De ce nu este bine sa ii mituiesti pe copii si cu ce poti inlocui acest obicei

/ / Modificat: 2022-03-31
De ce nu este bine sa ii mituiesti pe copii si cu ce poti inlocui acest obicei

Copiii au tendinta adesea de a-l lua pe „nu” in brate si a face totul pe dos fata de cum ii rugam. Disperati si obositi sa le repetam de milioane de ori acelasi lucru, apelam de multe ori la scurtaturi si ajungem sa ii santajam sau sa ii mituim pentru a indeplini o anumita sarcina.

De cate ori nu vi s-a intamplat sa spuneti: „Iti dau inghetata daca faci curat in camera”? Ei bine, desi pe termen scurt astfel de promisiuni ne ajuta sa ne indeplinim scopul, pe termen lung s-ar putea sa se intoarca impotriva noastra, spun psihologii. Trebuie sa ne gandim ca, pe termen lung, ne dorim sa modelam comportamente responsabile, nu personalitati care asteapta tot timpul ceva la schimb.

In primul rand, copiii care sunt obisnuiti sa primeasca ceva la schimb vor intelege ca asumarea responsabilitatii si cooperarea sunt in stransa legatura cu o recompensa tangibila, nu tin de o valoare intrinseca. In plus, miza va creste constant, iar copiii pot ramane necooperanti pana in momentul in care miza le trezeste interesul si ii face sa creada ca merita sa faca acel efort pentru a primi lucrul promis. Ganditi-va ca daca la 3 ani le oferiti o bomboana pentru a indeplini o sarcina, la 5 ani o jucarie noua, la 8 ani un gadget, ce le mai puteti oferi atunci cand vor fi adolescenti pentru a le obtine cooperarea?

Copiii pot fi refractari la cerintele noastre, mai ales daca au descoperit ca au puterea de a spune „nu”. Uneori poate fi extrem de greu sa ii convingem sa faca anumite lucruri, iar atunci tentatia de a recurge la santaj sau mituire este foarte mare. Ce putem face in loc sa apelam la acestea doua? Sa le expunem copiilor consecintele, insa fara sa ii amenintam sau santajam. De exemplu: i-am rugat deja de cateva ori sa stranga jucariile si nu au vrut. Le putem spune: „Ok, dar sa stii ca daca voi strange eu jucariile in locul tau, s-ar putea sa nu le mai gasesti la locul obisnuit si sa te enervezi. Nu mai bine ti le pui tu la loc, ca sa stii mai tarziu de unde sa le iei?”

Sfaturi practice pentru a-i face pe copii sa coopereze

Da-le un motiv logic pentru care trebuie sa indeplineasca o sarcina. De exemplu: „Daca nu strangi piesele de lego, ai putea calca pe ele si te-ai putea rani la picior”.

Transforma totul intr-un joc. Copiii sunt mai interesati de jocuri si de provocari decat de sarcini. Daca spui „Tu strangi jucariile rosii si eu pe cele albastre. Hai sa vedem care termina primul!” cu siguranta ii vei capta interesul.

Inlocuieste „daca” cu „dupa ce”. In loc sa spui „Daca strangi jucariile mergem in parc” si sa faci sa sune ca o conditie, poti sa spui „Vom merge in parc dupa ce strangi jucariile”.

Scoate in evidenta consecintele pozitive. Da-i copilului un motiv pentru care sa isi indeplineasca sarcina, de exemplu: „Cu cat termini mai repede de facut ordine in camera, cu atat vom avea mai mult timp sa citim/ ne uitam la o animatie/ ne plimbam cu bicicletele”.

Multumeste-i si lauda-l cand duce o sarcina la bun sfarsit. „Ai facut o treaba excelenta, imi place mult cum ai aranjat cartile pe raft. Multumesc ca ai facut asta cand te-am rugat” - iata un mesaj care ii confirma copilului ca activitatea lui este apreciata.

Nu uitati ca, pe termen lung, scopul este sa il invatam pe copil ca in viata, pe langa joaca si distractie, are si responsabilitati, sarcini de indeplinit, lucruri pe care trebuie sa le faca, chiar daca nu ii va face intotdeauna placere. Un comportament responsabil se modeleaza din copilarie si, in acest fel, noi, parintii, ne asiguram ca atunci cand va fi adolescent nu va astepta sa ii adunam noi sosetele murdare, sa ii facem patul sau sa ii aranjam cartile si caietele.

Taguri Mituire copii

Articole recomandate

Citeste si despre