Disciplina pozitiva la copii: beneficii si metode de aplicare

/ / Modificat: 2022-01-04
Disciplina pozitiva la copii: beneficii si metode de aplicare

Una dintre cele mai importante provocari ca parinte este disciplinarea copiilor. Oricine stie cat de important este sa reusesti sa-i impui copilului limite si sa-l inveti ce inseamna respectul, insa fara a ajunge la extreme care sa te faca sa te simti vinovat sau sa dauneze relatiei cu cei mici. Disciplina pozitiva este aplicata de tot mai multi parinti, insa succesul depinde de mai multi factori.

Disciplinarea unui copil nu este o misiune usoara, ci un proces in care incerci diferite lucruri, in care mai si gresim atat copiii, cat si parintii. Trebuie sa facem in permanenta ajustari din mers.

Disciplina pozitiva este o metoda bazata pe iubire, respect, intelegere si pe nevoile copiilor si ale parintilor. In plus, daca o aplici corect, este o metoda care va intari legatura afectiva dintre parinte si copil.

Incet, incet copilul vrea sa se simta mai mare si ii place sa fie implicat in treburile adultilor, asa ca poti "profita" de asta.

1. Traseaza-i sarcini adecvate varstei. Astfel se va simti util si bagat in seama. Poti, de exemplu, sa il faci responsabil cu hranirea animalului de companie, cu udatul plantelor sau cu asezarea mesei. Pentru inceput veti face aceste lucruri impreuna, apoi, treptat, il vei lasa sa o faca singur. Este mult mai bine decat sa ii spui ca e prea mic pentru astfel de lucruri, ceea ce, pe termen lung, ii va afecta capacitatea de a fi independent.

2. Da-i ocazia sa ia decizii. Atunci cand este posibil, ofera-i optiuni intre care sa poata alege. O poti face, de exemplu, atunci cand este vorba de alegerea hainelor, a unui restaurant, a unui film pe care sa il vedeti impreuna. Se va simti important, va fi mai sigur pe el si, in acelasi timp, va intelege ca sunt situatii in care poate lua decizii si altele in care nu este loc de negociere.

3. Nu-i da explicatii la nesfarsit. La aceasta varsta copiii pun multe intrebari. Cand ii spui ca un lucru trebuie facut intr-un anumit fel, explica-i o data, clar, iar apoi pastreaza o pozitie ferma cand te "provoaca" sa ii mai explici o data. In loc sa repeti la nesfarsit acelasi lucru, ii poti spune "ti-am explicat deja si nu mai avem de ce sa discutam despre asta".

4. Nu incerca sa discuti cu el in timpul unei crize de plans pentru ca nu va receptiona mesajul. Lasa-l sa se calmeze, iar apoi veti putea sta de vorba, iar el va fi mai receptiv.

5. In loc sa-i tii teorii nesfarsite despre comportamente si valori, apeleaza la povesti si la filme pentru a-i modela comportamentul, pentru a-i prezenta valori pozitive si pentru a-l invata sa-si gestioneze emotiile.

FOTO: Pixabay.com

Taguri Disciplina pozitiva Copii 4 ani

Articole recomandate

Citeste si despre