Atunci cand copilul greseste, majoritatea parintilor tipa la el si ii mustreaza. Specialistii spun insa ca aceasta este una dintre cele mai mari greseli. In acele momente, ei au nevoie pur si simplu de cateva cuvinte magice. Disciplinarea printr-un ton prietenos este foarte importanta, spune psihoterapeutul Diana Todeanca.
"Toti copiii fac boacane. Toti copiii fac greseli si din greseli invatam. O greseala a copilului, indiferent cat de mare sau mica, este o oportunitate de invatare. Daca un copil joaca fotbal in casa, de exemplu, si sparge farfuriile sau paharele, in loc sa reactionam cu - "Ti-am zis eu, uite ce ai facut! Fotbalul se joaca afara!" - alternativa este sa ne asezam si sa-i spunem "Hai sa vedem ce s-a intamplat!" Sa incercam sa respiram de cateva ori si sa ne potolim instinctul acela de cearta. Sa stam de vorba cu cel mic si sa-l ajutam sa faca diferit. Sa strangem impreuna, sa ne asiguram ca alta data n-o sa se mai intample, sa invatam ca fotbalul se joaca de preferat afara...
Incurajez de fiecare data parintii sa intrebe si sa stabileasca o relatie cu cei mici suficient de deschisa ca ei sa poata sa spuna. Unii copii nu spun ca sunt agresati de altii pentru ca se tem ca vor fi chiar ei pedepsiti. Pentru ca nu au, poate, incredere ca parintele le va tine partea. Sau nu vor sa fie paraciosi. E foarte important sa le repetam copiilor nostri, inca de cand sunt foarte mici, ca pot sa vorbeasca orice cu noi.
Asta e o prima strategie. Sa le reamintim ca sunt in siguranta cu noi si ca ne pot spune absolut orice, de la cele mai mari secrete pana la cele mai mici intamplari, iar noi sa-i asiguram ca vor fi iubiti in continuare, chiar si cand au gresit, indiferent ce fac. Noi suntem stanca de iubire!" a explicat psihoterapeutul dr. Diana Todeanca.