-si doreste si chiar mai mult. Acest lucru este insa total gresit, deoarece desi tu ii vrei binele, in realitate ii faci rau.

Copiii au nevoie de limite pentru a invata sa traiasca in societate, pentru a fi mai fericiti si mai responsabili. Iar cand ii oferi copilului tot, acesta este privat de ceea ce este cu adevarat important in viata.

Cresterea unui copil este o sarcina complexa care necesita gasirea unui echilibru intre fermitate si flexibilitate, dar in toate cazurile limitele sunt esentiale.

Multi parinti sunt tentati sa satisfaca orice dorinta a copiilor, sa cedeze la orice solicitare si sa fie prea permisivi; totusi, acest lucru poate avea consecinte grave pe termen lung. De aceea, este important sa stii de ce nu trebuie sa-i dai copilului tau totul.

De ce sunt parintii excesiv de permisivi

Exista mai multe motive pentru care parintii le ofera copiilor lor tot ceea ce isi doresc. Multi dintre ei cred ca aceasta este o modalitate de a le face viata mai usoara si de a contribui la fericirea lor. Acestia sunt, de regula, parintii care au crescut intr-un mediu foarte restrictiv.

Alti parinti cedeaza din teama de a-si confrunta copiii. Exista parinti care vor sa fie cei mai buni prieteni ai copiilor lor si nu suporta gandul de a intra in conflict cu acestia si din teama de a nu fi respinsi de copii. Acesti parinti, sunt cei carora in copilarie li se spuneau adesea fraze de genul “Daca nu faci cutare lucru nu te mai iubesc”.

De ce sa nu-i dai copilului tau totul?

Psihologul Fredric Neuman a explicat intr-un articol publicat in Psychology Today de ce, in calitate de parinte, nu ar trebui sa ii oferi copilului tau tot ceea ce iti cere. Acest lucru poate avea doua consecinte majore: o toleranta scazuta la frustrare si lipsa de disciplina.

Copiii au nevoie de limite si reguli care sa le ghideze comportamentul si sa-i invete cum sa traiasca si sa se comporte in societate. Acest lucru implica acceptarea faptului ca nu vor obtine intotdeauna ceea ce isi doresc si ca vor trebui sa persevereze pentru a obtine ceea ce-si doresc. De asemenea, copiii trebuie sa invete sa accepte un refuz.

Daca aceasta invatare nu are loc, copiii pot dezvolta progresiv asa-numitul sindrom al imparatului si pot avea probleme la nivel personal, social si familial.

Acesti copii se asteapta ca lumea sa se invarta in jurul lor si ca totul sa se intample conform dorintelor si asteptarilor lor, iar aceleasi asteptari le vor avea si cand vor deveni adulti. Atunci cand acest lucru nu se intampla, ei vor reactiona cu furie si agresivitate, pot suferi un mare disconfort si pot genera crize de furie majore.

In plus, acesti copii nu isi dezvolta suficient stima de sine, autonomia si responsabilitatea. Mai mult, nu invata sa persevereze pentru a-si atinge obiectivele si, in schimb, devin victime si au tendinta de a se plange.

Pe scurt, a da totul unui copil inseamna a-l condamna sa fie un individ nefericit, nesatisfacut si incapabil sa functioneze in lume. Probabil ca vor esua la scoala sau la locul de munca si vor avea mari dificultati in relatiile sociale, deoarece caracterul lor egocentric, rigid si lipsit de empatie poate provoca respingerea celorlalti.

Impune-i limite copilului daca vrei sa fie fericit

Stabilirea unor reguli si pastratea acestora nu inseamna sa ii refuzati copilului totul. Prin stabilirea regulilor il inveti sa fie constienti ca terbuie sa munceasca pentru ceea ce-si doresc. De exemplu, daca isi fac toate temele si invata pentru la scoala in weekend se pot uita la un film sau se pot juca pe calculator timp de o ora, doua. Daca isi fac curat in camera pot primi o recompensa dulce, etc.

Nu uita ca prin permisivitate nu cresti doar un copil capricios, cu un management emotional deficitar, ci si un adult nefericit si frustrat, cu mari dificultati in viata. Prin urmare, un "nu" poate fi cel mai bun cadou pe care il poti oferi copilului.

Articole recomandate

Citeste si despre