De ce este atat de important sa lasi copilul sa aleaga singur

/ / Modificat: 2018-12-03
De ce este atat de important sa lasi copilul sa aleaga singur

Pentru ca ai un program incarcat in fiecare zi, ar putea sa iti fie usor sa pui bazele unei rutine, sa iei decizii si apoi sa impui deciziile tale copilului tau. Iti doresti tot ce este mai bun pentru el si de cele mai multe ori crezi ca deciziile si alegerile tale reprezinta tocmai acest lucru.

Si totusi, de fiecare data cand facem alegeri pentru copiii nostri, nu le permitem sa se simta puternici si nici nu ii pregatim cum se cuvine pentru cand vor fi adulti. Uneori, puterea unei mici alegeri pentru copil poate insemna enorm pentru increderea de sine a unui adult.

Astfel de mici alegeri pot fie sa il lasi pe copil sa decida daca vrea banane sau mar in pachetul pentru pranz sau sa ii permiti sa isi aleaga singur hainele pentru gradinita – pentru ca la sfarsitul zilei nu conteaza daca a purtat colanti animal print cu rochie tutu mov. Important este sa ii oferi puterea de a alege, fara ca acest lucru sa aiba impact asupra rutinei stabilita de tine.

Iata cateva dintre beneficiile includerii optiunii de a alege pentru copilul tau, in rutina voastra zilnica:

1.Vei evita crizele de furie

De multe ori, crizele toddlerilor sunt cauzate de o lipsa de control a copilului, pentru ca este parte din natura umana sa iti doresti sa controlezi situatia, indiferent de varsta. Ca adulti insa, uitam acest lucru si nu recunoastem nevoia celor mici de a fi in control.

Crizele nu se produc din motive stupide precum taierea unui sandvis in forma de patrat in loc de triunghi, ci din cauza sentimentului de lipsa de putere de decizie, de aceea este important sa ii permiti copilului sa se simta ca fiind cel ce controleaza situatia, ori de cate ori este posibil, pentru a evita crizele sale de furie. Si cand copilul tau are putere, atunci si tu ai putere.

2.Luarea deciziilor ii da incredere copilului

Luarea deciziilor este un aspect important in cladirea increderii de sine; atunci cand copilul tau ia o decizie si totul merge bine, se va simti mandru, ceea ce il va ajuta sa devina mai increzator si sa continue sa isi construiasca abilitati de a alege si a lua decizii in adolescenta si atunci cand devine adult.

3.Ii cultiva simtul valorii

Unul dintre cele mai importante aspecte ale "meseriei" de parinte (si probabil unul dintre cele mai neglijate) este acela de a-ti face copilul sa se simta ca este pretuit.

Copiii sunt adesea mai creativi dar si mai intuitivi decat adultii; alegerea unui copil are aceiasi valoare cu cea a unui adult, de aceea trebuie sa te asiguri ca si copilul tau stie ca ii recunosti valoarea pe care o aduce familiei voastre. Recunoasterea micilor lor alegeri este o excelenta modalitate de a da putere copiilor si de a le valida insemnatatea.

4.Ii invata despre responsabilitate

Viata este definita prin deciziile pe care le luam, de aceea este important ca cei mici sa invete cum sa ia decizii inca de la o varsta frageda. Incorporand mici decizii in rutina voastra, il inveti pe copil cum sa fie o parte activa in procesul de luare a deciziilor si ii permiti sa invete atat cum sa ia decizia dar si cum sa gestioneze consecintele deciziei sale (indiferent daca aceste consecinte sunt cele dorite de cel mic, sau nu).

5.Incurajeaza creativitatea

Atunci cand tu esti cea care iei fiecare decizie pentru copilul tau, nu ii dai ocazia sa isi foloseasca crativitatea si sa isi dezvolte gandirea abstracta. Adevarul este ca de multe ori, ca adulti, suntem rigizi si nu suntem la fel de creativi precum copiii nostri. Asa ca ar trebui sa iti doresti sa incurajezi aceasta creativitate de care da dovada copilul tau si nu sa o reprimi prin autoritate.

6.Luarea deciziilor dezvolta abilitatea de a rezolva probleme

Nu toate deciziile pe care le va lua copilul vor avea un rezultat pozitiv, asa ca atunci cand o astfel de decizie vine cu un rezultat nedorit, cel mic va invata cum sa rezolve problema si ce decizie trebuie sa ia data viitoare pentru a evita situatia produsa.

Ca parinte, este datoria ta sa cresti un copil empatic, puternic si responsabil atunci cand va fi mare si cel mai usor mod de a face asta este sa ii permiti sa fie creativ, increzator si sa se simta in control cand vine vorba de propria persoana, incepand cu o varsta frageda.

Taguri Parenting Parenting acum

Articole recomandate

Citeste si despre