In zilele noastre, a fi parinte poate parea aproape o misiune titanica. Dr. Vivek H. Murthy, seful serviciilor de sanatate din Statele Unite, a adus in discutie o realitate pe care multi parinti au simtit-o pe propria piele: rolul de parinte este mai dificil ca niciodata.
Acest sentiment de coplesire nu este nou, dar astazi este amplificat de contextul actual, in care noi preocupari, precum dispozitivele mobile, violenta in scoli si problemele de sanatate mintala (inclusiv abuzul de substante si dependenta), apar constant la orizont.
De ce este stresul parental la niveluri alarmante?
Presiunea din ce in ce mai mare asupra parintilor pentru a-si creste copiii in mod optim a devenit o problema critica, pana la punctul in care expertii au etichetat-o drept o problema urgenta de sanatate publica, similara unor preocupari istorice precum fumatul sau HIV. Dar ce s-a schimbat atat de mult in dinamica familiala incat stresul parental a atins niveluri atat de alarmante? Ce factori sunt in joc? Despre ce vorbim cu adevarat?
Parenting intensiv: o educatie consumatoare
Raspunsul se afla in aparitia a ceea ce a ajuns sa fie cunoscut sub numele de „parenting intensiv”. Aceasta abordare, inventata de sociologul Sharon Hays la sfarsitul anilor 1990, implica o dedicare meticuloasa pentru cultivarea talentelor, abilitatilor si realizarilor copiilor. Parintii sunt presati sa investeasca tot mai mult timp si resurse in educatia copiilor lor, in speranta ca aceasta investitie le va asigura un viitor de succes.
Acest stil parental se manifesta intr-o varietate de moduri. Parintii care adopta un stil parental intensiv sunt implicati activ in viata copiilor lor, incurajandu-i sa participe la activitati extrascolare, petrecand ore intregi ajutandu-i cu temele si sunt intotdeauna disponibili sa le asculte preocuparile. Daca un copil se plange de plictiseala, raspunsul imediat este adesea gasirea unei noi activitati care sa il tina ocupat si sa invete. Aceasta implicare poate parea admirabila, dar are si un cost emotional ridicat.
Presiunile economice si sociale: un cocktail exploziv si epuizant
Potrivit unui studiu realizat de sociologul Patrick Ishizuka in 2018, multi parinti considera parentingul intensiv drept cea mai eficienta abordare pentru a-si pregati copiii pentru un viitor luminos. Conform analizei studiului, parintii care urmeaza acest stil faciliteaza participarea copiilor lor la activitati extracurriculare, se joaca cu ei acasa, ii intreaba despre gandurile si sentimentele lor si raspund comportamentelor gresite prin discutii si explicatii. Cu toate acestea, aceasta dedicare are un pret: parentingul intensiv necesita un angajament considerabil de timp si bani, ceea ce poate duce la epuizarea parintilor.
Nevoia constanta de a se „ridica la inaltimea” asteptarilor poate genera un stres intens care afecteaza nu numai adultii, ci si copiii care, in cele din urma, simt presiunea de a se ridica la inaltimea acestor asteptari. In acest sens, parintii se invinovatesc pe ei insisi atunci cand se tem ca nu sunt la inaltimea asteptarilor. Majoritatea spun ca au sentimentul ca succesele sau esecurile copiilor lor se reflecta asupra lor, iar un procent semnificativ se simt judecati pentru felul in care isi educa copiii, a constatat Pew Research Center.
Gasirea echilibrului in parenting: este posibil?
In fata acestui scenariu complex, este important sa iti amintesti ca parentingul nu ar trebui sa fie o competitie. Parentingul presupune un echilibru delicat intre implicare si respectul pentru autonomia copiilor. In acest moment, expertii sugereaza ca gasirea unui echilibru este esentiala. Astfel, in loc sa se concentreze exclusiv pe performantele academice si pe activitatile extracurriculare, parintii ar trebui sa isi faca timp pentru a se bucura de simpla companie a copiilor lor, permitand momente de joaca libera, creativitate si ascultare activa, precum si oportunitatea de a invata din esecuri, de a se distra, de a rade, de a se bucura, de a experimenta.
Sursa: bebesymas.com
Sursa foto: freepik