Copilul tau sta in mod constant in fata unui ecran, consumandu-si energia nesfarsita in internet sau in jocuri video? Ei bine, este important, acum mai mult ca oricand, sa te gandesti la sanatatea holistica a copilului tau. Educatia muzicala se detaseaza ca un instrument puternic in acest sens, pentru a ajuta la hranirea mintilor tinerilor de astazi. Educatia muzicala se extinde mult dincolo de sala de clasa si poate include orice, de la cantatul la un instrument la participarea la un cor, si ii invata pe copii mult mai mult decat se vede cu ochiul liber (sau cu urechea!). De la imbunatatirea memoriei la imbunatatirea abilitatilor de rezolvare a problemelor si chiar la pregatirea lor pentru succes in domenii non-muzicale, educatia muzicala este calea de urmat pentru multi parinti si copiii lor.
Esti curios sa afli cum poti influenta pozitiv viata copilului tau cu ajutorul educatiei muzicale? Iata cateva informatii:
Imbunatateste dezvoltarea cognitiva
Invatarea si cantatul la un instrument muzical sporesc puterea si functionalitatea creierului copilului tau, ducand astfel la cresterea IQ-ului si la o mai buna concentrare.
Stimuleaza performanta academica
Copiii care studiaza muzica au adesea rezultate mai bune la scoala. Studiile arata ca copiii care studiaza muzica obtin note mai mari, sunt mai alfabetizati si au cu 24% mai multe sanse sa absolve.
Imbunatateste abilitatile motorii
Cantatul la un instrument precum pianul, chitara sau vioara necesita actiuni diferite din partea ambelor maini in acelasi timp. Aceste scenarii multi-utilizare ajuta la dezvoltarea abilitatilor motorii complexe la copii.
Consolidarea memoriei
Educatia muzicala poate contribui la imbunatatirea memoriei copiilor si a persoanelor de toate varstele. Indiferent daca copilul tau participa la un curs de canto sau invata sa cante la un instrument, studiul muzicii este un stimulent al inteligentei.
Imbunatateste coordonarea mana-ochi
Practicarea muzicii, si anume cantatul la un instrument, poate ajuta drastic la imbunatatirea coordonarii mana-ochi a copiilor. Acestia se obisnuiesc cu anumite miscari care rezulta in anumite sunete si isi antreneaza creierul in consecinta.
Imbunatateste abilitatile de ascultare
Pentru copii, educatia muzicala si ascultarea muzicii ii pot ajuta sa isi imbunatateasca capacitatea de ascultare. Ei trebuie sa fie capabili sa isi dea seama cand un instrument nu este acordat sau sa poata identifica cand ar trebui sa inceapa sa cante in anumite melodii doar in functie de sunete.
Sustine abilitatile matematice
In timp ce copiii studiaza muzica, ei isi dezvolta, de asemenea, constientizarea modelelor si abilitatile de numarare, doua cunostinte esentiale pentru a excela in matematica.
Creste auto-disciplina
Copiii invata ca muzica si faptul de a fi bun la muzica necesita exercitiu. Ei isi vor da seama in curand ca cantitatea de practica pe care o fac va avea o corelatie directa cu cat de bine suna muzica lor.
Dezvolta increderea in sine
Copiii care se implica in educatia muzicala sunt capabili sa isi dezvolte increderea in ei insisi si in ceea ce pot realiza. De exemplu, odata cu prezentarea muzicii, apar abilitati precum depasirea fricii, care pot contribui la increderea in sine pe termen lung.
Incurajeaza munca in echipa
Daca un copil canta muzica intr-un cadru de grup sau exerseaza cu un profesor, se promoveaza munca in echipa. Copilul va invata ca eforturile sale individuale afecteaza in mod direct grupul si sunetul general al muzicii.
Promoveaza exprimarea emotionala
Prin muzica, copiii isi pot canaliza emotiile si le pot comunica intr-un mod sigur si fara cuvinte.
Imbunatateste abilitatile lingvistice
Copiii vor invata sa distinga modelele sonore si ritmurile din muzica, iar acest lucru se traduce printr-o capacitate sporita de a recunoaste si de a utiliza diferite aspecte ale limbajului.
Reduce stresul
Studiile arata ca muzica reduce stresul si anxietatea, promovand astfel bunastarea si o imbunatatire a dezvoltarii sanatoase a copiilor.
Imbunatateste rabdarea si perseverenta
Educatia muzicala, in special invatarea de a canta la un instrument, poate necesita mult timp, efort si rabdare. Pentru ca copiii sa progreseze in abilitatile lor, trebuie sa invete ca abilitatile au nevoie de timp pentru a se dezvolta, dar in cele din urma practica va da roade.
Invata stabilirea obiectivelor
Copiii care doresc sa invete muzica sunt invatati sa stabileasca obiective, cum ar fi imbunatatirea sau stapanirea unui instrument sau atingerea unei note specifice atunci cand canta. Stabilirea obiectivelor este o abilitate de viata esentiala pentru copii pe masura ce cresc.
Promoveaza responsabilitatea
Practicarea regulata si ingrijirea instrumentelor muzicale ii invata pe copii importanta angajamentului si a responsabilitatii, care sunt componente cheie ale responsabilitatii.
Faciliteaza reglarea emotionala
Implicarea in muzica le permite copiilor sa isi exprime emotiile si sa faca fata stresului, promovand o mai buna constientizare si control emotional.
Invata valoarea practicii si a muncii asidue
Copiii vor vedea ca, pe masura ce exerseaza, devin din ce in ce mai buni. Cu timpul si munca asidua, ei vor suna si se vor simti si mai bine.
Promoveaza invatarea pe tot parcursul vietii
Expunerea timpurie la educatia muzicala ajuta la cresterea holistica a unui copil si promoveaza invatarea. Ei vor vedea cum este posibil sa stapaneasca un lucru, iar acest lucru ii poate inspira sa stapaneasca un altul, cum ar fi o a doua limba sau un sport.
Sursa foto: pexels.com
Sursa articol: https://www.starsinsider.com/lifestyle/722466/why-children-need-music-education