Nu exista copil care sa nu greseasca, sa nu incalce reguli si sa nu testeze anumite limite. Aceste lucruri fac parte din felul de a fi al tuturor copiilor, iar parintii au de-a face zi de zi cu astfel de situatii. Nu este usor sa-si pastrezi calmul si sa oferi o educatie blanda copilului tau, atunci cand simti ca iti pune la incercare rabdarea si nervii.
Pentru a-i disciplina pe copii, multi parinti apeleaza la pedepse, insa psihologii atrag atentia ca acestea ar trebui evitate, deoarece ii fac mai mult rau decat bine copilului. O pedeapsa nu corecteaza un comportament negativ pe termen lung, insa ceea ce face cu siguranta este sa scada stima de sine a copilului si sa afecteze relatia parinte-copil. Ceea ce poate fi mai adecvat in educatia copiilor sunt consecintele, care ar trebui sa inlocuiasca pedeapsa.
Diferenta dintre pedepse si consecinte
Atat pedepsele, cat si consecintele, urmaresc sa modeleze comportamentul copiilor, insa exista diferente foarte mari in felul in care acestea il afecteaza pe cel mic. Pedepsele ii fac pe copii sa sufere si sa se simta umiliti, rusinati de faptele lor, in timp ce consecintele pot crea o frustrare pe moment, insa ii ajuta pe copii sa inteleaga ca actiunile au urmari, astfel incat sa faca o alegere diferita data viitoare cand se vor afla pusi in aceeasi situatie.
Printre tipurile de pedepse se numara: tipetele, critica, jignirea, amenintarea, interzicerea anumitor privilegii, izolarea sau chiar lovirea copilului. In toate aceste situatii, insa mai ales atunci cand este vatamat, copilul simte rusine, frica, furie, resentimente fata de propriul parinte. „Pedepsele ii fac pe copii sa se simta prost in legatura cu cine sunt, nu pentru ce au facut”, explica Aliza Pressman, psiholog in cadrul Spitalului de Copii Mount Sinai Kravis din New York.
Pedepsele sunt, asadar, contraproductive, pentru ca ii determina pe copii sa isi canalizeze furia catre parinti, in loc sa se gandeasca ce ar putea face diferit data viitoare. Un copil pus la colt sau lovit se va gandi „Mama mea este foarte rea” si nu „Am facut o greseala”.
De ce sunt mai eficiente consecintele
Consecintele ii ajuta pe copii sa inteleaga ca actiunile lor au urmari si sa invete cu adevarat ceva de pe urma acestora. Copiii nu sunt jenati sau rusinati, ci invata ca o anumita actiune are un rezultat care genereaza o alta actiune, aceasta fiind o oportunitate excelenta de invatare.
De exemplu, daca un copil refuza sa isi stranga jucariile, ii puteti spune ca le veti strange voi, dar nu se va mai putea juca cu ele pana a doua zi. Astfel va intelege care este consecinta lipsei de chef de a strange jucariile, iar data viitoare se va gandi de doua ori daca merita.
Sfaturi pentru a inlocui pedeapsa cu consecintele
1. Setati asteptari clare si fiti consecventi. Daca i-ati spus copilului ca o anumita actiune a lui va avea o anumita consecinta, puneti-o in aplicare si nu cedati santajului emotional.
2. Consecinte logice si naturale. Explicati-i copilului pe intelesul lui care vor fi consecintele anumitor fapte. De exemplu: daca nu iti iei haina, iti va fi frig si te vei imbolnavi, daca nu iti strangi jucariile, nu vom putea merge in parc. Consecintele trebuie sa fie cunoscute inainte ca micutul sa faca o alegere, pentru a alege in cunostinta de cauza.
3. Fiti rezonabili si flexibili. Stabiliti consecinte in functie de varsta copilului si de actiunea punctuala despre care este vorba. De exemplu, nu este cazul sa ii interziceti unui copil o saptamana intreaga accesul la televizor pentru ca a facut o greseala minora.
4. Explicati-i ce a gresit. Copiii au nevoie sa faca greseli, pentru a invata din ele. Permiteti-le sa greseasca si sa invete propriile lectii, prin aplicarea consecintelor.
FOTO: Freepik